Nejste přihlášen/a.
Ceny potravin jsou záhadou a nikdo si netroufne odhadnout, co bude zítra. Když 2 dny nejdu do obchodu, tak se fakt divím, co se s cenami za několik hodin stalo. Sezónní zelenina? Třeba květák je dnes za 45 kč stejně jako byl v létě. A takových položek jsou mraky.
Včera jsem se dívala na kousek zpráv, jak moderátor povídal, jaké ceny jsou, jaká bída nám hrozí a jak lituje lidi. Vyděsila jsem se a chtěla telku přepnout. Ale následující zpráva mě zadržela. Povídali o cestovních kancelářích, jak lidi vykupují dovolené v Egypře, v Emirátech, Asii a 4 denní welnes pobyty, den za cca 1.000Kč a také, kolik aut se vyrobilo a prodalo. Takže, žádné hladovění se nekoná a nepředpokládá se, že se bude konat.
Nebyli jsme ve všem soběstační ale existoval takový výměnný systém, mezi zeměmi východního bloku. Vlastně jsme se tenkrát jaksi vzájemně "dotovali". Já tobě to, co nemáš ty a ty mně zase to, co nemám já. Akorát byl problém v tom, že všeho bylo všude strašně málo. A proto ty fronty a nedostatek. Jenomže tenkrát jsme na tom byli všichni stejně, takže to lidé lépe snášeli, ale v dnešní době je to jiné. Jsou lidé, kteří si mohou koupit všechno a jsou lidé, kteří musí korunu dlouze "obracet". A těch je bohužel nějak moc a pořád přibývají.
A co se týče toho zdražování potravin, tak tomu teda v dnešní době nerozumím už vůbec. Nerozumím tomu, proč to vláda nijak neochránila a proč tohle dopustila. Je tady ta obrovská krize ohledně energií, předtím Covid, teď válka na Ukrajině. Ceny základních potravin jdou strmě nahoru. Myslím si, že bude hodně lidí, co si nebudou moci dovolit koupit máslo, vajíčka chleba a to další. Pořád slyším, že rostou náklady, tomu věřím, ale když obchodníci zdraží všechno zboží a potencionálnímu kupci se nezvýší plat, tak za co si to bude kupovat? Já si myslím, že to nedopadne dobře a vláda musí začít jednat. Ty kecy o nějakém zvykání na bídu, jsou trestuhodné. Ono se to lehce zvyká lidem, kteří mají 80 tisíc plat každý v rodině, to je 160 tisíc na měsíc, ale co budou dělat lidi, kteří mají 30 tisíc pro celou rodinu?
Kveta1, jednoduše! Snížit DPH na potraviny! Máme v Evropě nejvyšší DPH na potraviny a to si lidé vlastně neuvědomují, že to jde i jinak a že na potraviny, které jsou pro člověka nezbytností, by mělo být DPH podstatně nižší. U nás je to stále 15% a všude jinde je pod 10% a v Polsku ho dokonce na dobu neurčitou zrušili úplně. Jenom u nás se lidem místo toho radí, jak si mají zvykat na bídu, protože těm ve vládě je to fuk, oni si zvykat nemusí a jak jsou na tom lidé, to je moc nezajímá. Mají totiž plno práce s tím, jak druhému vyžrat koryto, to je zaměstnává nejvíc.
Suzi, napsala jste to přesně. Jejich přitroublý rady, že máme míň topit, míň jezdit autem a nakupovat levnější potraviny, to je ta největší ubohost, jakou na nás zkoušeji. Ale dalo se to přesně čekat, že tohle je vláda, kterou nezajímáme. Válku na Ukrajině jim seslalo samo nebe, aspoň se mají na co vymlouvat, xindl jeden.
Boba, omezit spotřebu nikdo nikoho nenutí. To je doporučení pouze pro ty, kterým současná inflace začíná dělat problém s financováním svého bytí. A takových moc není. Vždyť jenom úspory obyvatelstva v bankách jsou přes 3 biliony Kč a kde máte všechny ostatní aktiva lidí. Jsme bohatá země s bohatým obyvatelstvem.
