Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ulcerózní kolitida - léčba

Od: pot odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, přednedávnem jsem tu psal, že mám krvácející problémy z konečníku, hemeroidy jsou vyloučeny i když bych je raději bral, než co mi našli jiného. Včera vyšetřením na kolonoskopii zjistili že mám bohužel ulcerózní kolitidu. Střevo je v zánětu 25 cm a jeden polyp asi od konečníku 40cm 5mm velký. Tak nějak jsem z toho zdrcen a budu muset změnit jídelníček. Např. Každé ráno si dělám česneku, dva stroužky zaliju vařící vodou, špetku soli, lžičku polévkoveho koření ( maggi ) a krajíc chleba. Cca po 20 min. Si udělám bylinkový čaj na střeva, zavedu čípek asacol, který doporučuji a normix prášky. Po dalších 20 min diozen A teď nové léky pentasa a budenofalk. Samozřejmě hledám nějakou cestu, aby se to střevo zaléčilo protože vím, že se to nedá vyléčit. Přes den jsem začal pít acidofilní mléko jogurty a vyčlením si dny, kdy budu jíst jenom zeleninu. Chci se zeptat máte někdo tuhle nemoc a jak jí léčíte? Doktor mi řekl, že na tohle je medicína krátká a co se zdá jako špatný zrovna nemusí škodit. Nakonec jsem vygooglil jednu radu od jednoho, že přešel na stravu na ,kterou nikdy nejedl a na stravu, kterou právě jedl vyřadil z jídelníčku. To se mi zdá rozumné ale drastické , když pomyslím, že knedlo vepřové si nebudu moct dopřát?
Ulcerózní kolitida - léčba

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ibd
hodnocení

2x
Zdravim, minule jsem vam psal, ze to bude jiste UC nebo CN. Bohuzel jsem se nemylil. Doporucuji na FB x skupin se zamerenim na IBD. Kazdy lekar leci jinak. Kazda nemoc je jina. Kazdemu pomaha neco jineho. Max individualni. Za me teda si dat po ranu cesnek tak me muzou rovnou odvest...
doplněno 06.05.22 11:11: Doplnim ze pro me Asacol, normix, smecta naprosto bez ucinku a pentasa je nejen pro me jen placebo... kdyz ho beru 3 mesice necitim zmenu, kdyz ho vysadim na 3 mesice- necitim zmenu atd..
pot
hodnocení

Mě ten Asacol čípky zastavily krvácení. Je to asi individuální, protože na každého to působí jinak. Ten česnek v této formě beru od pátku a břicho se zklidnilo. Před tim tam furt skrkalo a u konečníku jsem cítil nějaké bublání ale když jsem šel na záchod nic se nedělo. Vím, že česnek po ránu je drastický ale jak se spaří v té horké vodě,tak to s chlebem se dá. Nejhorší je na tom to, že mi ani ze dvou lékařů neřekli, co je špatně a co není. Např se mu dal otázku, že každý tři týdny udím pro známí a sobě 2 kg bůčku a jestli ho můžu jist. Odpověděl pokud v malém množství a nebudete krvácet tak nevidím problém.

hodnocení

1x

Co se týká jídla, tak asi budete muset sám vypozorovat co vám dělá dobře. K tomu česneku, pokud vám vyhovuje, tak bych jej nevysazovala. Mě na můj problém třeba radili kefír. Ale když jej vypiju, tak je mi ještě hůř + průjem. Každýmu holt sedne něco jinýho. Co se týká zeleniny, tak bych nedělala čistě zeleninový dny pokud nejste zvyklej. Hodně lidem toto stravování způsobuje nadýmání a bolest břicha. Když už, tak tepelně upravenou. Pak třeba jablka, ty jím zásadně bez slupky. Se slupkou mám opět průjem.

No a k tomu přenosu. Nikdy jsem o tom neslyšela ani nečetla.

Přeji vám hodně sil ať to zvládáte.

pot
hodnocení

Děkuji a vám taky přeji hodně zdraví.

hodnocení

0x
Na rychlé zklidnění by ti měli asi dát kortikoidy abys se s tím uklidňováním netrápil moc dlouho. Pak už nezabere nic než změna jídelníčku. Víc asi doplní lidi co s nemocí bojují. Já jen jako další jobovku dodám že ucerózní kolitida se velmi často vyskytuje v souvislosti s bechtěrevovou chorobou u mladých mužů kolem 30 let. Takže pokud spadáš do této věkové kategorie a bolí tě často záda nebo velké klouby snaž se prosadit i vyšetření v tomhle směru. Protože, čím dřív se to chytí, tím lepší jsou pak prognózy.

