Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zveřejnění podoby a identity kriminálníka

Od: levnik odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, dnes byla na Seznamu dlouhá reportáž o tom, že učitelka na základní škole vykládala žákům proruskou propagandu. Žáci ji nahráli. Nahrávku dostala ředitelka školy, která učitelku okamžitě postavila mimo službu. Dostala ji také média, která části nahrávky zveřejnila. Zveřejnila také plné jméno a podobu učitelky.
Já mám na videu podobu zloděje, který mi ukradl drahé kolo a nesmím ji zveřejnit. Obchody mají z bezpečnostních kamer záběry zlodějů, kteří jim kradou zboží. Nesmí je však zveřejnit.
Kdybych já zveřejnila podobu zloděje kola, měla bych větší šanci, že zloděje identifikuji a kolo získám zpět. Naproti tomu nikomu neprospěje, když se zveřejní podoba a jméno proruské učitelky, protože její identita je již známá.
Jedno nahrané kriminální jednání se zveřejnit nesmí a druhé ano. Jak je možné, že se uplatňuje dvojí metr?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

To je jednoduché. Je dostatek metrů ..

A propagandu smíte vykládat jen tu schválenou. To je snad jasné ..

sirokko
hodnocení

5x

Seznam.cz je póvl a verbež, která jde na ruku kde komu. Je to takové nové Rudé Právo. Prokazatelně lžou, šíří prokazatelné dezinformace, vynášejí soudy.

Upozorňuji, že bez ohledu na daný případ.

babicka*
hodnocení

3x
To je u nás těžké, když se hledá ztracený člověk, tak se taky všechno zveřejní a jen se najde, tak má obličej zakrytý a místo jména tečky nebo iniciály. Osobně si myslím, že by měli ještě zveřejnit jména a podobu žáků, kteří učitelku nahráli, vždyť jí zničili život a používali mobil při vyučování. Tím nechci samozřejmě říct, že souhlasím s jakoukoliv válkou a násilím, ale nějaká etika by tady měla být. Mně třeba hrozně vadilo, jak se novináři a část veřejnosti vyjadřovala k lidmi zvolenému prezidentovi, to by si nikdo třeba k V.Havlovi nedovolil. I když učitelka ve škole se má vyjadřovat tak, jak se od ní očekává, co si myslí, nemá ve škole říkat. Jak mi někdo říkal, že svoboda slova skončila s vypuknutím války, ústava-neústava.

hodnocení

2x

Tak mě napadlo, co z těch " dětí " vyroste, když už v tak mladém věku udávají - to není žalování. A ředitelka to podle mého neměla hlásit, měla to nejdřív s učitelkou probrat a učitelka má ve škole říkat jen to, co může. není sama, kdo má odlišný názor, ale měla by počítat s následky. Nevím, jestli výpověď tato učitelka dostala právem, o Ukrajině vím hlavně z veřejných zpráv a od sousedů Ukrajinců, kteří tu jsou již mnoho let, ale sama si myslím, že by se mohla soudit. No,a uvidíme, jestli ty děti budou z toho mít nějaký postih.

Tohle je trochu jinak..
Děti (tedy samozřejmě, od nějakého věku) toho o situaci na Ukrajině vědí hodně (náš mladej to ve 14 letech sleduje hodně), ale jsou v daleko slabším postavení než učitel. Já bych si to ve svém věku s paní učitelkou vyříkal raz dva, ale "žák" těžko.
Ano, možná to mohli říct doma rodičům a pak si mohli na paní učitelku stěžovat oni, já bych to udělal.

hodnocení

1x

V obou případech je to stejný. Jak učitelka, tak zloděj kola se můžou obrátit soudu. Akorát učetelka to bude mít složitější, protože to zveřejnili novináři a ty trochu chrání zákon. A pokud zloděj nebyl odsouzen, tak naopak bude mít žalobu extrémě jednoduchou:)

hodnocení

0x

Nemáte pravdu! Když uveřejníte fotku pro vás neznámého pachatele, který vám prokazatelně ukradl kolo, a dáte tam text, že prosíte o pomoc při hledání pachatele nebo kola, o jeho identifikaci apod., není to trestný čin. Snažíte se najít svůj majetek, pachatele. Ale nesmíte někde nalepit leták s fotkou a textem nebo jen textem občan TEN A TEN mi ukradl kolo a vaše jméno. TO by bylo porušením zákona o ochraně osobnosti. Když ale bude text TEN A TEN ukradl kolo...bez vašeho jména, nikdo vás nemůže žalovat ani obvinit, zůstanete anonymní. Žel, pachatel u nás je více chráněn než oběť, pachatel má právo svobodně podnikat /viz některé rozsudky/. Média a jejich zpravodajská činnost jsou v jiném postavení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]