Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit nezaměstnanost?

Od: glorie odpovědí: 36 změna:
Dostali jsme za úkol v ekonomice vymyslet 5 návrhu jak řešit nezaměstnanost, mě ale napadly jen dva. Napadly me jen rekvalifikační kurzy a pak aby zaměstnavatelé navýšili mzdu(aby lidi měli větší zájem jít pracovat-ale to je asi blbost).
Jak byste řešili nezaměstnanost vy?
Pokud otázka spadá spíše do rubriky škola, tak případně prosím adminy o její přesunutí.
Pěkný den

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

1. Zrušit odbory a odboráře

2. Zrušit školy produkující nezaměstnané, respektive lidi pro které je potřeba vytvořit "umělá" pracovní místa..

3. Zjednodušit celý daňový systém

4. Zjednodušit podnikání

5. Podporovat školy a obory po ktewrých je reálná poptávka na trhu

A dalo by se toho dát dohromady více...

Jakmile zrušíte odbory, bude ještě víc nezaměstnaných.

Určitě...

Hlavně těch odborářských hlavounů, ty totiž nezaměstná nikdo.

Opozice ve formě odborů asi není úplně marná věc. Ale nynější squadra...to nejsou odbory... to jsou politici, kteří si našli pro sebe dobrý "bussines"

Hlavně těch odborářských hlavounůp.Martine mám obavu , že případu zrušení odborů by si tito velice rychle našli jené prqcovně "velmi exponované" místa
Asi ano, jsou to velmi "šikovní" cizopasníci.

Viz např bývalý přeseda senátu

glorie
hodnocení

@martincakl děkuji za rady, jak přesně myslíte to zjednodušení daňového systému a v čem by to pomohlo nezaměstnanosti?
glorie: Více lidí by našlo odvahu podnikat a nespoléhat se jen na "druhé" a i zaměstnavatelům by to uvolnilo ruce pro důležité věci (krom toho by se mohla snížit daňová zátěž, myslím to, co dnes platí zaměstnavatel za zaměstnance).
Já jako OSVČ jsem z celého roku nejvíc "na prášky", když musím v březnu vyplňovat ty nesmyslná lejstra..

Někde jsem četl logiku daňového přiznání za 1. republiky - aby ho byl schopen vyplnit i běžný sedlák.

hodnocení

8x

Zrušit sociální dávky a veškeré nesmyslné příspěvky. Nechat jen invalidy a ženy na mateřské.

au1

tím se ale nesníží nezaměstnanost, spíš zvýší kriminalita :-D

jaj*
Dávky vadí, ale rozhazování státu ne, předražený nekvalitní pandury nevadí, fotky Aleny také ne, hlavně nebýt na pracáku. Že za vodu platíme někam do Francie, která si jen vytváří zisk ale nestará se o stav vodních staveb také nevadí, placení do EU také nevadí, určitě nedělají za 20 tisíc, ale hlavně ať někdo nebere dávky. Radši bych s dalšími 100 lidmi živila jednoho na dávkách, než jednu Alenu. Někdy se může stát že si třeba zlomíte ruku v práci a pak se nějaký ty dávky na pomoc hodí, ani by mi to nevadilo na tento systém přizpívat, nikdy nevím kdy to budu potřebovat. Alenu nikdy potřebovat nebudu tak nevím proč na ni přispívat.
glorie
hodnocení

@ringo děkuji za nápad

hodnocení

3x

Nápad s rekvalifikačními kurzy je dobrý. Zároveň by se měla razantně zvýšit náročnost středních škol a měly by se obnovit učňovské obory. Dál by nezaměstnanosti pomohlo snížení dávek v nezaměstnanosti, zpřísnění podmínek k jejich vyplácení, snížení minimální mzdy a pak všeobecná podpora drobného podnikání. Zjednodušení administrativy, zrušení EET, zrušení minimálního vyměřovacího základu pro pojistné, zjednodučení daňové evidence.

