Ztratila jsem práci rok před řádným odchodem do důchodu - je výhodnější si hned zažádat o předčasný důchod, nebo ten rok přečkat na pracáku? Jde mi výši důchodu, který budu mít po zbytek života. Ten rok bych jako nezaměstnaná klidně nějak přežila, třeba na brigádách.
Určitě je lepší počkat do řádného důchodu. Zvlášť jestli vám zbývá pouze rok a můžete být na ÚP. Při předčasném důchodu byste jej měla už celoživotně krácený - výši důchodu při předčasném/řádném odchodu si můžete nechat předběžně předpočítat na OSSZ.
Věc názoru a taky jaké jsou okolnosti! Někdy může být lepší vrabec v hrsti než holub na střeše!
Jaký je Váš zdravotní stav?Jak se cítíte po pracovní směně, co je-byla vaše pracovní náplň...Osobně-chybět mi už jen jeden rok do řádného, už tam jsem tedy vzhledem k práci co dělám. Dělat např úředníka, účetní,... to se dá pak pracovat dost přes důchod, ale třeba tesaři, pokrývači-dovedete si představit v 64 lézt po střechách, nebo zedník který za směnu musí z palety do zdi přetahat třeba 3 tuny jen v cihlách?! Na nějakou tisícovku navíc bych se z vysoka...ale to si musíte rozhodnout sama!
Otázka je sice jednoduchá, ale odpověď složitá. Je třeba zjistit, jaký důchod budete mít bez krácení, jaký předčasný a jakou podporu v nezaměstnanosti. Všechny tyto údaje se dají zjistit. Pak už stačí vědět, jak dlouho budete žít a spočítat nejlepší variantu.
zam
Ano ,je to složité. Někde se řešilo že před valorizací je to výhodné.Teď bude valorizace v červnu snad v říjnu ,pak v lednu.Ale opravdu těžko rozhodnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.