Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, začínám se učit speciální metodu oprav karoserií, při které se používají speciální LED lampy (foto), kterýma si nasvěcuji deformaci karoserie a následně to opravuji. Je to především detailní práce očí, neustále mám světlo kousek od obličeje a koukám do odrazu světla na autě. Zajímalo by mě, jak hodně škodlivé to světlo z lampy pro oči je, když se světlem pracuji každý den hromadu hodin. Mužu si při tom oči nějak chránit? Děkuji
To musíte vypozorovat sám, jestli vám to unavuje oči. Jsou lidé, kteří čučí celý den do monitoru počítače, to jsou také ledky, oči to unavuje, ale snad bez trvalých následků. Hodně záleží na frekvenci světla té speciální lampy. LED diody nemají žádnou světelnou setrvačnost a pokud jsou napájeny pulsním proudem, tak blikají, ideální by bylo, kdyby ta vaše lampa byla napájena vyhlazeným proudem, který zajistí, že ledky neblikají.
Moc si vážím Vaší odpovědi. Když pracuji s lampou, tak cítím únavu očí, protože se snažím očima zachytit opravdu drobné detaily na kapotě auta a půl metru před obličejem mám tu lampu. Mám přesně tuto lampu, v které jsou klasické led pásky pro-dilnu.cz/... a napájím jí tímto síťovým adapterem emos.cz/...
Když bych si sehnal zdroj, který dává vyhlazený proud, aby ty ledky neblikaly, můžu si pak být jistý, že nebudu mít trvalé následky na svém zraku?
Že by vám lampa poškozovala zrak se mi nezdá, nicméně u té vaší lampy vidím trochu problém s tím intenzívním namodralým světlem u krajních LED pásků. Modré spektrum unavuje oči. Já třeba mám na PC monitoru funkci Low Blue Light, která omezuje vyzařování monitoru na modrém spektru a skutečně to méně unavuje oči. Dal bych si na krajní LED pásky nebo na sklo lampy slabý červený filtr, který sice nezpůsobí, že světlo bude červené, ale omezí modrou část spektra. Ale nevím, jestli pak lampa bude dobře odhalovat důlky na karoserii.
Nejjednodušší co můžete udělat, je sehnat síťový zdroj s vyhlazeným proudem - mívají v názvu uvedeno "stabilizovaný". Ledky napájené tímto zdrojem neblikají a teoreticky by tedy měly méně unavovat oči.
Obavy jsou oprávněné, potíž je v tom, že se zrak zhoršuje postupně a člověk si to uvědomí až když je poškození značné. Bohužel, když se to stane, nedá se nic dělat. U tohohle zdroje světla je největší problém 1) intenzita 2) modrá složka a nevyvážené spektrum 3) pulzní regulace proudu zdroje.
Jestli je zdroj světla LED, tak jsou obavy z poškození zraku naprosto zbytečné. V extrémním případě by snad mohla lampa způsobit únavu. Předpokládám, že je napájená stejnosměrně. To se dá ověřit třeba kmitáním tužkou. Nesmí tvořit stroboskopický jev.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.