Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Větší akce v restauraci - výše spropitného?

Od: smode2 odpovědí: 46 změna:

Hezký den všem rádcům a rádkyním :)

Otázka viz výše: pokud organizujete větší posezení v restauraci, plánujete utratit například 50 000 za oběd+pozdější raut či večeři+posezení do nočních hodin - tzn. menší svatba, narozeniny a podobně pro více lidí. Kolik necháváte spropitného, případně kolik je zvykem nechávat (předpokládejme že je veškerý servis v pořádku a jsme spokojení)? Obecně zaokrouhluji nahoru, ve skutečnosti je při větší akci spropitného pro restauraci daleko méně (částka není rozdělená do více menších kde může být spropitné docela "vývar")...na druhou stranu - nechávat třeba 10% z 50 000 - tzn. 5 000 navíc - je docela dost, nebo není? :)

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

10x
tady je to samej vozralej milionar :) litr navic je akorat, na svatbe za pul sta kolem me nebude asi behat 10 lidi. dvojku max, pri plne spokojenosti. pingli by chteli litr na hlavu za vecer nebo co, jak kdyby nemeli zadnou zakladni mzdu

hodnocení

8x
Poprvé vás okradou při tvorbě jídelního lístku, podruhé při špatné gramáži jídla, potřetí když vám to špatně spočítají..
A vy pitomci jim pak ještě dáte dýško.
Slova našeho profesora ekonomie, na které si často vzpomenu.
smode2
hodnocení

Zajímavý náhled na věc :) předpokládám že pan profesor ale restauraci nikdy neprovozoval*smich*

To ne...

Neznamená to ale nutně, že (minimálně z části) neměl pravdu.

re4zon
Jojo. A ja zas muzu rict, ze vsichni projektanti jsou zlodeji, lemplove a podvodnici. A taky budu mit z casti pravdu ;)

Můžete, co byste nemohl. To je vaše právo a já jsem demokrat.

break

V tom případě byl tvůj profesor hlupák, když se nechá okrást...

Zřejmě čtete něco jiného než já píšu.

Polud je něco špatně, tak dýško nedám. Ale můžu říci, že se mi to hodně dloho nestalo. Osobně dávám cca 10% útraty / samozřejmě zaokrouhleno na celé desitky...stovky...dle výše utraty/.

re4zon
hodnocení

6x
Pri absolutni spokojenosti je tisicovka pro servis za objekt obsazeny cely den naprosto smesna castka. Ale samozrejme se to odviji od velikosti objektu, poctu cisniku atd. Za rozumne minimum bych povazoval 500 za kus personalu. V podniku vyssi tridy dvojnasobek.
smode2
hodnocení

1000/osoba je docela dobrá věc :)

Za tisícovku dnes nikdo nehne brvou :) Zase na druhé straně co je lepší - mít trzbu 50koliků za den nebo nahánět kolemjdoucí na kofolu :)
smode2
hodnocení

To je oč tu běží :) jinak předpokládám že ten litr je navíc - tzn. dohromady dostane za odpoledne každá osoba 2-3t...ale pravdou je že v hospodských počtech se nevyznám :)

re4zon
Nejak nechapu. Jak dostane kazda osoba 2-3 tisice? To si kazdy plati sam ucet?
smode2
hodnocení

Ne, osoba která obsluhuje. Předpokládám že je živa i z něčeho co jí dává majitel restaurace, nikoliv jen z dyškréce :)

re4zon
Samozrejme ze je zamestnanec nejak placeny, ale do toho hostovi nic neni. Pointa moji odpovedi je ta, ze kdyz zaberete na cely den hospodu, je adekvatni dysko aspon totez, co servis dostane od beznych hostu, kdyz tam zadna akce neni. Takze litr je vysmech, pokud je tam 30 stolu a ctyri lidi na place. Jestli tam jsou stoly ctyri a obsluhuje jeden clovek, je to adekvatni..
smode2
hodnocení

Do hospody skoro nechodím, takže nevím. Ale mzdotvorba mě zajímá zásadně. Nechci jim tam nechat zbytečně málo, na druhou stranu nebudu suplovat paní Terezu :) takže se shodneme při takové menší akci na cca 1000 pro každou osobu na place. Takové řešení se mi zdá nejlepší :)

