Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právo na prohledávání kapes

Od: shiro4 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,zajímala by mě jedna věc,zda má majitel nebo mistr na pracovišti právo vám prohledávat kapsy nebo dokonce šacovat.Je vůbec tohle v zákoně nebo někde.Mě to přijde pitomost,navíc to vypadá neeticky.Poraďte,je to možné?Děkuji Petr

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

8976*
hodnocení

4x

kecy o lidských právech a zákoníku práce jsou jedna věc, že zaměstnanci kradou jako straky je věc druhá, prokazuje se při ostraze objektů, že více materiálu a škod krádežemi napáchají zaměstnanci než pachatelé zvenku nebo dodavatelé, v pracovní smlouvě nebo dodatku stačí douška, že zaměstnanec je povinen se podrobit kontrole obsahu zavazadel a kapes / neplést si s osobní prohlídkou která je v zákoně definovaná úplně jinak / a pokud se nepodrobí letí a věc je jasná, pokud se Vám to nelíbí a je to proti Vaší etice tak si múžete stěžovat a použít paragraf na ochranu osobnosti, atd ...ale pokud by jste byl Vy majitel tak by to asi bylo stejné...

paaja*
hodnocení

1x

To je osobní prohlídka, která je oficiálně možná jen za přítomnosti Policie

eulalie*
hodnocení

1x

Docela drsné pracovní podmínky. Myslím, že toto by si mohl zaměstnavatel ohlídat i jinak. Ale asi je levnější prohledávat zaměstnancům kapsy, než pořídit třeba kamery na pracoviště. A v nějaké podnikové směrnici máte výslovně zakázáno pojídat na pracovišti? Jestliže ano, tak pak by mohl postih platit. V opačném případě mi to připadá jak šikana ze strany zaměstnavatele.

paaja*

... tak já bych radši otočil kapsy, než být denně pod dohledem Velkého bratra a bát se skoro poškrábat na (_|_) *nevi*

vosikac*

*jasne*On ten tzv. "velký bratr":D přijde jednou stejně do většiny provozů s odůvodněním, že jde o bezpečnost práce a o ochranu majetku.Je to tak i u nás (strojní zámečník na teplárně) v provozu na kotelně a strojovně.

lidus*
hodnocení

0x

No pokud se u vás krade, tak nevím čemu se divíte. To máte jako s ukazováním obsahu tašky někde v supermarketu, zákon na to asi nebude ale mám-li svědomí čisté nijak mi to nevadí.

shiro4
hodnocení

já to vysvětlím přesněji.Jsem zaměstnán v masném průmyslu a nedávno se v jedné surovině našel lepek,to znamená že někdo vedle práce ještě ujídá chleba nebo něco jiného a od tohoto problému to vzniklo.Pokud u někoho najdou pečivo,tak ho vyrazí.Prej budou vybírat namátkově zaměstnance který otočí kapsy vzhůru nohama.To je taková potupa až je mi z toho špatně.

paaja*

Takže někdo porušuje pracovní kázeň a vedení to musí nějak řešit ... mně to jako nějaká potupa nepřipadá ... jestli to mistr provádí nějakým nechutným způsobem hraničícím se šikanou, tak si stěžujte řediteli nebo navrhněte nějaký jiný způsob, jak kontrolu provádět. Trvat v tomto případě na příjezdu policie je samozřejmě nesmysl, pokud chce člověk v práci s lidmi normálně vycházet. Ale musíte pochopit i druhou stranu, že mají nějakou zodpovědnost. Jak psala Liduš, pokud máte svědomí čisté ...

jsem*

Dovolím si jen podotknout, že pokud se u vás v podniku vyrábí bezlepkové uzeniny, které jsou na etiketě deklarovány jako bezlepkové, tak se zaměstnavateli ani nedivím. Představte si, že VY máte celiakii, koupíte si bezlepkový párek, ve kterém je lepek. Věřte, to byste pak lidem nejen obracel kapsy...*bzum*

celiakie.priznaky.eu/...

vosikac*
hodnocení

0x

*jasne* A co když Vás požádá o vyndání obsahu kapes a nahlédnutí do tašky nebo batohu? Tak to funguje u nás, ale pouze u těch tašek a batohů.Do kapes nám nikdo nekouká, natož sahá*nevi*

Pokud přijde a začne šacovat, je to přinejmenším nevhodné, ale pokud by přišel a požádal o vyndání obsahu třeba oněch kapes, nebránil bych se.

lidka*
hodnocení

0x

Petře, v každém případě nesmí zaměstnavatel porušovat Zákoník práce. A předpokládám, že dal na vědomí, jakým způsobem bude provádět kontroly zaměstnanců a podepsali jste souhlas tímto jednání v pracovní smlouvě, pracovním nebo organizačním řádu a nebo to má upřesněno ve vnitřní směrnici. Ale i tyto podnikové předpisy nesmí být v rozporu se Zákoníkem práce. Zde je výpis § 316 ZP, která tuto problematiku řeší: *klik*

Část třináctá
Společná ustanovení

Hlava VIII: Ochrana majetkových zájmů zaměstnavatele a ochrana osobních práv zaměstnance
§ 316

(1) Zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele včetně výpočetní techniky ani jeho telekomunikační zařízení. Dodržování zákazu podle věty první je zaměstnavatel oprávněn přiměřeným způsobem kontrolovat.
(2) Zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci.
(3)Jestliže je u zaměstnavatele dán závažný důvod spočívající ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele, který odůvodňuje zavedení kontrolních mechanismů podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen přímo informovat zaměstnance o rozsahu kontroly a o způsobech jejího provádění.
(4) Zaměstnavatel nesmí vyžadovat od zaměstnance informace, které bezprostředně nesouvisejí s výkonem práce a s pracovněprávním vztahem uvedeným v § 3 větě druhé. Nesmí vyžadovat informace zejména o
a) těhotenství,
b) rodinných a majetkových poměrech,
c) sexuální orientaci,
d) původu,
e) členství v odborové organizaci,
f) členství v politických stranách nebo hnutích,
g) příslušnosti k církvi nebo náboženské společnosti,
h) trestněprávní bezúhonnosti;
to, s výjimkou písmene c), d), e), f) a g), neplatí, jestliže je pro to dán věcný důvod spočívající v povaze práce, která má být vykonávána, a je-li tento požadavek přiměřený, nebo v případech, kdy to stanoví tento zákon nebo zvláštní právní předpis. Tyto informace nesmí zaměstnavatel získávat ani prostřednictvím třetích osob.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]