Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pořízení domu na hypotéku

Od: zatrak odpovědí: 16 změna:
Zdravím, je mi 22, celý život jsem vyrůstal v malém bytě s rodiči, po nájmech apod. Mám svůj sen, že chci domeček, za tím si jdu. Dosud jsem držel s tím, že bude lepší si ho udělat s někým společně, s partnerkou. Ale kdy přijde ta pravá partnerka? Toť otázkou a já nechci asi čekat.
Auto jsem si pořídil, žiju spořádaný život, myslím, že je čas se posunout.
Začal jsem se rozmýšlet, že bych do toho šel sám. Financema neoplývám a miliony na dům nenašetřím, takže se tu volí hypotéka.
Začínám šetřit na začátek, abych měl 10-20%.
Platově by to odpovídalo 27-33tis čistého, takže snad to nebude uplně složité hypotéku dostat.
Váhám, na kolik to vyjde, domy na klíč nebo koupit? Jak je to celkově složitá situace, to vše zařídit. Kolik musím mít? Na hypo našetřím, ale co dál. Peníze do zálohy, na vybavení nebo opravy?
Potřebuji nějak nakopnout. Teď se hodně stáhnu, začnu šetřit, tak abych pak nelitoval. Do svých 25 si to chci zařídit.
Akorát se chci zeptat, jak dál postupovat. Je to risk jít do toho sám?
Nebo mám opravdu jít s někým?
Radu pro rozhodnutí, zda je to dobrý nápad nebo jak v tom chodit do budoucna.
Doplním, že nechci dům za x milionů, nějakou velkou vilu či co. Prostě menší domek, pro žití mě a případně do budoucna menší rodiny. Se zahrádkou, nic velkého.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrovic
hodnocení

4x

Nechci Ti kazit iluze. Beru to realisticky. S tim platem co mas, nemas sam sanci. Pozemek mas? I kdyby to byl pozemek 800 m2 pocitej ze metr ctverecni stavebniho pozemku cca 3000kc. Zalezi kde ze. Kde mas site, stavebni povoleni atd. Pak i kdyby byl mikro dum, montovany, tak jses na 3 mega za dum plus pozemek. Na to vse musis mit 20% svojich. Zkus si dat kalkulacku od ceske sporky, nebo komercky. Pri platu 27 az 33 mesicne, muze byt max splatka hypo dejme tomu 15 tisic. Kdyz si tam das tuto castku, uvidis, kolik Ti vubec pujci penez. Pak mas energie, sporeni, provoz domacnosti atd. Proste totalni masakr a ekonomicka sebevrazda. Sam to nedas.

hodnocení

2x

Tvůj plán je vadný. Potřebuješ nakopnout. Nikoli k úderničení, ale přehodnocení pořadí důležitosti věcí v životě. Rodinný domek bez rodiny je volovina. Máš poslední čas najít si partnerku bez závazků, která bude mít stejnou představu o bydlení. Nepromarni ho bezúčelným škudlením.

meta
hodnocení

0x
Prozatím teoreticky pro vás nedostupné při současných cenách nemovitostí, materiálů, energii atd. Musel byste mít min 50tis. čistého a našetřeno aspoň těch 20% a ještě bych otom hodně přemýšlel. Bez vyrazné finanční podpory je to sebevražda sám to nezvládnete pokud vás kupřikladu rodiná finančně nezadoje, popřipadě nějaké dědictvi. Je mi jasné že to jste asi slyšet nechtěl. Druhá cesta by bylo v budoucnu s partnerkou.

hodnocení

0x

Pokud chcete koupit hotovej barák, vidím to zle. Cesta by vedla přes koupi zříceniny a následné opravy,ale ... - musel byste být hodně manuálně šikovný, mít hodně času, hodně štěstí a hodně dobrých znalých kamarádů. První barák jsem koupil před patnácti lety za dvě stě tisíc, třista do toho vrazil a rok práce, mé práce, žádná firma. Druhej před desíti lety za devadesát tkč, dva roky práce o víkendech, jeden rok denně, oprava a vybavení za mega za materiál. Třetí jsem koupil vloni, za stopade, na ten nesahám, nemám čas, oprava by stála tak mega... Takže asi Vaše představa, že v pětadvaceti budete bydlet v komfortním, je těžko realizovatelná. Možná tak na staveništi...*nevi* Od přítelkyně mladí teď koupili za mega a půl malej barák, dá se tam jakžtakž bydlet, ale makat tam budou tak rokapůl a milion to sežere, než to bude slušné bydlení. A teď si vyberte...*smich*

doplněno 01.05.22 21:54:

