Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bílá popálenina

Od: ahojrian odpovědí: 19 změna:

Ahoj, mám tuhle bílou popáleninu, dneska sem se popálil od horkého plechu. Budu tam po tom mít jizvu?

Bílá popálenina

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

13x

Zdravím. Na prstu máte horkým plechem usmaženou mrtvou kůži, proto je to místo tvrdé. Až se vám tato mrtvá kůže "vyloupne", teprve uvidíte, jak hlubokou ránu máte a zda bude jizva. Jizvu nejspíš mít budete. Ale časem přestane být rudá a nebude tak patrná. Mazejte místo heřmánkovou mastí Dermazulen, je hezky modrá a příjemně voní po heřmánku. Ta je na tyto drobné popáleniny nejlepší. Ida

P.S. A jak píše @ben, budete vypadat mužněji.

ben®
hodnocení

6x
Dobrý den, jizvu tam asi mít nebudete a kdyby, tak jizva chlapa zdobí. Zdravím!

liska5
hodnocení

2x

To není puchýř. To se spekl proužek povrchové kůže. Jizvu první půlrok jen čárečku, později už nic. Mně osobně by nestálo za to dávat to do poradny. I když už tu byl i štípanec od komára a zapařená gluteální rýha.

hodnocení

0x
Spíše ne. Je to jen malý puchýřek, kůže se časem obnoví. Ruku do ohně za to ale nedám, už kvůli tématu dotazu :)
ahojrian
hodnocení

No já nevím jestli to je puchýř, objevilo se to hned po úrazu a je to poměrně tvrdé, bojím se aby to nebyl 3. stupeň, co jsem vyčetl z internetu... Cítíl jsem bolest, ale teď o pár hodin později je oblast necitlivá :(

hodnocení

0x

Pokud to nemá navrchu puchýř, spálila se povrchová vrstva kůže "na troud", ale hlubší vrstvy jsou v pořádku. Až se to vyloupne, bude to OK. Takovéhle spáleniny se u nás v práci ani nepočítají.

joudic*
hodnocení

0x
tyhle jsou nejlepsi, rizek se musi smazit na dobre rozpalene panvi, a pak to nestihne ani bolet

hodnocení

0x

Jizva tam zřejmě nebude. Časem zbledne a ztratí se.

Tohle je moje spálená ruka před pár lety. Břicho a prsa byla ještě horší, to sem raději ani nebudu dávat. Bouchl mi papiňák.

A i když jsem obden musela docházet dlouho na chirurgii k převazům, dneska nemám po tomto nemilém zážitku ani památky. Uvidíte, bude to stejné. Jaga.

Bílá popálenina #2
11.04.22 07:59

*plac*Auauau! *mala*

Jdu si otevřít čipsy. Tak kdopak trumfne jagušku? :)

No teda Jago, co jsi to proboha prováděla? Jak Ti mohl bouchnout papiňák? To muselo strašně bolet, to jsou teda velké opařeniny. Asi jsi ho špatně otevřela a vařící voda se vyhrnula ven a opařila ti ruce. Já teda také znala jednu paní, byla to kamarádka mé maminky a té opravdu vybouchl papiňák, protože tam dala vařit i vlasové nudle a ta jedna nudle se prý nějak dostala do té dírky, kudy normálně odcházela pára, tu ucpala a hrnec přetlakem bouchnul. Ale ten hrnec tenkrát zdemoloval celou kuchyň v paneláku. Jim se naštěstí nic nestalo, protože čuměli v obýváku na telku. :-D

Máš pravdu. Suzy, jako bys stála u nás v kuchyni. Vařila jsem domácí slepici, pořádně mastnou a těšila se na polívku. A ten papiňák jsem otevřela silou, dřív, než vyšuměla ta pára. Všechno to vyletělo na mě. Popálená jsem byla moc. Je to právě teď někdy v polovině dubna 5 let.

Tohle je fotka, kde už jsem obvázaná, pokud bych sem dala foto bez obvazů, mnoho lidí by asi dneska neobědvalo. Jinak - nemám nikde ani jizvičku. Nepříjemné, ale poučné. Dneska obcházím papiňák uctivým obloukem a čekám, až povychladne. Chybami se člověk učí. Celý život. Jaga.