liska5
hodnocení

0x

Měl jste to napsat do původního vlákna. Není čas hledat, co už Vám bylo řečeno a co zbývá řešit...Co jedině dodat, abyste nezůstal jen u svých přírodních metod a dodřel postup lékaře. Z takových 75% se nemoc dá zpomalit stravovací změnou, někdy pomůže odstranění nemocného úseku střeva. Dieta obdobná, jako u Crohnovy choroby s individuálními vyjímkami. Určitě ne celý den na zelenině...

pot
hodnocení

Chci se ještě zeptat, protože jsem to nikde nezjistil a lékaře jsem se zapomněl zeptat. Ve střevě jsou nějaké infikované bakterie, nemohou být nakažlivé? Např. jejich přenos např. toaletní prkénko a nebo sexem líbáním? Protože mě docela udivuje, že dnešní medicína o tom moc neví a nemá ani léky.
liska5

Bakterií i parazitů máme v těle na kila. Od pradávna s nimi žijeme, často v symbioze.To je, že pro nás dělají něco užitečného. Pomáhají např. ve střevě při rozkladu potravy, kde probíhá i kvašení a hnití. Tělo si je drží na uzdě svojí imunitou. I ten obávaný Helicobacter tam byl, je a bude. Považují ho za příčinu žaludečních vředů, ale to až tehdy, když se nepřiměřeně pomnoží. I ty obávané kvasinky nelze zlikvidovat všechny, pomáhají tělu třeba s likvidací těžkých kovů. Ovšem, když porušíme rovnováhu nezdravou stravou, třeba přemírou některých potravin / cukr, konzervanty, u někoho i mléko,.. /, tak některá složka tohoto se přemnoží, potlačí rozvoj jiných hodných bakterií a začne narušovat střevní stěnu. Ta je pak propustnější pro jedy do těla a namáhá to játra, projevuje se to průjmy, někdy zácpou, či na střídačku, nezdravou pokožkou a častými infekcemi. Zároveń taková narušená střevní stěna hůře vstřebává právě to potřebné. Tak nám začnou chybět některé látky pro funkci orgánů. Takže imunita sídlí především ve střevě. Hodně v tom hraje roli dědičnost. Sklony k některé nemoci máme v genech a pak se ona nemoc střeva projeví třeba díky dlouhodobému stresu, po nějaké viroze ap. To by mohl být Váš případ. No a ve stolici je vše, co tělo odmítá, takže nestravitelné zbytky, vláknina, žlučí rozpuštěné tuky, jedy, rozmanité bakterie živé i mrtvé, ... Sterilní to určitě není...A tohle vše je v kontaktu s otevřenou rankou. Ta se musí rychle uzavřít. Proto nasadí nejdříve kortikoidy, které potlačí zánět a pak léčí individuálně, jelikož každý jsme jiný a reagujeme na léky jinak.

hodnocení

0x

Tu zeleninu a cesnak nepovazujem za dobry napad, zacal by som na vasom mieste s vecami, ktore nedrazdia a nenafukuju.

max2
hodnocení

0x
No nabalili Vam peknou davku leku. Vic nez 5 leciv by clovek ani nemel uzivat.
Ten cesnek zmente, nalozte jej do alkoholu, nechte 14 dni a pak davejte kapky, je to silnejsi, nesmrdi a ucinejsi.
Acidofilni mleko je trochu ostre, lepsi je kefir a kdyz jogurty, tak zakysane. Kvalitni zitny chleb, nebude asi od veci zkusit zeli a jine zkvasene potraviny, kimchi, kombucha, houby. Z ovoce jablka, avokado. A kroupy!
Na ty spousta lidi zapomina, pritom slemuji streva.
Urcite zkuste jeste koren z mampelisky.
Ta strava se mela menit uz davno, no.

hodnocení

0x

Mě připadá, že Vám to doktor špatně vysvětlil a vy jste to špatně pochopil a nebo se dáváte svojí cestou :).

Nemoc je střídavě v remisi a nebo v relapsu. Tohle střídání má většinou dlouhou setrvačnost v řádu týdnů až měsíců.

Je potřeba si vyzkoušet, co člověk snese a co ne, ale likvidovat se česnekem není dle mého dobrý nápad.

Musíte se vyhnout semínkům, kvasícím potravinám a kořeněným jídlům. Žádné žitné chleby, zelí, česneky, atd...

Alkohol tomu taky nepomůže. Hlavně né s tím Budenofalkem.

Z léků ti časem přibude ještě Acidum Folicum a Mesalazin v Pentase ti třeba nebude stačit.

Možná nám pak zase napíšeš, že ti navrhují odnění části střeva...;)

...

Problém je, že každému funguje něco jiného a nemoc je ve fázi výzkumu. Léky IBD cíleně neřeší. Jen potlačují.

Přečti si jídelníček č.5

homolka.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]