Dobrý den,budu moc ráda,když mi někdo kdo má zkušenosti, případně ví co a jak vše udělat v případě,že se chci přestěhovat do Polska. Konkrétně uvádím svůj případ, děkuji moc za rady co v mém případě bude nejvhodnější... Rozvádím se s Čechem,který mi zároveň bude odhlašovat trvalou adresu na úřad,neboť nemám kam jinam si uvést českou adresu a nevím,jestli je úplně dobré se úplně odhlásit z ČR a nemít adresu v OP. Mám sociální i zdravotní pojištění v ČR a to mi bude zřejmě muset zůstat pokud se s partnerem snažíme o miminko (proplacení IVF,mateřská,doktoři). Tohle teď změnit na Polsko nejde. Nicméně abych byla v PL legálně,je možné se po rozvodu hned vdát? Není nutné tu nahlásit hned trvalou adresu? Nebudu si muset okamžitě platit sociální a zdravotní? Jak jsem psala,to vše musí zůstat v ČR pokud chci využívat české zdravotnictví a mateřskou. V případě,že budu hlášena na úřadu, musím měnit nějaké doklady? Zkrátka co vše je nejlepší udělat v případě změny země pobytu. Děkuji moc za rady.
Pokud budeš v Polsku pracovat, žít a platit tam daně, budeš mít v Čechách nárok pouze na základní neodkladnou zdravotni péči jako kterýkoli jiný cizinec z EU. Dělat tam a platit si zdravotní a sociální v Čechách asi nepůjde.
Pokud se nikdo nenajde, kdo vám fundovaně poradí, tak vzneste dotaz na polskou ambasádu, tam by vám snad mohli poradit, co musíte udělat pro návrat do Polska z ČR. Od toho jsou placeni, aby pomáhali svým lidem.
Buď budete v u nás nebo v Polsku.Tak se rozhoďnete. Doporučuji zůstat v Čechách,poláka si vzít klidně můžete den po rozvodu. To,co zmiňujete,že platí u nás,nemusí platit v jiném státě,i když je součástí EU.Zdravotnictví a sociální dávky v Polsku,nevím,nevím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.