Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

20 g zlatý slitek výhodnější jak 31,1g?

Od: dmnk odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mohl by mi někdo vysvětlit proč 20g zlatý slitek stojí cca 29 000 a je vykupován za cca 27 000 přičemž 31,1g slitek stojí cca 47 000, ale výkupní cena je pouze cca 42 000? To mi přijde jako hdně málo? Všude píší, že čím větší slitek, tím je levnější. Toto mi však ukazuje na opak, Mám jít do 20g či 31,1g? Investuji za účelem zachování hodnoty pěněz do toho vlžených, nemám primárním cílem zbohatnout více. Zlato bych si uchoval několik let.

Děkuji!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vetsi je levnejsi z hlediska vyroby. At uz samotne liti nebo poplatky puncovnimu uradu. Tedy zkratka pri nakupu. Pri prodeji jde o likviditu a zde je vyhodnejsi mensi objem.

go
hodnocení

1x

Protoze cena trojske uce zlata (31g) je aktualne cca 42480 zlate-mince.cz/...

tak proc by ti nekdo mel vyplatit vyssi cenu, to prece nedava zadny smysl. A ze ty nakoupis za 45000 fyzicky vyrobek, inu, to je prirazka. Podobne kdybys nakoupil sperky, tam by byla prirazka daleko vetsi.

Bezny rozdil mezi nakupem a prodejem (spread) zlateho slitku je myslim 10%.

hodnocení

1x
Zlaté slitky pro uchování hodnoty peněz je nesmysl. To platilo v dobách, kdy peníze byly kryté zlatem a to už dávno neplatí. Dnes je zlato běžná komodita, navíc cyklická, takže jako zajištění koruny nefunkční a v cestě tomu stojí ještě měnové riziko vůči dolaru. Takže fyzické zlato určitě ne, to si můžete koupit i jiný kov a vyjde to nastejno. Navíc u těch slitku v době nákupu platíte minimálně 10-20% navíc, poněvadž v tom slitku je přidaná hodnota - práce, výroba, obal, doprava a marže obchodníků. To vám při prodeji už nikdo nezaplatí, takže prodelavate už v době nákupu. To už je lepší koupit nějaké etf s tímto podkladem nebo ještě lépe jednotlivé akcie težařů zlata, s tím bych mohl pomoci, myslím s tím nákupem, ne s garancí, že vám zlato udrží hodnotu. Zlato stálo před deseti lety tak stejně jako dnes a když si spocitate inflaci za deset let, tak k žádnému uchování hodnoty nedošlo, ba naopak je z toho výrazná ztráta.

sparcoo*
hodnocení

0x
Kup raději ETF vázané na zlato a máš okamžitou likviditu.
Zlato jako fyzický kov má smysl na desetiletí +.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]