Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je IT škola zbytečná?

Od: hafo odpovědí: 9 změna:
Zdravím, rád bych se zeptal, jestli má smysl jít na IT školu, abych se to vše naučil nebo jestli postačí internet a knihy. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Žádná škola, žádné odborné vzdělávání není zbytečné. Je potřeba sny vyměnit za cíl a na dosažení se co nejodborněji připravovat.

doplněno 15.04.22 17:15:

Zapomněla jsem říci, že záleží na tom, co v životě chceš dělat. Jestli IT pro nějaký úřad, opravovat úřednicím jejich PC nebo vyvýjet hry nebo pracovat pro uskutečnění meziplanetárních letů, vyvíjení techniky pro lékařství a já vlastně ani netuším, jaké obory existují. Ale tuším, že jsou mimořádnéa úžasné.

qwert
hodnocení

2x
Na VŠ jsem šel s tím, že už mě stejně nemá co v IT naučit, protože mám za sebou léta zkušeností a když něco potřebui, tak se to naučím sám, nepotřebuji na to školu. Jdu si tedy do ní jen pro ten titul, abych pak někdy v budoucnu nelitoval, že ho nemám.
Tahle představa ve mě zůstávala poměrně dlouho a byla pro mě největší překážkou v dokončení školy, protože přece kdyby to bylo k něčemu, tak už to znám, škola mi nemůže nic dát.
Teprve zpětně vidím, jak moc jsem se v tom mýlil. A také teprve zpětně vidím ten obrovský rozdíl mezi "borci, kteří se to naučili sami, stačila jim střední škola a zájem" a "těmi, co sice mají titul, ale nic neumí" - a ten rozdíl obvykle nevyznívá ve prospěch těch borců bez titulu.
Takže co se mě týče, ne, IT škola není zbytečná. Naopak, kdybych na ni měl čas, tak se na ni zapíšu znovu, prostě proto, že teď už bych chápal, k čemu by mi všechny ty zbytečné teoretické předměty z počítačové minulosti byly, takže bych se je učil s jiným přístupem a měl z nich řádově větší přínos.
joudic*
IT je prece tak obrovsky obor, ze 1 skola je uplne zbytecna, kor obecna bez zamereni.. a rozdil je znacny, na skole se ucite, co si mysli skola, ze budete potrebovat v tak velkem oboru.. solo berete svuj osud pevne do svych rukou a ucite se to, co potrebujete ke zdokonalovani nebo smerovani sve existujici profesionalni praxe.. nebo budouci praxe.. kdo chce byt game developer, nauci se v unrealu nebo unity, a za rok vydava prvni hru pokud je schopny, zatimco druhy si dava knedlik se zelim ve skolni stravovne a uci se na zkousku instrukce procesoru... osobne mam radeji typy, kteri se neboji vyhrnout rukavy a sami se svuj nelehky obor naucit, kteri pak stoji za svymi uspesnymi firmami, nez ty vysezene teoretiky, kterym to musi prinest na zlatem podnose nekdo jiny, stejne tak jako potom jim nekdo prinese napln prace a vyplatu.

hako
hodnocení

1x
U nás v práci jsou dva typy programátorů. Jeden, který má střední školu a programování se naučil sám. Jsou to borci. Pak druzí, kteří na to mají výšku, jde jim to stejně tak dobre, ale výplatu mají o xx tisíc větší. A mají možnost karierniho postupu, dělat vedoucího, zástupce manažera nebo manažera. Takže pokud chceš byt jen programátor, tak není třeba, ale za chvíli bude umět programovat kde kdo a vymění tě hned jak se jim přestaneš libit.

tommylee
hodnocení

0x
Hele, já miluji IT a chtěl bych i v tomto oboru pracovat... Jenže problém je ten, že jsem se na IT obor nedostal... Dostal jsem se na strojírenství a odmaturoval...
Největší problém je v tom, že si radši vyberou někoho, kdo má IT vzdělání.. Bohužel, říkám svoje zkušenosti... :( Samozřejmě, že jsem byl na X pohovorů, ale vždy mi napsali, že berou někoho jiného.. :(

au1
hodnocení

0x
"abych se to vše naučil" je dost širokej pojem *smich* nikdo nemůže znát a umět vše, to je nemožné. napiš o co ti konkrétně jde, a pak se můžem bavit jestli ti pomůže nějaká škola

hodnocení

0x

Když se musíš ptát, tak pro tebe škola smysl má, jinak bys to už uměl. Já od nějakých 12 let věděl, co chci v životě dělat, naučil jsem se vše potřebné sám a vejška mi pak už opravdu mnoho nedávala, tak jsem z ní utekl. Zatím nelituju.

hodnocení

0x

Bez vlastního sebevzdělání ti škola nikdy plnohodnotné vědomosti nedá. Zvláště v programování a IT.

Škola ti dá pouze papír a titul.

hako
Blbost. Lidi bez školy pak nemají větší souvislosti a víc než programátor z nich nebude. Teď máme třeba v týmu člověka, co neví co je to Agile.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]