K čemu vám to bude? Chce to štěstí, nabídl mi to zákazník...*smich*

Pořízení domu na hypotéku
meta
Byla by fotka baráku co jste koupil vloni za 150t?
meta
Děkuji, čistě jen ze zvědavosti, znáte to :)

hodnocení

0x
Neboj, za chvíli bude tolik volných domů, že si budeš moct vybrat. Ti co měli hypotéky za 1,9 a teď jim jdou k 6ti % tak mají co dělat, aby měli na splátky. Nájemní bydlení není ve světě nic neobvyklého, ale i u nás už si na to budou muset lidi zvykat, protože vlastní bydlení už nebude pro mnoho lidí dosažitelné. Ale začíná se mluvit o mezigeneracnich hypotekach, protože začíná být jasné, že mnoho lidí to svoje bydlení za svůj život nestihne splatit.
au1

já myslím že je to příliš pesimistickej pohled štíre, ti co brali úvěr za 1,9 ho brali tak 5 let zpět (nejčastější délka fixace), a za tu dobu jim pravděpodobně vyletěla mzda o několik jednotek tisíc - minimálně zrušením superhrubé mzdy si při průměrným platu přišli na cca 17% zvýšení. otázka je, co s rodinnýma rozpočtama udělá inlface, hlavně energie a potraviny, ale vzhledem k tomu, že patříme k jednomu z nejzodpovědnějších národů co se splácení hypoték týče, tak bych žádnou apokalypsu nečekal. lid si v posledních letech navykl na blahobyt, tak se teď holt na pár let trochu omezí. to co píšeš by mohlo nastat asi jen v případě nějaké velké hospodářské krize a rapidního nárustu nezaměstnanosti.

Na druhou stranu mzdy nerostou rychleji než inflace, dvě třetiny průměr stejně nemá a ten, kdo ještě staví, má problémy s růstem cen komodit. Ale souhlas, krize se přežene, jen je otázka, jak to bude dlouho trvat a kolik lidí to vydrží. Taky tu máme vládu, která nás spíš dotlaci do stagflace, a to je ještě horší než inflace. Už tady jedna taková vláda byla a trvalo hodně dlouho, než jsme se z toho vyhrabali.

au1
hodnocení

0x

žadatelé do 36let věku mají stále výhodnější podmínky poskytnutí úvěru. stačí ti 10% vlastních prostředků, maximální výše půjčky je 9,5násoběk ročního čistýho příjmu, a měsíční splátka max. 50% čistých příjmů - počítám-li s průměrem 30000Kč měsíčně a tedy splátkou 15 tisíc Kč, pak by ti teď momentálně půjčili cca 2,7milionu Kč. úrokový sazby teď ale jsou vysoko a poletí ještě výš, nicméně nikdo nemá páru kde budou za 3 roky. může se stát, že úroky klesnou, zvýší se ti mzda, dosáhneš na vyšší úvěr, a jak už tu někdo psal - lidi co jedou na krev nebudou mít na splácení, a na trhu se objeví příležitosti k nákupu. takže být tebou, začnu šetřit ať mám za ty 3 roky aspoň půl milionu, a čekám co se kde objeví k prodeji.

merk
hodnocení

0x
Upřímně, lidičky s příjmem 27-33 měsíčně čistého v podstatě nemají na nějaké vlastní bydlení v podobě domu výraznější šanci. S takovýmto příjmem, snad jedině nějaké neatraktivní lokality daleko od všeho, nebo opravit něco v horším stavu (což může být jen díra na další peníze). S tímto příjmem se k nějakému vlastnímu domu dopracujete reálně leda nějakou obecní podpultovkou, nebo dědictvím. Reálnější je pro vás max. malý byt opět v neatraktivní lokalitě. Kdyby měl každý človíček s celkem podprůměrným příjmem šanci na barák, tak už tam všichni dávno bydlí. No, neděje se to.