Tak já nevím, ale mít za večer trzbu 50 litrů neudělají ani stálí štamgasti. Každý podnik je rád za takové akce, protože ty peníze běžným provozem nevydělají. Dcera měla loni svatbu, v rámci covid omezení a částečném uvolnění byl vinný sklep rád, že tam může být tolik lidí, protože to bylo venku. A jelikož ty vinné sklepy jsou jeden vedle druhého, konkurence je veliká, takže vydělali tolik prachů, které by jim okolo jedoucí cyklisti nevydelali ani za rok, takže o nějakém "blokování" se nedá mluvit. Vydělávají jen na takových jednorázových akciích, mají tam i ubytování a neměli ani problém, že jsme tam měli svoji valasskou kořalu. Tedy spokojenost na obou stranách, ale dýška fakt nevím, to měla dcera kamarádku, ale určitě něco dostali a oni ji taky něco dali. Dcera ale dýška dává, protože při studiu v Brně si vydělávala a to byl v podstatě hlavní příjem, protože tito zaměstnavatelé se ze mzdou rozhodně nepredaji a ano, pracovala jakože na černo, protože pod svicnem je největší tma a můžete si být jistí, že v centru Brna jsou všechny servírky bez smluv. Je to paradox, ale sehnat tam tuhle6praci v oboru na smlouvu nejde. Smlouvy jsou maximálně schované v šuplíku pro případ kontroly.
...takže vydělali tolik prachů, které by jim okolo jedoucí cyklisti nevydelali ani za rok...jako fór pěkný, jako realita jste na úplně jiném nádraží. Zase jeden který si myslí, že z jeho tisícovky je restauratér milionář. To už tady vykladal jeden pohádkář...a dotahl to až na primeministra.
Z jaké tisícovky? Asi nectes pořádně! Byla to svatba, takže to nebyly jen desitkytisic ale přes sto tisíc a v covidove době to tam ti cyklisti opravdu nenechají. Navíc v místě kde je 300 sklepů už vidím, jak všichni jezdí do jednoho :)
Čtu vcelku dobře...jen bych se zeptal ...abych si vzpomněl kde jsme spolu pásli krávy?

ok®
hodnocení

6x

důvod? proč platit něco navíc? je to jejich práce nabídnout tuto službu/práci. Nebojte, ti to mají dobře spočítané

zaplatit to co vám spočítají a zaokrouhlit nahoru do celé částky, hotovo!

něco jiného je "fuška" dám jim jidlo,pití, prašule atd

nikdy nechápu, např jak někomu přijedem firma a zákazník vyvařuje, zajišťuje pití atd a nakonec tý brdo tolik penez jsem vyhodila

V práci vám dá taky někdo něco navíc? Samože mimo příplatků apod

hodnocení

3x
Tak o spropitném lze snad uvažovat až když vše proběhne ku plné spokojenosti. Já bych nechal max tisícovku, ale třeba jsem jen megaskrblík.
smode2
hodnocení

Jj, tisícovka nahoru mě taky napadla :)

hodnocení

3x
... už jen to... může být spropitné docela "vývar"... ukazuje na závistivost. Každé řemeslo má své a bohužel je snahou dosti lidí řemesla ostatnich tak trochu znevažovat a to své vyzdvihovat. Ale takováto akce předpokládá přípravu, najmutí více lidi do kuchyne, více lidí na plac, atd. Projektant udělá pár čar a chce za to tisíce. Ale on na to musel vystudovat, zaplatit softwary, absolvovat školení, složit zkoušky, platit kancelář,... a to ještě není dobrý projektant. Ten musí mít zkušenosti, znát praktické návaznosti na jiná řemesla, samostudim,... atd. A tak je to se vším, vše má své, ale většina lidí vidí jen to své, složitosti a úskalí a nároky svého řemesla, ale ostatním jen závidejí. To jde dobře a to umí a argumentů tisíce.
smode2
hodnocení

Samozřejmě to může být u menších objednávek vývar. Nevím co máte proti slovíčku "vývar" a co sem taháte jakousi závistivost. Je to často důležitá část příjmu těchto lidí. A je to pak ten průměr, který přes běžný den dostanou od více hostů a na ten jsou zvyklí. A u větší objednávky kdy celý den obsluha lítá kolem "jednoho hosta" to právě vývar být nemusí. A to, domnívám se, by mělo být zohledněno. Ptám se jednoduše a jasně: Jakou výši spropitného byste konkrétně doporučil Vy? Například celková útrata 50k, od 13 do 21h, na place 2 lidé. Obsluhují celou dobu. Kolik nechat navíc, příp. přímo komu?

