Dobrý den, chtěla bych si virtuálně zakoupit EURA a USD. Chtěla bych si zkusit hrát s kurzama za účelem výdělků. Možná i časem komodity, ale prozatím jen měny. Neobchodujete s nimi někdo? Cílem je koupit co nejníže, pak držet koupené a prodat co nejvýše. Mohu to udělat i v hotové, ale není výhodnější to udělat online virtuálně? Nevím ještě jak ten zisk pak danit. Děkuju zkušeným investorům
Stejné riziko? Pokud to budete dělat ve směnárně, tak je to prakticky bez rizika, ale je tam velký spread. Pokud přes nějakého obchodníka v nějaké aplikaci, tak se obávám, že nic danit nebudete, protože přijdete o peníze velmi brzy, jelikož měny se obchodují na páku. Kupte si raději čtyři akcie Tesly a máte to bez rizika.
Navíc koruna letos oslabovat výrazně spíše nebude, vysoký úrokový diferenciál vůči EU a USA, navíc to hlídá ČNB, takže výrazné oslabení koruny nyní nehrozí. Už tak máme nejvyšší inflaci.
sara*
Ono nejdou kupovat cizí peníze online, kde je můžu držet třeba půl roku? Jde jen spíš o vteřiny, minuty hodiny? Ve směnárně je asi velký rozdíl nákupu a prodeje,to máte pravdu. Dáte mi odkaz na ty akcie Tesly?
Ono můžete ty měny držet jak dlouho chcete, ale většina forwardovych obchodů je na páku, takže při nepříznivém vývoji kurzu se násobí ztráta a pokud ručení překročí hranici vašeho účtu, tak vás to vyhodí z trhu a přijdete o všechny peníze. Můžete ale využít směnárnu v bankovnictví v monetě, založíte běžný czk účet, pak usd nebo eur účet a kurz mají cca 10hal od středu u dolaru, u eur cca 15hal od středu, to znamená spread 20hal dolar cca 30hal eur, což je daleko lepší než ve směnárně, kde berou okolo 1,20kc. Jinak na nákup akcií potřebujete nejprve uzavřít smlouvu s brokerem, přes kterého potom můžete nakupovat jakékoliv akcie nebo etf. Já používám fio, ale je mnoho dalších. Pro nákup etf lze použít třeba indigo, ale berou si 1% ročně z investované částky.
sara*
To je pro mě novinka, že to jde tak udělat v monetě. Když si založím účet EUR a USD, tak za to budu měsíčně něco platit? Mám v úmyslu koupit EURO a dolar když se mi bude zdát dole a pak ho držet,prodám až bude nahoře.A kdo mi to pak zdaní?
Zdarma to je, ale je tam ten spread 20, respektive 30hal a navíc je to čistá spekulace. U akciích člověk ví, jak se firmě daří nebo kolik vyplatí na dividendach, ale u měn je daleko více faktorů. Člověk neví, jaké budou sazby do budoucna u nás, jaké v US, i když náznaky jsou, ale stačí jedno prohlášení ČNB nebo Fedu, anebo nyní volby ve Francii a v pondělí může být všechno jinak. Ani spekulanti nedrží měny přes noc, natož přes víkend, ale u těch pákových obchodů to dává smysl, protože ztráty můžou být obrovské. Jestli chcete investovat dlouhodobě, tak stačí vybrat nějaké stabilní dividendove akcie nebo etf fond, jinak bych to viděl na ten spořící účet, bude to určitě lepší než kupovat dolar, který může jít i na 14kc jako kdysi Mně osobně by se mi to moc líbilo, protože mám v akciích mnoho dolarů a eur, ale zajištěných v koruně, takže stále vyčkávám
no to zas tolik nehodi, ted to trochu lita kvuli valce aspon, ale jinak je trend lenivy, ale prelivat milion v pravy cas asi neco da
joudic*
no malo penez na to mate, to spis si pockejte na oslabeni czk a nalifrujte si to do dolaru, nebo jestli vylozene si chcete zkusit hrat, tak si kupte bitcoiny za 10k a bud z nich budete mit za chvili 12 a nebo 5
Já bych chtěla tak 50-100 tisíc Kč do toho vložit. Když by stouplo EUR i USD o 1Kč tak z 50 tisíc Kč to hodí 2500Kč. Nebo znáte i něco lepšího / stejné riziko?
Ten, kdo vydělá, bude vždycky banka. Vždycky budeš mít rozdíl v kurzu valuta nákup a voluta prodej. Takže tvoje představa že stačí korunová změna kurzu na to abys vydělala je úplně mimo realitu.
Důležité bylo řečeno, dodám: čím více obchodů, tím větší poplatky, tím spíše hledat lepšího profi brokera, tím spíše bude takový broker čekat že už to umíte. Nastudujte si pojem finanční páka bedlivě, u běžného brokera nemůžete jít jen na nulu, ale případně i skončit v hlubokém mínusu a to pak musíte splácet. Jsou "poloprofi" brokeři kde je toto ošetřeno (můžete max.vynulovat účet), ale podmínky a ceny za obchodování nebývají nejlepší.
Online převádět měny není problém, ale nikdy není spread nulový. Takže aby byl nějaký zisk, tak by rozdíl kurzu musel být vyšší než spread. A pak je ještě otázka postoje banky k takové činnosti. Moje banka mi umožní několik převodů měsíčně bez poplatku se spreadem takřka zanedbatelným, další jsou zatížené malý poplatkem - sice malým, ale přece jen tam je.
Já jsem takhle pokusně zkusil kryptoměny - jen tak z legrace jsem koupil Ethereum za 100 Kč a koukám co to dělá. Většinou je hodnota kolem 120Kč, dnes náhodou 138Kč - to je vynikající výsledek, jen kdyby to nebylo 100Kč ale alespoň 100 tisíc. Ale opět platí, že několik transakcí mám zdarma, za další vybírá banka poplatek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.