Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živnostenské oprávnění pro montáž IT techniky

Od: programator odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

jsem OSVČ programátor, mám volnou živnost (obory "Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály", "Výroba elektronických součástek, elektrických zařízení a výroba a opravy elektrických strojů, přístrojů a elektronických zařízení pracujících na malém napětí", "Zprostředkování obchodu a služeb" a "Velkoobchod a maloobchod") a zatím jsem poskytoval pouze přímo software a/nebo software hostovaný v mnou spravovaném cloudu. Občas se ale setkávám s požadavkem na dodání, instalaci a konfiguraci i nějakého hardwaru (zejména servery, počítače, strukturovaná kabeláž, síťové vybavení atd.) - zatím jsem je vždy odmítal, ale v rámci současného projektu by bylo pro obě strany atraktivní, abych dodal celý systém kompletně - začal jsem tedy uvažovat o tom, zda-li mám k tomu dostatečné živnostenské oprávnění:

Dodání HW to je asi "Velkoobchod a maloobchod", konfigurace a dodání software je "Poskytování software, ...", to mám. Ale problém vidím v té instalaci HW, domnívám se, že k tomu bych měl mít asi živnost řemeslnou: "Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení."

Ty instalace by zahrnovali instalaci PC, serverů do racku, instalaci elektroinstalačních žlabů/lišt/kanálů, natažení strukturované kabeláže, zakončení do zásuvek (RJ45), možná nějaké datové sběrnice (e.g. RS485 atd,), WiFi atd. V žádném případě nebudu zasahovat do vyhrazených elektrických zařízení (tj. např. zásuvky 230V) - tam bych asi potom potřeboval živnost řemeslnou "Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení", plus asi §8 vyhl. 50/78 Sb, povolení od TIČR, možná nějakou smlouvu s revizním technikem atd...

1) Je "Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení." správná živnost pro tuto činnost?

2) Co potřebuji pro získání této živnosti? Stačí maturitní vysvědčení (obor 26-41-M/01 Elektrotechnika) a 500 Kč na správní poplatek? Povolení od TIČR apod. bych pro tuto živnost snad potřebovat neměl, ne?

Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sirokko
hodnocení

2x

K bodu 1) bych laicky odpověděl ANO

Jen by mě zajímalo, jestli bednu s diskama a síťovejma prvkama nesmontujete bez glejtu?

111®
hodnocení

2x
Pro takové dodávky zkoušky z vyhl. 50 paragraf 6,7,8 a certifikát o zkoušce. Detailně ti to poskytne živ. Úřad.

id
hodnocení

0x
Nejsem odborník, ale správně vypsaná faktura s dobře volenými slovy by vás problém vyřešil bez dalších živností. Jen se moc nerozepisovat !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]