Nejste přihlášen/a.
Dobrý den/ahoj,
poprvé zažívám v rodině těžce nemocného s rakovinou. Maminka má rakovinu jater, ukončeny chemoterapie - nepomohlo. Strašně špatně jí. Měla by i chuť, ale dostane do sebe strašně málo. Nějaké živiny potřebuje.
Máte někdo nějakou zkušenost? Co zkusit jíst? Čím maminku podpořit? Jak jsem psal, chuť i má, ale po prvním zakousnutí prostě dál nemůže.
Děkuji.
Chemoterapie nepomohly, játra nefungují a tělo nemá potravu jak strávit, proto ji odmítá. Chuť může být jako pozůstatek chemoterapie, můj táta to tak měl, v hospicu jedl jako otesánek. Už nechodil, vnímání zastřené, metastázy v kostech i mozku, ale chuť k jídlu byla.
Vaše maminka se chystá na odchod z tohoto světa, smiřte se s tím. Rakovina jater je rychlá, bez úspěšné léčby je doba přežití půl či třičtvrtě roku. Ale je milosrdná a prý nebolí, metabolity, které by zdravá játra odstranila, dříve či později zasáhnou mozek a doje k jaterní encefalopatii, následuje kóma a smrt.
Spíš než potravu podávejte tekutou stravu, aby neměla pocit žízně. Po troškách, džusy, čisté masové vývary, Nutridrink a podobnou tekutou výživu.
V nemocnici neporadili, nedali kontakt na paliativní péči?
Vím že je to smutné, ale největší vypětí a stres zažívají příbuzní, dokud je umírající pacient ještě na živu. Až zemře, obrovsky se vám uleví. Já se modlila, aby táta už zemřel, aby konečně už proboha zemřel a nedožil se onkologických bolestí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.