Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pohraniční stráž na nezápadní hranici

Od: kajan odpovědí: 4 změna:
Existují na internetu nějaké stránky, které by se věnovaly historii tehdejší pohraniční stráže, ale na úseku s NDR? Jak to tam tehdy vypadalo v porovnání s železnou oponou?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Byl jsem na prázdninách (cca 1960) v Olešnici v Orlických horách. Kousek nad vesnicí už byla hranice s Polskem. Hranici mimo patníků tvořil i zoraný pruh, na kterém byly zřetelně vidět stopy případného narušitele. V místě několika desítek metrů ale vedla hranice po skalnatém terénu, takže se nedala zorat. S bráchou jsme toho využili a šli jsme si do Polska nasbírat brusinky. Za pár hodin nás měli. Jak se o našem "přestupku" dozvěděli mi dodnes není známo (kamery tam tehdy určitě nebyly). Vyřešilo se to pokutou.

hodnocení

0x

Na hranici s NDR a ani třeba Polskem žádná ,,železná opona´´ nebyla, stejně tak nebylo ani hraniční pásmo . Dokonce pamatuji jako děcko, že jsme chodili po turistických značkách, které tehdy vedly po hranici, přičemž se chvílemi šlo okolo patníků i z německé strany.

To byla jen oficiální propaganda, že se hranice mezi bratrskými státy nehlidají. Dederóni hlídali jak ostříži aby se jim občani za čáru nepodívali a nebyli náhodou chvíli bez dozoru stassi. Na polské hranici to nebylo o nic lepší. Mám příhodu kdy si kamarád odskočil přes potok do křoví v Orlických horách pod Adamem kde vede silnice metr od hranice. Vesele na mě pokřikoval o úspěšné operaci - "tak jsem jim posr@l Polsko"... a než dopnul kalhoty byla u něj Polská hlídka na motorce a už ho legitimovala.
Ty turistické stezky po horách byly tak trochu výjimkou protože chvíli jdou po českém a chvíli po sousedově území což se tak nějak tolerovalo ale sejít třeba ze Sněžky po polské straně, kde vede silnice abys nemusel zpátky po kamenech na růžovku to by tě hned vezli v klepetech a paragraf za nedovolené překročení hranic se tenkrát s humorem nebral.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]