Nejste přihlášen/a.
Krásný den, již roky se potýkám se svým utrácením peněz. Kdykoliv mám víc tak je hned za něco utratím. Buď elektronika nebo jídlo. Poslední dobou spíše objednávání jídla. Jsem docela líný člověk s malou vůlí, takže mě mozek docela rychle přesvědčí, že se mi vařit nechce.
Logicky bych potřeboval něco odkládat bokem, ovšem mít to i rychle k dispozici. Nějak nevím, kam je schovávat. Mám spořící účet, kde je mizerné procento úroků, ale alespoň nemám peníze na běžném účtu, a tak mě každá platba hned zastaví. Ovšem spořící účet mám u stejné banky, a tak v internetovém bankovnictví je převedení ze spořícího na běžný v řádu tří kliknutí.
Kamarádku napadlo, že bych posílal peníze k ní na účet, ale nemá žádnou možnost, jak je tam odlišit či dát bokem. A nechceme vést nějakou účetní knihu.
Možnosti asi znám, ale budu rád za Vaše rady. Jak šetříte vy, kam je schováváte, třeba máte možnost, kterou neznám. Říct ovšem "prostě nic nekupuj" je naprosto nefungující, protože ten tlak svého mozku na to koupit to nevydržím a stejně koupím.
Díky za Vše
Chorobné utrácení je diagnoza a záležitost pro psychologa.
Jestli Vám vyhovuje, aby se o Vaše finance starala přítelkyně (a samozřejmě jestli jí na 100% věříte), tak ať si pro tyto účely založí druhé konto (třeba u stejné banky), kde budou jen Vaše peníze a ke kterému budete mít jen omezený přístup.
Já peníze nikam neschovávám, nemám to zapotřebí. A je jedno, jestli mám zrovna v kapse 100 Kč, nebo 10000 Kč. Prostě kupuju jen to, zrovna potřebuju.
Nejhorší nápad je dávat si peníze na kamarádky účet. Kde máte záruku, že by utrácení vašich peněz nepodlehla ona sama? A jak by jste se v případě potřeby k nim dostal? To nedělejte.
Asi jste sám bez rodiny, proto dost utrácíte jen pro sebe..A asi máte také dost financí, když můžete nakupovat pořád elektroniku. Ale když vám to vyhovuje, proč by jste se měl omezovat,navíc jste-li sám. A navíc máte slabou vůli, leda, že by jste si představoval, že peníze neutratíte kvůli svému budoucímu potomkoviJ a třeba i přítelkyni, aby jste se všichni měli lépe. Jenom ještě rada: kamarádce na účet nic neposílejte, to je hodně riskantní. Kdyby se něco stalo, jak se dostanete ke svým penězům. Co třeba domluvit se s rodiči.
Když je výhodný kurz eura, tak nakoupím. Třeba zrovna teď je necelých 25,- Až stoupne třeba přes 27,- a vím, že je nebudu potřebovat, tak vyměním zpět na koruny. Sice to není žádnej velkej rozdíl, ale když se vám to nakupí, tak máte z 1000 eur 2000,- kč.
nevim co je špatnýho na tom utratit všechny peníze za něco, co chci. inflace je 13% a spořící účet ti dá dneska max 4%, kdekoliv ty peníze takhle necháš ležet, ztrácí hodnotu rychlým tempem. je pak každýho věc jestli dokáže klidně spát nemá-li finanční rezervu pro případ vyhazovu ze zaměstnání nebo nemoci. spořit smysl teď moc nemá, ale kdyby jsi přecejen chtěl, pro děti se dělají kasičky kam můžeš házet bankovky, a dostaneš se k nim jen tak, že tu kasičku rozmlátíš celou kladivem
"Stavební spoření- nesmíte na ně sáhnout 6 let"
Zkuste si znovu přečíst otázku . "Logicky bych potřeboval něco odkládat bokem, ovšem mít to i rychle k dispozici".
Nevím, jak pro Vás, ale pro tazatele asi blokování 6 let nebude zrona nejrychlejší .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.