Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědení ze zákona

Od: zuzka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat. Já a můj bratr jsme darovací smlouvou dostali po našich prarodičích nemovitost a to z toho důvodu,

že náš otec (jejich syn) dělá rodině jen problémy (nepracuje, má dluhy, alkohol). Prarodiče již zemřeli.

V případě, že by zemřel jeden z nás (já nebo bratr - ani jeden z nás nemá napsanou závět, jsme svobodní, bezdětní),

dědil by po zemřelém právě náš otec? Bojíme se toho, jestli by půlku majetku (mého nebo bratra) nezdědil

ze zákona otec v druhé skupině dědění.

Musí být sepsána poslední závět nebo se to dá obejít i jiným způsobem?

Děkuji za odpověď, Zuzka

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

ano, je to tak,

doporučuji business.center.cz/...

pokud nebude něco jasné, ptejte se dál.

zuzka*
hodnocení

Děkuji za odpověď i nabídnutou stránku. V případě nejasností se ozvu.

lidka*
hodnocení

3x

Zuzko, já bych doporučila, abyste s bratrem navštívila notáře. Sepište si oba závěť ve prospěch druhého sourozence. Jde o to, aby závěť byla platná a nemuselo dojít na dědění ze zákona - tam by váš otec spadal. Obě závěti můžete uložit u notáře - je to sice za poplatek, ale bude to nejjistější. Pokud se vdáte a nebo by se bratr oženil, není problém závěť zrušit, případně napsat novou. To bych já osobně považovala za nejlepší řešení podle současného stavu. *cteni*

jabraka*
hodnocení

2x

Zcela jistě jde zpochybnit dědění ze zákona,pokud existuje závěť v tomto smyslu.Pokud závěť není,měla by stačit i svědecké výpověďi,která by potvrdily skutkovou podstatu zamítnutí dědictví,což prohlásili zemřelí.

JABRAKA

doplněno 21.07.10 20:17:

Ovšem pokud je platná darovací smlouva a nemovitost je na vás zapsána v KN ,není o čem mluvit a při případném úmrtí,které vám nikdo určitě nepřeje,dědí opět vaši potomci v přímé řadě.

JABRAKA

cyril*

Kolik přímých potomků má takový průměrný svobodný a bezdětný člověk?

jirbar*
hodnocení

2x

Ano ve druhé skupině by dědil (pokud dědictví neodmítne) otec, ale také matka pokud žije.

Sourozenec by dědil až ve třetí skupině.

Žádný z těchto dědiců nepatří mezi neopomenutelné dědice, takže vše může vyřešit platně napsaná závěť a předaná do rukou druhého sourozence, či uložená u notáře.

zuzka*
hodnocení

Děkuji za názory a rady, hlavně ta s tou závětí. Myslím, že by to bylo nejlepší řešení. V dnešní době musí být člověk připraven na všechno, i v rodině. I když jde o vlastního otce. Je to smutné. Díky Zuzka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]