Bílá popálenina #3

Jago, já to totiž vidím ještě v dnešní době v tom pořadu "prostřeno". Tam jsem ještě neviděla nikoho, kdo by ten hrnec správně otevíral. Buďto jsou tak nervózní z těch kamer, nebo ten hrnec neznají a mají ho na ten den půjčený. Přesně to co popisuješ totiž všichni dělají, začnou páčit víko, aniž by vypustili páru, nebo hrnec pod studenou vodou ochladili. Vždycky se jim to začne valit z hrnce ven a oni u toho nadávají. Jednomu z toho hrnce vytekl všechen vývar, protože se toho bál a nechal to ve dřezu a čekal, až to přestane téct a pak zjistil, že tam má na dně tak naběračku tekutiny, tak tam nalil obyčejnou vodu a do toho hodil 2 kostky a pak tvrdil, že je to domácí vývar. :-D

Já teda vždycky hrnec dám do dřezu pod kohoutek a pouštím na víko studenou vodu, dokud červená pojistka nezapadne. Nevypouštím tím ventilem, protože nechci mít v kuchyni zbytečně plno páry. Ani ne za minutku je hrnec dostatečně ochlazený. Hlavně nikdy neotvírat, dokud je ta pojistka nahoře. A tu má každý tlakový hrnec. :)

zaseja
12.04.22 09:39

Nemá

nov

Tak hodně staré maďarské tlak. hrnce Kukta žádnou pojistku neměly /pouze tepelnou roztavitelnou/. Důležité je si nejdříve přečíst návod. Papíňák používám snad 40 let, mám Kuktu i novější zn. Banquet, zchladím tekoucí studenou vodou ve dřezu a teprve otevírám.

zaseja

Tenhle starý není a nemá červenou tlakovou pojistku, která zapadne, má jenom tlakovou pojistku a přepouštěcí ventil, kukta neměla tavnou pojistku, ale taky jenom přepouštění a tlakovou pojistku, která ale nebyla na pružinu, ale byl tam tenký hliníkový plíšek, který se tlakem prorazil, mám je ještě v šupleti.

eshop.tescoma.cz/...

Vypadá to hrozně (a měla jste velké štěstí, že to nezasáhlo např. obličej). Pozoruhodné je, že se to obešlo bez dlouhotrvajících jizev. *palec* Osobně se papiňáků bojím a žádný domů nechci, i když jsou prý dnes bezpečné. Ovšem já jsem velmi roztržitá a určitě by se časem něco přihodilo.

Jinak podobné opařeniny jsem měla někdy v 11 letech - na nohu (na stehno) se mi převrhl velký hrnec vařící vody. Následkem byly obrovské puchýře a jizvy, které se zratily asi až po 7 letech.

joudic*
prave ze ty dnesni prilis bezpecne nejsou, bezpecne jsou jen ty, do kterych se musi porad to viko predem narvat dovnitr a zajisti se pakou + cisty ventil a bezpecnostni ventil

Tlakový hrnec používám přes 40 let. Ten s tou pokličkou, co se muselo to víko dovnitř pracně vpasovat, jsem měla ještě když jsem žila v Čechách a jiné tady k dostání tenkrát nebyly. Ale pak už jsem žila v cizině a koupila si jiný, moderní s pojistkou a šroubovacím víkem. To už je ale tak 35 let, ale mám ho dodnes a kdybych si nekoupila indukci, tak bych ho mohla používat dodnes, protože pořád bezvadně funguje. A tu pojistku teda měl už tenkrát. Na značku už si nevzpomenu a mám ho na půdě, a tam se mi teda jít kvli hrnci nechce. No a asi před 10 lety jsem si musela koupit jiný, protože na tu indukci nefungoval. Koupila jsem si značku Tefal, model clipso. Levný zrovna nebyl, protože už před 10 lety jsem ho platila přes 3 tisíce, ale používám ho stále, nic se na něm nezničilo a pojistku má samozřejmě také. Sice mohu snadno odpouštět páru i knoflíkem, jenomže to nedělám z důvodů, které jsem popsala výše. Když se tlakový hrnec správně používá, nemůže se nic stát. To je můj názor a zkušenost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]