Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. Já a můj bratr jsme darovací smlouvou dostali po našich prarodičích nemovitost a to z toho důvodu,
že náš otec (jejich syn) dělá rodině jen problémy (nepracuje, má dluhy, alkohol). Prarodiče již zemřeli.
V případě, že by zemřel jeden z nás (já nebo bratr - ani jeden z nás nemá napsanou závět, jsme svobodní, bezdětní),
dědil by po zemřelém právě náš otec? Bojíme se toho, jestli by půlku majetku (mého nebo bratra) nezdědil
ze zákona otec v druhé skupině dědění.
Musí být sepsána poslední závět nebo se to dá obejít i jiným způsobem?
Děkuji za odpověď, Zuzka
Zuzko, já bych doporučila, abyste s bratrem navštívila notáře. Sepište si oba závěť ve prospěch druhého sourozence. Jde o to, aby závěť byla platná a nemuselo dojít na dědění ze zákona - tam by váš otec spadal. Obě závěti můžete uložit u notáře - je to sice za poplatek, ale bude to nejjistější. Pokud se vdáte a nebo by se bratr oženil, není problém závěť zrušit, případně napsat novou. To bych já osobně považovala za nejlepší řešení podle současného stavu.
Zcela jistě jde zpochybnit dědění ze zákona,pokud existuje závěť v tomto smyslu.Pokud závěť není,měla by stačit i svědecké výpověďi,která by potvrdily skutkovou podstatu zamítnutí dědictví,což prohlásili zemřelí.
JABRAKA
doplněno 21.07.10 20:17:Ovšem pokud je platná darovací smlouva a nemovitost je na vás zapsána v KN ,není o čem mluvit a při případném úmrtí,které vám nikdo určitě nepřeje,dědí opět vaši potomci v přímé řadě.
JABRAKA
Ano ve druhé skupině by dědil (pokud dědictví neodmítne) otec, ale také matka pokud žije.
Sourozenec by dědil až ve třetí skupině.
Žádný z těchto dědiců nepatří mezi neopomenutelné dědice, takže vše může vyřešit platně napsaná závěť a předaná do rukou druhého sourozence, či uložená u notáře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.