Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřebuju radu. Můj bratr je nemakčenko co má dluhy. Před 2 roky, když jsme řešili dědické řízení, tak jsem mu půjčil bankovní účet který nevyužívám a kartu, protože by mu zděděné peníze zabavil exekutor. Nějak jsem to neřešil. Samozřejmě veškeré peníze co zdědil už utratil.
Jednou si na ten účet nechal poslat peníze od známé, která mu je půjčila. Ani se mě nezeptal. Ale ona už evidentně počítá s tím, že je neuvidí..já ani nevím kdo to je, tak mě to nezájímá. Několikrát tam byl v mínusu nad povolený debet, sice menší částky jako -90Kč, ale mínus je pořád mínus a kdybych ten učet nekontroloval tak už je problém, už by došel zpoplatněnej dopis od banky s upozorněním. A samozřejmě je to na moje jméno, já vypadám jako blb.
Co mě ale vytáčí nejvíc, tak somruje peníze od babičky. Dřív si to řešil nějak sám, že mu dávala hotovost. Teď ale půl roku u nás nebydlel, tak začal somrovat stylem, že já mu pošlu peníze na účet a ona mi to pak dá. Ona bydlí kousek od nás. Takže prostě on má peníze na účtě a stačí mu dvakrát zvednout telefon, jednou jí, potom mě. Když to není okamžitě tak nahání. Chtěl si ke mně posílat výplatu z brigád, ale to jsem zatrhl kvůli exekutorovi.
Dneska mi volal, byl jsem za volantem, řekl jsem, že jedu pro oběd a že mu to pošlu, že řídím a nemůžu mluvit. On že jo. Já ani nestihl dojít oběd a už mě naháněl. Už jednou jsem mu zrušil přístup a když jsem po něm něco potřeboval, tak mě odpálkoval. Ale už mi došla trpělivost tak mu chci ten účet odebrat v rámci dobrých vztahů.
1) Tvrdit, že jsem přes banku začal investovat a tím pádem dává smysl, že bych mu odebral přístup.
2) Říct, že jsem podal žádost o zrušení účtu. A potom nějak prodiskutovat s bankéřkou jak ho odstřihnout od bankovnictví a karet. Já bych ten učet klidně zrušil, ale mám tam povolený debet 5 tisíc, který jsem si zakládal jako student když jsem neměl příje, který sice teď mám, ale ten debet je bez úročný a do 30 let zdarma..takže zatím nemám důvod ho splatit.
On je v podmínce a já mám celkem nervy, aby neudělal nějakej průser, protože ve finále je to na moje jméno. Když jsem mu řekl, že nehci aby si ke mně nechal posílat výplatu, protože mi ten učet může exekutor odstavit, tak mi řekl, že by to neřešil, což je pravda...on by to řešit nemusel, to bych musel řešit já.
Když jsem mu dnes řekl, že se mi to nelíbí a ten učet chci rušit tak on, že ne, že ne a že se o tom pobavíme jak dojde dom. Ale když přišel dom, tak mi řekl, že dnes to řešit nebudeme, až zítra. Jak dosáhne svého a peníze mu pošlu, není s ním řeč.
Ano, napsal jsem do otázky "Nějak jsem to neřešil" - myslel jsem tedy to morální dilema. Kdybych mu ten účet neposkytl já, poskytl by mu ho otec, ale ten by ho o část peněz obral, respektive by si od něj půjčil. Takže mi to přišlo prašť jak uhoď. Navíc v té době měl peněz dost na to aby ty dluhy poplatil a tvrdil mi, že vyhlási insolvenci a že chce nechat odlužit, udělat si znovu řidičák atd. Ale byl to jen med kolem huby.
Okamžitě zrušit účet, máte příjem, žádný debet nepotřebujete. S vaším povedeným bratrem můžete přijít o daleko větší peníze, zbytečně si přiděláváte starosti a zaděláváte si do budoucna na pěkné prů.ery. S bratrem o zrušení nekomunikovat, je to váš účet. On ať se zařídí dle libosti. Babičku přesvědčit ať žádné peníze nerozdává.