glorie
28.04.22 07:01
hodnocení

děkuji

hodnocení

3x

Otázka by měla obsahovat jaké kroky, ale hlavně také jaká je nezaměstnanost. Protože v momentě kdy je nezaměstnanost cca 3%, tak ta už nejde snížit. To jsou lidé kteří NIKDY nepůjdou pracovat- nechtějí a nikdo je nijak nedonutí. Jiná otázka je v situaci kdy je 8...12 nebo 20% nezaměstananost. A úplně nejzajímavější by byla odpověď na otázku - "jaká je optimální nezaměstnanost?". Samozřejmě by opět mělo být definováno - co ovažuji za cíl optimální nezaměstnanosti

Pravda, naprosto souhlasím.
glorie
hodnocení

díky za odpověď, s tím souhlasím a mám v plánu to do úkolu také zahrnout. Pokud se nepletu, máme dokonce nejmenší nezaměstnanost v Evropě?

Asi bude jedna z nejmenších v Evropě. Ale je otázka zdali to v některých oborech / řekl bych hlavně státní správa/ není umělá zaměstnanost a i podmínky při Covidu - dávky od státu - kurzarbait - prakticky neumožňovaly zaměstnance propustit. Zajímavé, že v době Covidu nezaměstnanost v USA stoupla velice rychle na mám ten dojem 14%, zatímco u nás se držela kolem 4-6%, ale jakmile pominul Covid, tak v USA opět nezaměstnanost rychle klesla. U nás též, ale ten rozdíl nebyl takový.

break
hodnocení

3x

Pracovní podmínky v Česku nejsou špatné, naopak je velký nedostatek řemeslníků a odborníků. Velká většina lidí hledá problém, ale ne řešení. Často slychám, že stát se nestará, nezajistí a neplatí, ale proč by měl? Proč si lidi nerozšiřují vzdělání? Proč se nesnaží sami za sebe? Proč tu tolik lidí čeká na to, až jim něco spadne do klína? Proč tolik podnikatelů odvádí minimum a snaží se vyhýbat daním?

Problém není ani tolik ve státu, jako spíš v lidech...

Stát akorát by neměl podporovat žebrotu a nehazet klacky pod nohy těm, co vytvářejí hodnoty.

A kdo nechce pracovat, ten taky nikdy pracovat nebude...

smode2
hodnocení

1x
Jedním z řešení by bylo zrušit dvojí zdanění stran daně z příjmu. Tedy abych nedanil poprvé když vydělávám a podruhé když cokoliv kupuji, ale pouze pokud kupuji.

id
hodnocení

0x
Zrušení pracovního úřadu, vyplacení dávek v nezaměstnanosti. Nechat podporu invalidům a lidem pečující o děti. Dále zavést sdílená místa a to i na kratší úvazky.
jaj*
Tohle by zrušilo i nemocenskou a peníze na podporu nemocných a zraněných. Takže by se zvýšila nezaměstnanost v riskantních zaměstnáních. Takže bych nešla třeba zpravovat sloupy el napětí, protože kdyby se mi něco stalo tak bych byla v háji. Zaměstnavatel by mi něco málo dal prvních 14 dní, pak nikdo nic, kdyby léčba opravdu trvala déle, ale furt by to nebylo na ZTP tak je to takový nanic.
id

jaj - vy si myslíte, že odjakživa nemocenskou vyplácel pracák? Dřív pracovní úřady nebyly a nemocenská normálně fungovala. Když se chce, všechno jde.