infantilni*
hodnocení

0x

Místo šetření začni investovat, nebo třeba odkládáš si 10k měsíčně, tak 5 na spořák a 5 do investic. Systematicky rozmnožuj peníze zadarmo bez práce, a na barák mít budeš (ale investiční jistota, né gembl). Sice to trochu potrvá, ale stejně ti nezbývá, než čekat. S tvou situací dnes ti nikdo asi nepůjčí, takže jinou radu pro tebe nemám. Při dnešních úrocích a cenách matroše a pozemků je to splátka jako kráva, a vem si, že to bys musel vzít na 30let minimálně :D. Když bys do toho šel s nějakou partnerkou, tak byste hypo dostali, ale je to pořád nebezpečné a rozhodně bych to nedoporučil. Ona se na tebe vykašle, pak budete akorát řešit prodej a milion problémů. Radši počkej pár let a vem to sám na sebe.

Když všechno měsíčně zaplatíš (hypo, poplatky, energie, internet, auto, jidlo, atd.), tak by ti mělo zbývat při dnešní době aspoň těch 10k + aspoň 5k na šetření (pokud jsi sám a nemáš děcka). Každý to má v sobě jinak, ale já tuhle částku beru jako průměr. Protože se může cokoliv stát během tvého splácení na 30 let a věř, že se stane. Zdražování všeho, úroky atd, jak vidíme dnes. A abys po tak dlouhou dobu dluhu mohl žít vklidu a bez stresu, možná ti to připadá dost peněz, které ti musí zůstat, ale věř, že to je ještě málo. Ten barák za nějakou dobu taky bude potřebovat nějakou náročnější údržbu, na baráku je pořád do čeho investovat, i když je relativně nový. Takže splátka sice super, že zaplatíš, ale je třeba počítat s průserama. Ber to tak, že když začaly nedávno úroky stoupat a lidem končila fixace, tak někteří už neměli co žrát, protože si předtím vzali hypotéku s malým úrokem a měli to měsíčně tak tak, aby vyžili již předtím a teď musejí prodávat a jít do nájmu někde na vesnici.

V dnešní situaci a ve tvé situaci bych udělal tohle: Jsem sám, tak bych koupil malý byt v nějaké "levnější" lokalitě. Mezitím bych šetřil, investoval, ale nejlepší je, že vlastně šetříš hypotékou, splácíš byt, kterému narůstá hodnota a šetříš tak do bytu, a to je dva v jednom. Ano, úroky nějaké zaplatíš a už je neuvidíš, ale hypotéka je vlastně dneska nejlepší spoření. Po čase byt prodáš s nějakou umořenou splátkou a ještě třeba s vysokým ziskem a budeš mít ještě k tomu našetřeno, tak to možná stačit na hypotéku :)

infantilni*

Ještě doplním, že kdybys měl kde bydlet a nevadilo by ti to (třeba s rodičma), tak můžeš ten byt pronajímat a hypotéku za tebe bude platit nájemce, takže ty máš jen závazek, ale prachy neplatíš a šetřil bys měsíčně dvakrát tolik + třeba by ses za 5 let rozhodl ten byt prodat, tak to už máš umořenou část jistiny + dvakrát více našetřeno + hodnota bytu stoupne a to je hned jiná :D. Sice bys musel jednou za rok danit (tuším 4%) příjmy z nájmu, ale furt je to menší, než měsíčně platit 10k hypotéku sám. Ale to je jen taková "možnost", určitě chceš bydlet sám.

hako
hodnocení

0x
Pěkný sen, taky mám takový. V tvém případě bude lepší koupit hotový dům. V realitkách vidíš konečnou cenu a můžeš se rovnou nastěhovat. Když stavis, nikdy nevíš, na kolik to vyjde.

jenda22
hodnocení

0x

Podle dnešní prognozy pana Šnobra může být cena plynu na podzim i 15000 za měsíční plattbu. K tomu hypotéka nebo platba za jiné topení a už máte výsledek. S největší pravděpodobností nebudete možná mít kde bydlet nebo nabudete mít na podnájem. Vymýšlet fikce o domečku je až zábavné. Ale tak to asi nebude. Buďte realista. Dobře už bylo a do budoucna bude jen jak přežít. Potraviny, energie, ostatní náklady.

jaj*
hodnocení

0x
Kdyby ses narodil o pár let dříve tak bys měl barák za roční plat a mohls ho prodat za 15 mega jak to dělají ostatni, dnes to bude asi tak na vícegenerační hypotéku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]