V banke hlavne pozor na prerieknutie, porusili ste ich zmluvne podmienky, nic ako "pozicanie uctu" legalne nie je. Vy sa zavazujete pri zriadeni uctu disponovat nim osobne a nedavat tretim osobam pristupove udaje. Iste, je tu institut spoludisponenta, to by si ale pana brata exekutor uz nasiel.
Cize : ten ucet nie je nic super zaujimave a exkluzivne, zajdete do banky s vasim OP, poziadate o zrusenie vratane kariet a je hotovo. Ci brat skusi potom fungovat cez otca je uz vec medzi nim a otcom. Vy sa mozete lahko dostat do problemov, ked budete vysvetlovat policii rozne veci a vyvliect sa z toho bude sakra tazke.
Teoreticky ste uz teraz spolupachatel pri trestnom cine klamania veritela, ci ako sa to presne nazyva.
Nehledejte problém tam, kde není. Když už tedy z nějakého důvodu nechcete účet zrušit, tak je nejjednoduší odebrat bratrovi disponobilní právo a zrušit karty. To lze prakticky okamžitě i přes Internetové bankovnictví. Problém může být, že Vám tam můžou ještě nějaký čas chodit cizí peníze, které budete muset vracet.
S bratrem jste se to poušel řešit po dobrém neúspěšně, takže je na čase přitvrdit a prostě se ho neptat.
Aha - takže jestli bratr nemá oficiální disponobilní právo k Vašemu účtu a užívá ho jen na základě ústní dohody s Vámi, je jediná možnost zrušení účtu. A udělejte to dříve, než se dostanete do skutečných problémů (v první řadě s bankou, ve druhé se zákonem). Včera bylo pozdě.
do problémů se zákonem už se podle mě dostal, tím že povolil aby se bratrovy peníze z dědictví poslaly na jeho účet a vyhly se tak zapsání do majektu bratra v exekuci. myslím že se tomu říká podvod, a trestní zákoník na to pamatuje. teď jde jenom o to, jestli se to exekutor nějak dozví, a začne to řešit.
Nech sa paci, mate to tam hrubym pismom, podla mna sa veziete v celkom peknom prusere :
Jednání dvou nebo více pachatelů trestného činu poškozování věřitele podle § 256 tr. zák., které vykazuje všechny znaky podle § 9 odst. 2 tr. zák., je třeba posoudit jako spolupachatelství, ačkoliv se jednání jednoho z nich právně kvalifikuje podle § 256 odst. 1 písm. a) tr. zák. a jednání druhého podle § 256 odst. 2 písm. a) tr. zák. Obě tyto skutkové podstaty jsou podřazeny pod stejný trestný čin poškozování věřitele podle § 256 tr. zák., přičemž rozdíl je pouze v tom, že v odstavci 1 se jedná o poškozování vlastního věřitele, kde popsaného mařícího jednání se dopouští sám dlužník, zatímco v odstavci 2 jde o poškozování cizího věřitele osobou odlišnou od dlužníka. Objektivní stránka trestného činu poškozování věřitele podle § 256 odst. 1 písm. a) tr. zák. a podle § 256 odst. 2 písm. a) tr. zák. je v případě "poškození majetku dlužníka" zcela shodná. Pokud proto společné jednání obviněných vykazuje všechny znaky spolupachatelství podle § 9 odst. 2 tr. zák., tj. spáchání trestného činu společným jednáním a úmysl obviněných k tomu směřující, není důvod, proč by jej nebylo možné posoudit jako spolupachatelství.
U jakého je to peněžního ústavu? Např. u mého pro přihlášení je nutný i mobilní telefon.
A co je to půjčení účtu? Být disponentem? Stačí ho jako majitel odebrat.
Je to KB. Samozřejmě z IB mu vezmu oprávnění, ale co se týče karet, jednu má fyzicky a další má nahranou v Apple Pay. Jedině ty karty asi zrušit?
Já myslím, že platební karta je vázaná na účet, ne? Když zrušíte účet, tím se zablokují i karty, z jakého účtu by případně odcházely vybírané peníze?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.