Já tedy nevím jk to kdo má,ale když jsem marodil tak mi část přišla od zaměstnavatele a pak mi peníze "nemocenské" chodilo ne z ÚP ale z ČSSZ !ˇUřad práce s DPN nemá ale vůbec nic...

jaj*
hodnocení

0x
Snížit výdaje státu, neplatit nesmysly který jsou k ničemu, tím by se mohly snížit daně. Dát dobrovolně zdravotní pojištění, na způsob Ameriky.
makk

Dobrovolné ztravotní pojištění je nanic. První člověk, kterého by odmítli ošetřit, protože na to nemá by to rozmázmul v televizi, takže by je zase začali ošetřovat a rozdíl by byl jen v to, že by nic neplatili. Ono stačí, že není povinné sociální pojištění. Chci to vidět, až přijde doba, kdy začnou chodit do důchodu živnostníci, kteří ho neplatili a vyčíslí jim důchod na 0.-Kč. Zas to dopadne tak, že dostanou stejně jako ti, co celý život platili jak mourovatý.

jenda22
To si trochu pletete. Ale obecne i pres povinne odvody je dobrovolne navyseni nesmysl. Naopak odvadet minimum a sam si odkladat ma vetsi smysl uz jen zustatkem. Z odvodu nezustane ani pulka. A kdyz budete sporit 90 % prijmu, tak prijde inflace a krome celozivotniho zivoreni mate zase prd.
makk

Pojistné na sociální zabezpečení zahrnuje platby na:
nemocenské pojištění,
důchodové pojištění,
příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

Pokud OSVČ hosposdaří tak zvaně s nulou (vykazuje nulový zisk), tak odvádí pouze tu poslední platbu z nejnižšího vyměřovacího základu. Výše důchodu se stanoví podle toho, kolik dotyčný odvedl od roku 1986 na důchodovém pojištění. Když neodevzdal nic, má důchod nulový. On teda už je odsouhlasený nějaký minimální, takže nulu nedostane, ale dostane něco kolem 4000.- měsíčně. Bavím se o starobním důchodu.

Že se vyplatí to neodvádět a spořit si to, nebo investovat, o tom žádná, ale jsou i lidi, kteří nemyslí na budoucnost a spolehájí na to, že stát je bez peněz nenechá.

jenda22
Odvody jako socialni pojisteni vcetne duchodoveho, zdravotni. To je zaklad a jen naprosti stupidi neco neplati. To je ale jejich vec.

makk
hodnocení

0x

Teď se to možná trochu zhoršilo, ale ještě nedávno bylo víc volných míst než nezaměstnaných. Takže já bych zrušil sociální dávky. Ušetřilo by se spousta peněz a skoro všichni by byli zaměstnaní.

Počet volných pracovních míst je větší než počet nezaměstnaných, pravda. Ale nejde to řešit tak, že vezmete nezaměstnané a dáte je na ta místa. Mohou to být místa s požadavky na vysokou kvalifikaci. Nebo ti nezaměstnaní jsou z druhého konce republiky a třeba do Prahy se stěhovat nebudou. Nebo matky samoživitelky asi nebudou pracovat na směny.

jenda22
hodnocení

0x
Zrusit armadu a polovinu tajnych sluzeb. Podstatne omezit pocty policistu na Evropsky prumer. Odstoupit od emisnich povolenek a zajistit prijatelne ceny energii. Prestat podporovat nikdy nepracujici a platit jim veskere naklady. Za usetrene penize bez zbytecne byrokracie vypisovat rizeni na projekty pro energetiku aj.Zadne dotace na cokoliv, protoze dotace slouzi jen k byrokratickym ukonum, ktere nijak neslevnuji porizovane technologie. Temito kroky lze nastartovat zajem o podnikani v cemkoliv a tak odlehcit vydaje statu. Bez toho nelze omezit nezamestananost, protoze jsou jen nejake se prijmy a umela zamestnanost nikdy nic se nevyresila.
jabraka*

Nejhorší je,že v celosvětovém měřítku armáda a zbrojní výroba odhadem zaměstná pětinu obyvatelstva.Co tedy s vyrobenýma zbraněma?Když zrušíš armádu,jsou to stamiliony nezaměstnaných najednou.

JABRAKA

hodnocení

0x
Stejně jako prezident Roosevelt ve 30. letech v USA. Říkalo se tomu New Deal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]