Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem rádcům a rádkyním
Otázka viz výše: pokud organizujete větší posezení v restauraci, plánujete utratit například 50 000 za oběd+pozdější raut či večeři+posezení do nočních hodin - tzn. menší svatba, narozeniny a podobně pro více lidí. Kolik necháváte spropitného, případně kolik je zvykem nechávat (předpokládejme že je veškerý servis v pořádku a jsme spokojení)? Obecně zaokrouhluji nahoru, ve skutečnosti je při větší akci spropitného pro restauraci daleko méně (částka není rozdělená do více menších kde může být spropitné docela "vývar")...na druhou stranu - nechávat třeba 10% z 50 000 - tzn. 5 000 navíc - je docela dost, nebo není?
To je oč tu běží jinak předpokládám že ten litr je navíc - tzn. dohromady dostane za odpoledne každá osoba 2-3t...ale pravdou je že v hospodských počtech se nevyznám
Ne, osoba která obsluhuje. Předpokládám že je živa i z něčeho co jí dává majitel restaurace, nikoliv jen z dyškréce
Do hospody skoro nechodím, takže nevím. Ale mzdotvorba mě zajímá zásadně. Nechci jim tam nechat zbytečně málo, na druhou stranu nebudu suplovat paní Terezu takže se shodneme při takové menší akci na cca 1000 pro každou osobu na place. Takové řešení se mi zdá nejlepší
důvod? proč platit něco navíc? je to jejich práce nabídnout tuto službu/práci. Nebojte, ti to mají dobře spočítané
zaplatit to co vám spočítají a zaokrouhlit nahoru do celé částky, hotovo!
něco jiného je "fuška" dám jim jidlo,pití, prašule atd
nikdy nechápu, např jak někomu přijedem firma a zákazník vyvařuje, zajišťuje pití atd a nakonec tý brdo tolik penez jsem vyhodila
V práci vám dá taky někdo něco navíc? Samože mimo příplatků apod
Samozřejmě to může být u menších objednávek vývar. Nevím co máte proti slovíčku "vývar" a co sem taháte jakousi závistivost. Je to často důležitá část příjmu těchto lidí. A je to pak ten průměr, který přes běžný den dostanou od více hostů a na ten jsou zvyklí. A u větší objednávky kdy celý den obsluha lítá kolem "jednoho hosta" to právě vývar být nemusí. A to, domnívám se, by mělo být zohledněno. Ptám se jednoduše a jasně: Jakou výši spropitného byste konkrétně doporučil Vy? Například celková útrata 50k, od 13 do 21h, na place 2 lidé. Obsluhují celou dobu. Kolik nechat navíc, příp. přímo komu?
Ivanhorseman: teď čtu od Vás výše 10%. Tzn. v našem případě byste dal 5k? A zaplatil byste je jednomu např. u pokladny? A nebo to nějak rozdělil mezi ty 2 osoby?
Nechávám 10% . Ať už jdu na oběd za 200 nebo, když jsem platila svatbu.
Léta jsem pracovala jako servírka. Někdo byl škrt a zaokrouhloval jen do desítek, někdo dával právě těch 10% . V průměru to bylo cca 7% na směnu.
Pamatuji i svatbu kde platili asi 20 tisíc, před 15 lety dost peněz. Lítaly jsme kolem nich s kolegyní od oběda až do noční zavíračky. Nechali nám stovku. To pak máte ty myšlenky, že jsme jim měli do toho jídla plivnout. Což jsem teda nikdy neudělala.
Nevím kolik kolem vás budě běhat lidí, ale myslím si, že tou tisícovkou na osobu nikoho neurazíte.
hako, ona se ta restaurace na svatbu sama nenachystá. Chodilo se 2-3 hodiny předem, aby bylo vše načančaný a hostům se to líbilo. Zavíralo se ve 23.00, než se vše uklidilo, tak bylo třeba půl jedné. Za 15 hodin práce jsme dostávaly 750,- čistýho. Většina restauratérů ví, že hlavní výdělek je právě z dýšek, protože většina z nich na tom place aspoň občas dělala. Takže, když vám pak někdo nechá za celej den 50,- na osobu je to dost na houby.
Já vždy platím v hotovosti i když je útrata víc jak 10 tisíc v hotovosti.
I kdyby to bylo na fakturu, tak dýško dám v hotovosti přímo obsluze.
Dám krk na to, že vy jste jeden s těch co zaokrouhlují do těch desítek. Pokud jste platil např. 19.726,- a nechal jste 19.730,- popř. 19.800,- tak jste byl za trapáka roku .
@m123: Jaka jina kriteria na "trapaka roku" ma byvala servirka krome toho, ze nedal dle jejiho nazoru dostatecne spropitne?
Hezká a zajímavá diskuse. Dal bych deset procent. Vidím to tak, že jsou lidé, kteří dýška nedostávají a tím pádem nedávají. A lidé, kteří dostávají a dávají (to jsem já). A deset procent, protože +- tolik většinou dostávám. Ono to kolísá, pokud udělám prkotinu za tři sta, většinou dostanu pětikilo, když udělám koupelnu za 187tkč, dostanu dvě stovky v litrech. Takže kdybych byl spokojený a dostal účet kolem padesáti, dal bych padesátpět, i šedesát, pokud by vše bylo super...
Díky Bergere, Vaše příspěvky čtu vždy rád a něco na tom dávání+braní bude. Například v obchodě vždy posílám lidi za mnou co mají 1-2 věci přede mě (stejně mě nezdrží) a nedávno mě jedna paní natlačila před sebe když jsem si šel taky koupit jen maličkost..bylo to příjemné překvapení
a běhat celou směnu na nohou pro hosty v restauraci jednoduché není, tak bych je rád taky ocenil
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.