Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rakovina - jak pomoci nemocnému se najíst

Od: pave* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den/ahoj,

poprvé zažívám v rodině těžce nemocného s rakovinou. Maminka má rakovinu jater, ukončeny chemoterapie - nepomohlo. Strašně špatně jí. Měla by i chuť, ale dostane do sebe strašně málo. Nějaké živiny potřebuje.

Máte někdo nějakou zkušenost? Co zkusit jíst? Čím maminku podpořit? Jak jsem psal, chuť i má, ale po prvním zakousnutí prostě dál nemůže.

Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

7x

Chemoterapie nepomohly, játra nefungují a tělo nemá potravu jak strávit, proto ji odmítá. Chuť může být jako pozůstatek chemoterapie, můj táta to tak měl, v hospicu jedl jako otesánek. Už nechodil, vnímání zastřené, metastázy v kostech i mozku, ale chuť k jídlu byla.

Vaše maminka se chystá na odchod z tohoto světa, smiřte se s tím. Rakovina jater je rychlá, bez úspěšné léčby je doba přežití půl či třičtvrtě roku. Ale je milosrdná a prý nebolí, metabolity, které by zdravá játra odstranila, dříve či později zasáhnou mozek a doje k jaterní encefalopatii, následuje kóma a smrt.

Spíš než potravu podávejte tekutou stravu, aby neměla pocit žízně. Po troškách, džusy, čisté masové vývary, Nutridrink a podobnou tekutou výživu.

V nemocnici neporadili, nedali kontakt na paliativní péči?

Vím že je to smutné, ale největší vypětí a stres zažívají příbuzní, dokud je umírající pacient ještě na živu. Až zemře, obrovsky se vám uleví. Já se modlila, aby táta už zemřel, aby konečně už proboha zemřel a nedožil se onkologických bolestí.

hodnocení

5x
Ano, Nutridrink jsou velmi vhodné.
----
Ještě mě napadlo - vařte mamince silné vývary, nejlépe slepičí, do toho zeleninu a játrové knedlíčky nebo nudle.

Vývary jsou dobrý nápad.

Mně když umírala maminka, bylo jediné, co jsem do ní dostala aspoň pár lžic polívky. Hlavně vývary a měla ráda knedlíčky.

joudic*
hodnocení

2x
marihuana, to je jedina lecba v pokrocilem stadiu... A vsichni ti militantni pokrocileho veku, kterych tu je s jasnym nazorem, jeste budou prstickem hrabat az zacne zubata klepat na dvere ;) Pokud nebyla kuracka a neumi slukovat, reseni je vaporizer, ktery naplni pytlik pri zahrivani presnou teplotou, zevktereho se pak vycucavanim vdechuje, chutna to jak kdyz nechate krabici blizko kamen, ale zase v tom neni zadny kour.

hodnocení

1x

Zkuste nutridrinky...

hodnocení

1x
Onkologie v oboru paliativni péče většinou ty nutridrinky doporučuje. Docela se divím že vám to neřekli. Jinak by stálo za to se poptat jestli by nepomohlo oficiální léčebné konopí a kdyby ano, tak si pak sehnat to neoficiální.

hodnocení

0x

Z cisto externeho citovo nezainteresovanheo pohladu : nenutte ju jest, ked nema chut. Nema to vyznam, rakovina je v poslednom stadiu bez nadeje na vyliecenie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]