Nejste přihlášen/a.
Jsem majitelka bytu v osobním vlastnictví a bydlí tam člověk, který nikdy neplatil nájem. Má tam ale trvalé bydliště.
Chci, aby se vystěhoval, protože se na ničem nepodílí, neplatí nájem ani neplní podmínky, které požaduji pro chod bytu.
Vystěhovat se ale nechce a platit nájem taktéž ne.
Jakým způsobem se ho můžu zbavit? Nebo když byt prodám, co se bude dít dále? Mám nějaké závazky nebo povinnosti vůči němu?
Děkuji za rady. E.
předpokládám, že tam bydlel už když jste byt koupila.
Má ten člověk od vás nájemní smlouvu? Máte ji od něj podepsanou smlouvu i s výškou nájemného?
Dala jste mu písemnou výpověď z bytu s termínem vystěhování a máte to podepsané?
Můžete dát žalobu k soudu na vyklizení bytu. Soud může nařídit zajištění náhradního bydlení. Pokud toto bydlení nebude akceptovat, můžete ho nechat exekučně vystěhovat příp. za asistence policie
vůbec vám to nezávidím
je to můj příbuzný a byt jsem koupila od jeho otce, tudíž nájemní smlouvu nikdy nepotřeboval. A co to znamená náhradní bydlení, pouze najít mu nějaký tip na podnájem nebo mu ho musím koupit, platit, nebo jak?
Pokud jste jediný vlastník bytu, tak mu jenom oznamte ať se do určitého data vystěhuje. Nejlepší je napsat mu doporučený dopis, aby jste měla podklad pro případný soud.Trvalý pobyt je pouze administrativní údaj, který ho neopravňuje k užívání bytu. Navíc žádnou smlouvu s ním nemáte, tak mu žádnou výpověď dát nemůžete.Také se ujistěte jestli není náhodou v kupní smlouvě zřízeno věcné břemeno v jeho prospěch např. bydlení dokud byt neprodáte, nebo nějaký závazek ho vyplatit pokud byste byt prodávala, nebo nedej bože, doživotní nárok na užívání bytu. Zjistíte to také na katastu nemovitostí. Doufám, že to není Váš případ. Žádné náhradní bydlení mu zajišťovat nemusíte, pokud to opět nebylo ujednáno ve smlouvě. Pokud se do určitého data nevystěhuje podejte žalobu k soudu o vyklizení bytu.
děkuji moc za vaše rady. Já si taky myslím, že mu náhradní bydlení nemusím hledat - bylo by to nefér a opět bych se ujistila o deb... našeho státu!
Na katastru si to zjistím, ale myslím si, že by tam nic nemělo být vedeno.
Nevíte kolik takový soud stojí a jak dlouho to trvá? Děkuji Eva
Dobrý den, podle mě bude stačit, když dojdete na příšlušný úřad - městký nebo obecní, tam nahásíte, že chcete zrušit trvalý pobyt tomu a tomu člověku, že neplatí nájem atd. Bude to na delší dobu,ale mělo by se to povést. Až mu bude zrušen trvalý pobyt, budete muset jí asi přes soud pokud se sám nevystěhuje nebo pokud máte od bytu klíče,tak bych si počkala,až nebude doma, vyházela bych mu věci na chodbu, vyměnila zámky a hotovo. Přeji pevné nervy
Zkuste se podívat na www.jakpronajimatbyty.cz, tam nějaký rady najdete, ale možná už je na to pozdě.
Pokud nepomůže domluva - právní cestou je to zdlouhavé a drahé - nechte odpojit plyn a elektřinu, možná i vodu.
Když ani tohle nezabere, tak bude nejlepší zavolat "pár zfetovanejch negrů s kleštěma a letlampama". A jeho p.del pozná středověk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.