Racio, já mezi chudáky (zatím) nepatřím, ale vidím kolem sebe spoustu lidí, kteří prostě jsou na tom špatně. Úspory nemám na to, abych za ně nakupovala potraviny a pohonné hmoty.
Boba, nerozumím. A kdo má za vás platit vaši spotřebu? Stát? To se máme ještě více zadlužit? Z čeho budeme splácet obsluhu dluhu? Když nechcete sahat na úspory, tak pak zbývá jediné - zvýšit příjem - stejně jako lidé jinde ve světě - bude třeba si najít druhé, případně třetí zaměstnání. Jiná cesta není.
Nevím čemu nerozumíte. Psala jsem snad, že chci aby za mne něco platil stát, potažmo my všichni? Já nepotřebuju hledat práci, jsem v důchodu a v životě jsem se nadřela až až.
V okolních státech snižovali DPH a jinak se snaží pomoci lidem. Ale tady hlavně abysme měli americkou základnu a vyhazovaly se peníze za blbosti a kecy, že jsme ve válce. Nejsme!
Zdraží všechno, odhaduju +50% za rok, teď hlavně prej pečivo, chleba podrazi mnohonásobně, UK dělá pšenici pro celou Evropu a letos nezaseli...
Kdyby někteří Češi nebyli hloupí, a nehorovali pro naše okupanty ( EU ), mohli jsme být stále potrtavinově soběstační, jako jsme byli za vlád zdravého rozumu před r. 1989, a co by nám chybělo, dodoali by ostatní slovanští bratři v bio jakosti ( oprtavdové bio, ne ty chemické a GMO odpadky ze Západu ).
Skokově se zdražuje všechno. Stačí sledovat zprávy či občas zajít do obchodu. Moc se zdražila především mouka /100%/, těstoviny. Přitom občas proskočí zpráva, jak čeští zemědělci prodávají obilí do zahraničí. Proč tedy, když u nás hrozí jeho nedostatek? Jedlý olej podražil o 50-60%. Chleba /veka 1,20 kg/ je u nás už za 55 Kč. Velice stoupá i cena masa. Vepřové, kuřecí, ani hovězí už není zdaleka to, co bylo kolem Vánoc. Ovoce nevím, jablka a hrušky kupuji v sadech, mají slušnou cenu i kvalitu.
Částečně jsme si to udělali sami. V každé obci býval kravín, vepřín, drůbežárna. Jen u nás: vepřín je v rozvalinách, střecha samá díra. Z kravína je firma na štěpkování dřeva, což lidi neuživí. Na polích olejka, kukuřice a panely elektráren. Neumíme prostě už rozumně hospodařit, jako dříve. Naše úrodné Polabí bylo rájem pro pěstování cukrovky. Ta už dávno zmizela. Když jedu někam v létě, vidím cukrovku tak jedno pole za 20 km. Veliký moderní cukrovar v Hrochově Týnci byl srovnán se zemí. Z cukrovaru ve Vrdech je lihovar. Ano, hlavně že bude dostatek chlastu! Z cukrovaru v Cholticích je továrna na strojní výrobu.
A tak je to se vším. Lidé by měli nejdřív uvažovat o tom, jak se dobře, zdravě a levně nasytit. A protože jsme se zbavili už takřka všeho, budeme vděčni za dovoz. I když třeba drahý a méně kvalitní. Připadá mi, že nejdeme dopředu, ale zpátky. Jaga.
Ona ta cukrovka dá práci. Zamlada jsem každým rokem chodila manželovým rodičům pomáhat okopávat. Panečku, to bolala záda. S takovou olejkou či kukuřicí se nemusí nic dělat. A vo tom to je.
Nechápete, že všechny cukrovary nám zavřela po r. 1989 EU, všechny podniky, které by konkurovaly západu ( mnoho čokoládoven, LIAZ, obuvnické podniky ) germánský okupanti zavřeli, a nacpali sem svoje fabriky, ve kterých jim my děláme výrobní otroky?
Ještě bude nějaký blbec horovat pro Západ, který nás tady okupuje, vyžírá nás, parazituje na naší práci, pohrdá námi jako lidmi druhé kategorie atd.?!?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.