Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědický podíl z bytu

Od: lenka* odpovědí: 15 změna:

Zdědím 1/6 bytu po matce. Je možně napsat podíl za dědického řízení rovným dílem na svoje dvě děti? Nebo až po něm formou darovací smlouvy? Děkuji za radu.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

@lenka - Je možně napsat podíl za dědického řízení rovným dílem na svoje dvě děti?
Možné to je, podmínky odmítnutí dědictví by vám měl vysvětlit notář.

NOZ § 1635 První třída dědiců

(1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.

(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti; totéž platí o vzdálenějších potomcích téhož předka.

Jediná správná odpověď. Je zajímavé, že ti zbylí tři o tom nic nevědí, ale cintat nesmysly musí...

lenka*
hodnocení

Ano, to dítě jsem já,ale zajímá mě, jestli lze ještě za dědického řízení ten můj podíl napsat v dědickém řízení na svoje dvě diti rovným díle. Je mi jasné, že po skončení dědického řízení mohu ten svůj díl darovat dětem. Zajímalo by mě ještě, co vyjde v tomto případě levněji, neboť mi bude 60 let. Děkuji.

k2

@lenka: A deti v soucasne chvili vlastni uz nejaky podil na tom bytu? Nebo k cemu je dobre vlastnit 1/12 bytu?

lenka*
hodnocení

Děti nevlastní nic, ale rábych, aby to měli, protože s mou vážnou nemocí (nevím jak to bude se mnou dopředu), aby bratr nepemluvil otce, aby bu mudaroval jeho podíl (1/2), když už se vzdal 1/3 v jeho prospěch, či už bude mít 2/6. Ráda bych aby po babičce dostaly aspoň něco. Děkuji.

lenka*
hodnocení

No, abych pravdu řekls, jsou to takové vidle, aby bratr neprodal třeba byt bez jejich souhlasu, až otec zemře.

K prodeji souhlas spoluvlastníků nepotřebuje.
Taktéž, nemůžeš přepsat něco, co ještě nemáš.
lenka*
hodnocení

Dědické řízení probíhá, vím, že tu 1/6 dostanu i ze zákona, tak se ptám na možnosti. Asi to je těžké pochopit.

k2

@lenka: Tedy se chcete detem pomstit. Nevim, jak Vas zdravotni stav souvisi s tim, co otec komu teoreticky nekdy ne/muze darovat. Vlastnit 1/12 bytu je spise pro zlost. Pokud bratr o byt tak stoji, tak mu svuj podil prodejte a detem dejte penize...

jabraka*
hodnocení

1x

Už samotné vlastnictví 1/6 nemovitosti znamená obrovské problémy do budoucna.Pokud do budoucnosti chci tento byt získat pro sebe,pak to znamená značné náklady navíc.Tento problém jsme řešili z vlastnictví chalupy v horách.Chtěli jsme ji jen pro sebe,museli jsme uhradit odhady ,které přesahovaly normální cenu dvakrát.Jen přistoupit na hromadné užívání je děsné,nikdo totiž nehodlá přispět na opravy a investice,(elektřina,voda čistička) a nemovitost pomalu chátrá,po delší době by spadla všem na hlavu.

Nezbyde než nákladná hypotéka a pak ještě náklady na opravy.Než se prát o 1/6,tak se toho raději vzdám.

JABRAKA

hodnocení

0x

Myslet znamená houby vědět,ale přesto myslím, že ne, až po ukončení dědického řízení.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Ještě jste nic nezdědila (nic nevlastníte), tedy nemáte v ruce nic, co byste mohla na někoho přepisovat. Ida

doplněno 02.05.22 18:16:

Teprve zdědíte. Jak chcete na někoho přepisovat notářčino sdělení? Až se stanete majitelkou, pak se svým majetkem teprve můžete nějak nakládat. Ida

doplněno 03.05.22 11:33:

Zdravím. Advokacie a právo jsou o slovíčkaření. Pokud dobře chápu váš dotaz, vy nechcete na své děti svůj podíl napsat (to byste mohla jen v případě, jak jsem uvedla výš), ale vy nechcete být vůbec účastníkem dědického řízení, vy chcete, aby váš podíl dostaly vaše děti ze zákona, ne od vás. A to je možné v případě, že dědic (vaše osoba) dědit nebude = již nežije nebo se svého podílu vzdá ve prospěch někoho jiného, vašich dětí?, nebo? (další možnosti). Je potřeba toto "vzdání se dědictví" provést písemně před notářem (ten vám pomůže nejen s přesnou formulací, ale vysvětlí i podmínky a důsledky...) a ten někdo jiný - vaše děti? musí (taky písemně u notáře) váš podíl přijmout. Ida.

lenka*
Notářka už mi sdělila, že tu 1/6 podílu na bytu zdědim.
lenka*
hodnocení

Ne, chci jim podíl na bytu dát při dědickém řízení, aby měly něco po babičce.

hodnocení

0x
Je otázka kolik ten byt má majitelů a jak to s ním bude dále. Nakonec svou část můžete darovat kdykoliv poté.
doplněno 03.05.22 12:32: Aby bratr nepremluvil... Vzdal se třetiny ve prospěch bratra... To se dá napadnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]