Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. Já a můj bratr jsme darovací smlouvou dostali po našich prarodičích nemovitost a to z toho důvodu,
že náš otec (jejich syn) dělá rodině jen problémy (nepracuje, má dluhy, alkohol). Prarodiče již zemřeli.
V případě, že by zemřel jeden z nás (já nebo bratr - ani jeden z nás nemá napsanou závět, jsme svobodní, bezdětní),
dědil by po zemřelém právě náš otec? Bojíme se toho, jestli by půlku majetku (mého nebo bratra) nezdědil
ze zákona otec v druhé skupině dědění.
Musí být sepsána poslední závět nebo se to dá obejít i jiným způsobem?
Děkuji za odpověď, Zuzka
Zuzko, já bych doporučila, abyste s bratrem navštívila notáře. Sepište si oba závěť ve prospěch druhého sourozence. Jde o to, aby závěť byla platná a nemuselo dojít na dědění ze zákona - tam by váš otec spadal. Obě závěti můžete uložit u notáře - je to sice za poplatek, ale bude to nejjistější. Pokud se vdáte a nebo by se bratr oženil, není problém závěť zrušit, případně napsat novou. To bych já osobně považovala za nejlepší řešení podle současného stavu. ![]()
Zcela jistě jde zpochybnit dědění ze zákona,pokud existuje závěť v tomto smyslu.Pokud závěť není,měla by stačit i svědecké výpověďi,která by potvrdily skutkovou podstatu zamítnutí dědictví,což prohlásili zemřelí.
JABRAKA
doplněno 21.07.10 20:17:Ovšem pokud je platná darovací smlouva a nemovitost je na vás zapsána v KN ,není o čem mluvit a při případném úmrtí,které vám nikdo určitě nepřeje,dědí opět vaši potomci v přímé řadě.
JABRAKA
Ano ve druhé skupině by dědil (pokud dědictví neodmítne) otec, ale také matka pokud žije.
Sourozenec by dědil až ve třetí skupině.
Žádný z těchto dědiců nepatří mezi neopomenutelné dědice, takže vše může vyřešit platně napsaná závěť a předaná do rukou druhého sourozence, či uložená u notáře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.