Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová práce a bývalá kolegyně se chce vrátit

Od: simona odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

mám asi takovou kuriozní otázku na kuriozní situaci. V březnu jsem nastoupila do nové práce, kde jsem 20 dní a jsem tu maximálně spokojená, dobrý kolektiv, hezké kanceláře, prostě moje vysněná práce. A ted se stalo to, že bývalá kolegyně, místo které jsem nastoupila, se chce vrátit zpět na recepci. Ona byla povýšena, šla za,,lepším,, a ted se chce vrátit. Samozřejmě šefova ji chce zpet, protože je tu 3 roky a prostě dobré vztahy.

Mě jen zajímá jestli na to mají právo nebo co si o tom myslíte.

Já jsem byla skoro rok bez práce, usilovně jsem hledala denně práci a pročítala inzeráty a ztrávila několik hodin denně hledáním, úplně zoufalá a bez sebevědommí a pak přišla tahle nabídka jako blesk z čistého nebe, a vysněná práce.

Mají tedy snahu a nabídli mi jinou pozici, ale problém je v tom že jsem společenský člověk a recepce mi vyhovuje a ted bych měla být zavřená někde v kanceláři ve 4. patře.

Samozřejmě vím, jsem ve zkušební době ale beru to jako nečestné jednání, prostě ji mo z toho na nic.

Tak prosím o vaše komentáře.

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

11x

Férové to není, ale udělat to můžou - zkušební doba, klidně ti můžou říct ať zítra nechodíš.. Takže buď přijmeš tu jinou pozici nebo odejdeš jinam..

hodnocení

5x

No úplně fér to samozřejmě není, vzít někoho na uvolněné místo a pak mu ve zkušební době říct, že již volné není, jelikož paní si to rozmyslela a oni ji tam chtějí zpátky. Nic dělat s tím bohužel nemůžete, máte holt smůlu, budete muset vzít zavděk tou kanceláří. Třeba té paní zase něco přelítne přes nos a odejde definitivně.

simona
hodnocení

moc děkuji. Alespon někdo mě chápe a mé pocity. Zase tolik práce tu není, já jsem z bývalé práce zvyklá 8 hodin opravdu pracovat dělala jsem 5 let pokojskou a servírku a tady opravdu není občas co dělat, takže pro ,,lenivé,, ideální práce. Já mezi ty lenivé nepatřím, nevydržím dlouho sedet, ale vyhovuje mi ta práce dojížděním, pracovní dobou, skvělý kolektiv i podmínkami.

seraphico*
hodnocení

2x
Já v tom nečestné chování nevidím. Pokud byla staronová recepční dobrou a spolehlivou zaměstnankyní, tak by byli blázni, kdyby jí nechtěli zpět (možnost opětovné výpovědi je jejich riziko). Vám nabídli jinou pozici, ale také Vám mohli říct, že zítra už nemusíte chodit. Je jen na Vás, jestli to přijmete. Je to samozřejmě pech, ale takový je už život. A nikdy nevíte, jestli ta kolegyně za měsíc opět neodejde, tak si to dobře promyslete.
simona
hodnocení

tak jelikož jsou tu dobré podmínky, na recepci jsou vždy dvě a množství práce je neadekvátní k počtu recepčních, tak si myslím že se tu budou držet zuby nehty, jak se říká. bohužel.

hodnocení

2x

Přešel bych v klidu na tu jinou práci a vedoucí bych řekl ať se mnou počítá na tu recepční až se místo uvolní, že je to vaše vysněná práce. Aby viděli, že máte opravdu zájem.

liska5

Přesně tak. Zatím si zvyšujte jazykovou výbavu, abyste mohla být při další absenci některé z nich kvalitní náhradou. Teď nejste sama, kdo má strach, že zůstane bez práce. Je doba, kdy může nezaměstaných skokem přibývat, když podniky nepojedou kvůli nedostatku plynu a energií.

hodnocení

2x

@simona - Mě jen zajímá jestli na to mají právo... beru to jako nečestné jednání
Zaměstnavatel samozřejmě má právo zrušit pracovní poměr ve zkušební době (§ 48 ZP) - to, že vám místo toho nabídl jiné místo je naopak jednání velmi slušné. Vy samozřejmě s novou prací nemusíte souhlasit, pokud zařazení neodpovídá tomu, co máte uvedeno ve smlouvě, ale pak počítejte s tím, že si možná zopakujete ten ÚP.

tak
hodnocení

1x

Jste ve zkušební době, takže oni vám klidně mohli dát i výpověď, ale nedali a nabídli vám jiné místo, dokonce v kanceláři. Tak berte. Podle vás je tam i dobrý kolektiv, hezké prostředí, tak jste zase až tak špatně nedopadla. Tedy když si vzpomenete, jak jste dlouho hledala novou práci.

hodnocení

0x

Rozhodně na to má zaměstnavatel právo! A je jen jeho dobrou vůlí nabídnout vám alternativu místo aby vás vyhodil ve zkušební době (ze zákona dané).

Když se teď zablokujete, ukážete tu špatnou stránku - vyrazí vás okamžitě bez mrknutí oka. Jestli práci a výplatu chcete, hledejte s nimi možnosti - třeba budete záskokem za nemoc té kolegyně, třeba ona půjde na mateřskou nebo umře... co my víme. Ale když ze sebe uděláte nafrněnou hvězdu, máte jasný výsledek předem.

simona
hodnocení

tak hvězdu určitě ne, ale už když jsem tu byla týden tak jsem řáíkala že kdybych měla odejít tak to obrečím, takže jsem to neudržela. Snažila jsem se jí to vysvětlit, že není problém, že půjdu na jakékoliv oddělení, nechci být zase na pracáku a hledat práci. Ale prostě jiná pozice prý není (je tu 200+) zaměstnanců. Slíbila mi že na mě bude myslet s volným místem, ale říkám si že když to zkusím a pak tam budu nějaký čas

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]