Nic nedávat, mají výplatu,max poděkovat.
smode2
hodnocení

Pavlos: uuf, ta muka rozporuplnosti *smich*

smode2
hodnocení

Ivanhorseman: teď čtu od Vás výše 10%. Tzn. v našem případě byste dal 5k? A zaplatil byste je jednomu např. u pokladny? A nebo to nějak rozdělil mezi ty 2 osoby?

@pavlos- proč děkovat, snad je restauratér platí.
@ smode - bohužel nedavno jsem rešil kar, platba 5.060 Kč, zaokrouhlil jsem na 5.500, tj to je 8,7%. Asi bych stejně zaokrouhlil částku 4.980 nebo 5.102 Kč.

hodnocení

2x

Nechávám 10% . Ať už jdu na oběd za 200 nebo, když jsem platila svatbu.

Léta jsem pracovala jako servírka. Někdo byl škrt a zaokrouhloval jen do desítek, někdo dával právě těch 10% . V průměru to bylo cca 7% na směnu.

Pamatuji i svatbu kde platili asi 20 tisíc, před 15 lety dost peněz. Lítaly jsme kolem nich s kolegyní od oběda až do noční zavíračky. Nechali nám stovku. To pak máte ty myšlenky, že jsme jim měli do toho jídla plivnout. Což jsem teda nikdy neudělala.

Nevím kolik kolem vás budě běhat lidí, ale myslím si, že tou tisícovkou na osobu nikoho neurazíte.

hako
Tisícovka navíc za odpolední směnu? To jste pak za den měla kolik 2500? nedal bych nic. Na svatbě bych si domluvil číšníky s fixní cenou a ne, ze budou čekat ještě jednou tolik jako dýško.
smode2
hodnocení

To je právě ta věc, že dyškréce bývá někdy dost značnou částí výdělku :)

hako, ona se ta restaurace na svatbu sama nenachystá. Chodilo se 2-3 hodiny předem, aby bylo vše načančaný a hostům se to líbilo. Zavíralo se ve 23.00, než se vše uklidilo, tak bylo třeba půl jedné. Za 15 hodin práce jsme dostávaly 750,- čistýho. Většina restauratérů ví, že hlavní výdělek je právě z dýšek, protože většina z nich na tom place aspoň občas dělala. Takže, když vám pak někdo nechá za celej den 50,- na osobu je to dost na houby.

Mě nepřestávají myšlenkové pochody v gastru překvapovat. Zaměstnanci se cíleně nechají podhodnotit od zaměstnavatele. Obě strany následně odrbou stát na daních a od zákazníka, který si mimochodem zaplatil drahý servis v účtu má podle nich jakousi nepsanou povinnost dávat celému personálu vysoké dýško, aby mu pingl příště nenaflusal do jídla.
re4zon
Me neprestavaji udivovat kecy nekterych individui (to neni na @ivanhorseman, ale na ten zbytek). Vsichni v hospodach kradou, dyska jsou zlodejina a co by jako cisnici chteli, ja delnik u pasu taky nic od nikoho nedostanu..
Ze je to zvyk z minulosti a slouzi to k tomu, aby o casti vydelku o rozhodnul zakaznik podle sve spokojenosti asi mene intelektualne obdarene jedince nenapadne. Zajimave, ze v nekterych statech nedostava cisnik od zamestnavatele prakticky nic a prijem ma jen z dysek a funguje to lip nez tady. Treba tak, ze zradlo je diky tomu levnejsi a kdo si ho prijde sam vyzvednout v krabici, neplati servis. At si kazdy dava co chce podle sveho. Ale systematicky nedavat nic nebo koruny za tisicovou utratu, to je vrchol buranstvi. A jeste se tim chlubit a radit to ostatnim, no potes koste..
Nelze to srovnávat se zahraničím. U nás je to takový zvyk z dob komunismu. V té době měl číšník dýška skutečně navíc, protože mu běžel plat. A jak správně píše martincakl, v té době platilo, běž se učit na číšníka a budeš v žitě. Jenže současní zaměstnavatele toho začali zneužívat, přesně vědí, jaké jsou dýška, takže jim platí jenom tolik, kolik je třeba. Takže ty dýška ve skutečnosti dostane majitel nebo zaměstnavatel té hospody nebo restauracea ten poskok, co obsluhuje z toho nemá nic. To je ten rozdíl jak to bylo za komoušů a jak to funguje dnes. Dneska toho číšníka nechce nikdo dělat, protože ať má dýška sebelepší, majitel ho nakonec skásne. Dcera to nějakou dobu dělala, zeťák taky, takže vím, jak to dnes chodí. Se zdražováním dýška šly dolů a dneska restaurace mají problémy sehnat pracovní sílu a nikdo u tohoto řemesla nevydrží.

