Dobrý den, mám otázku ohledně práce o víkendech. Pracuji PO-Pá, 40 hodin, jen ranní. Víkendy nechodíme, občas je ale potřeba tak se jde na přesčas. Moje otázka ale je, jak dlouho dopředu mi musí dát vědět vedoucí, že půjdu na přesčas o víkendu? Nemám příplatek za flexibilitu ani za pohotovost. Druhá otázka zní, může mi např. V sobotu ráno zavolat vedoucí, ať jdu hned do práce, že to situace vyžaduje? Třetí otázka zní, může mi vedoucí v sobotu zavolat ať jdu v neděli do práce? Děkuji za rady.
V patek naridit smenu na sobotu muze. Zavolat v sobotu muze, samozrejme. Slusnost ovsem veli neotravovat cizi lidi pozde vecer, v noci a o vikendu. A neslusnym lidem se telefony nezvedaji, takze na druhe dve otazky je odpoved jednoducha - pouze teoreticky.
Jde mi spíš o to, že si s náma firma vytírá prdel a aboslutne nerespektujou nějaký volno či dovolenou. Tak jak se člověk může bránit, protože ve finále když nereagujeme na telefon atd tak se to otáčí proti nám, že nejsme loajální k firmě, proaktivní a že se to odrazí na ročním bonusu atd...
re4zon
Tak to ale pak neni o tom, jestli neco zamestnavatel muze nebo nemuze, ale co si nechate libit. Bud muzete mit lepsi praci a zamestnavateli to date najevo, nejlip kolektivne. Nebo nemuzete, coz vam nezavidim, ale pak musite zatnout zuby a nechat se sebou orat. Ty bonusy jsou totiz platba za to, ze skacete jak sef piska.
Plán směn musíte znát 14 dní dopředu. Samozřejmě zase chápejte zaměstnavatele, když se mu něco po..., tak prostě někoho nasadit musí. U nás to je vyřešeno tak, že 48 hodin předem je určitý příplatek a pokud vás POŽÁDÁ 24 a méně hodin předem, tak ještě vyšší příplatek. Lidi jsou pak jinak ochotní, než když vám někdo něco neoprávněně nařídí.
Tak přesně z tohoto důvodu mám dvě telefonní čísla. Když mám volnej víkend, tak automaticky to pracovní vypínám. X krát se mi předtím stalo, že mi volali ať dojdu. Vděk žádnej a příplatek směšnej, takže už na to kašlu.
V bývalé firmě každý den půl až hodina přesčas, navíc jednou za čtrnáct dní v sobotu jít vyložit auto. Platili tehdejší minimální měsíční mzdu dle smlouvy, za hodiny navíc vůbec nic. Řešení bylo jednoduché, odešel jsem hned ve zkušebce. Takovou zkušenost jsem měl hned u dvou firem po sobě a řešeno stejným způsobem. Telefon prostě nezvedej, práci ať dají vědět včas a samozřejmě zaplatí ji i s přesčasovým příplatkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.