hako
hodnocení

2x
Já bych nedal nic. Jelikož je to nad 10k, je to na fakturu, která se neplatí na místě, ale později převodem. Faktura se dava do účetnictví a tam si dýško, které není na papíře napsané, nedáte.
Pokud čekáte útratu 50 tisíc, jistě platíte i odpolední pronájem části restaurace, takže bych nedával něco navíc, pokud ten salonek neměl soukromý bar, kde musel někdo stát pořád.
My měli teď oslavu narozenin v restauraci. 20lidí, utrata 20tisic, oběd plus raut. pití kdo si co sám načepoval. Obsluhoval nás možná tak, že donesli a odnesli talirě a přinesli raut. za to bych 2litry navíc nedal.

Já vždy platím v hotovosti i když je útrata víc jak 10 tisíc v hotovosti.

I kdyby to bylo na fakturu, tak dýško dám v hotovosti přímo obsluze.

Dám krk na to, že vy jste jeden s těch co zaokrouhlují do těch desítek. Pokud jste platil např. 19.726,- a nechal jste 19.730,- popř. 19.800,- tak jste byl za trapáka roku ;) .

k2

@m123: Jaka jina kriteria na "trapaka roku" ma byvala servirka krome toho, ze nedal dle jejiho nazoru dostatecne spropitne?

anoano
hodnocení

2x

... pokud bych byl spokojen, 5 000 - 9 000 Kč.

joudic*
hodnocení

2x

v tomto pripade asi nic, jinak se nezdraham, snad jedine kdyby se to opravdu protahlo a nekdo zustaval kvuli nas, tak generous tip pro pikolika na konci celeho retezu by byl vhodny

hodnocení

2x

Hezká a zajímavá diskuse. Dal bych deset procent. Vidím to tak, že jsou lidé, kteří dýška nedostávají a tím pádem nedávají. A lidé, kteří dostávají a dávají (to jsem já). A deset procent, protože +- tolik většinou dostávám. Ono to kolísá, pokud udělám prkotinu za tři sta, většinou dostanu pětikilo, když udělám koupelnu za 187tkč, dostanu dvě stovky v litrech. Takže kdybych byl spokojený a dostal účet kolem padesáti, dal bych padesátpět, i šedesát, pokud by vše bylo super...

smode2
hodnocení

Díky Bergere, Vaše příspěvky čtu vždy rád*palec* a něco na tom dávání+braní bude. Například v obchodě vždy posílám lidi za mnou co mají 1-2 věci přede mě (stejně mě nezdrží) a nedávno mě jedna paní natlačila před sebe když jsem si šel taky koupit jen maličkost..bylo to příjemné překvapení :) a běhat celou směnu na nohou pro hosty v restauraci jednoduché není, tak bych je rád taky ocenil :)

hodnocení

0x

Tak já tohle naštěstí nikdy nemusím řešit, protože jsem asi prokletý a všude mám nějaký problém. Buď mi nedonesou pití, změní jídlo, nebo se mě pokusí okrást. Takže tringelty dávat dost dobře ani nemůžu. Na svatbě by vylili horkou polévku nevěstě do klína a na trachtě pustili Holzmanna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]