Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investování - všeobecná pravidla poklesu a nárůstů

Od: kaja025 odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se začít učit investovat s malýma částkama 1000-2000Kč měsíčně.
Jaká jsou taková všeobecná pravidla poklesu a nárůstů měn, komodit, nemovitostí, společností atd?
Z toho chci zhodnotit, ve které době je vhodné co kupovat.
Např. při válce roste cena zlata, je to tak?
Děkuju za rady

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

0x
Fundament neobchoduji, pouze technickou analýzu. Obecné pravidlo je nakupovat ve výrazných propadech a prodávat při výrazných nárůstech.

hodnocení

0x
Pravidlo je kupuj levně, prodávej draze. To úplně stačí :) Tisícovka měsíčně, to bych spíš viděl na pravidelné investování třeba do podílových fondů u fia nebo etf fondů, třeba indigo. Na akcie se spíš vyplatí od deseti tis, vzhledem k minimalnimu poplatku u fia. Zlato nedělám, nedává žádný výnos, je to cyklická komodita.
karlik*

Vzhledem k poplatkům bych pro drobnější investování viděl jako vhodnější než FIO třeba XTB.

Tam nejsou poplatky za nákup, a prodej akcií, ale je tam spread. A ideálně to držet v dolarechm pokud chce člověk jet americké akcie, jinak se na XTB při nákupu amerických akcií za CZK platí tuším 0,5% poplatek za směnu.

Minimální částka pro nákup amerických akcií je tam 100 dolarů a pro nákup na pražské burze tuším 5000 CZK.

Mně vyhovuje český broker s českými zákony a podporou. Navíc výhoda, že se můžu zajistit proti měnovému riziku. A má to i výhody kvůli vyplacení dividend. Ten spread u xtb vyjde dráž a možná je tam i poplatek za fyzické akcie, nejen CFD. Ještě mám Degiro, ale tam toho moc nemám. Výhodou je žádný spread, jen poplatek 50 eurocentů za obchod. Pro cz akcie to nemá smysl a už vůbec ne, pro dividendove akcie. Výhodou je nákup etf ze seznamu zdarma, ale nevýhoda je, že je účet v eur, případně usd, takže neustále měnové riziko a nelze poslat zpět eura, vždy se to převede na koruny. To jsem tam posílal koruny když bylo euro téměř 26kc, takže ztráta na kurzu je nyní dost velká. Takže pro investora, který neobchoduje denně je fio ideální volba a lze se měnově zajistit.
karlik*

Mám FIO i XTB. XTB je sice polské, ale má také pobočku v ČR, je regulováno ČNB a má celkem funkční českou podpuru, na kterou se dá normálně dovolat.

Ve FIO držím větší objem financí a invesuji do produktů, které chci držet dluho, XTB mám spíš na "gambling".

Na FIO si cením dvoufaktorové autentizace, ale to prostředí je takové těžkopádné a torchu nepřehledné. Produkty, do kterých investuji přes FIO, si prolustruji přes nástroje na jiných platformách.

XTB má pohotovější, přehlednější a modernější prostředí a celkem uživatelsky přívětivou technickkou analýzu.

Já si myslím, na ty spekulace se spíš hodí to Degiro. Díval jsem se na spread xtb u Tesly a to je teda síla. Degiro si veme 50 centů, takže na zisk stačí malý pohyb. Mě tam hlavně štve měnové riziko, které si nemůžu zajistit. Jako šlo by to, ale potřebuješ další keš. U fia jsem zajištěný v koruně a když koruna výrazněji posílí, můžu ji kdykoliv prodat

kaja025
hodnocení

To mě napadlo nakupovat při propadech a prodávat při nárůstu.
Jak by jste začali v mém případě?
Do začátku mám 30000Kč a pak každý měsíc 2000Kč.

kaja025
hodnocení

Je u takového investování do fondů, ETF možnost výběru peněz kdykoliv?
Zatím peníze nebudu potřebovat, ale kdyby náhodou, tak zda by to šlo třeba za půl roku?

hodnocení

0x
Peníze lze vybrat kdykoliv, ETF se obchodují každý pracovní den, jen nikdo neví kde zrovna bude kurz a u etf je třeba brát v úvahu i kurz koruny. Taky je vhodné si prostudovat poplatkouvou strukturu.

jenda22
hodnocení

0x
V teto dobe? Prijdete o vlozene penize jeste ten den.
konik

fakt: Chceš přijít o peníze? Investuj je.
Zápaďáci ( židovský bankéři ) moc dobře vědí, jak tě o ně obrat. Nad nimi pán nejsi, a nikdy nebudeš.
Kolik z nás už přišlo o desetitisíce jen proto, že "investovali" = vyhodili peníze oknem.

racio

Pánové, koukněte, co za poslední rok udělaly akcie na maličkaté Pražské burze např. ČEZ = + 73%, Komerční banka (po pádu) = + 21%, MONETA = + 18%, PHILIP MORRIS = + 20%, zbrojaři CZG = + 56%, KOFOLA = + 12%. K tomu si přihoďte očekávané divi (mé portfolio 6 - 8%) a nemáte co řešit. Je opravdu fajn se nechat obírat těmi zapaďáckými židovskými bankéři. Když nevěříte české burze, tak skočte na NYSE. Třeba takové béčkové akcie dědouška Buffetta (nezaměňovat s vaší oblíbenou nálevnou) daly za poslední rok + 29%. Divi tady sice dávat nechtějí, ale aspoň nemusíte danit. Radit se nedá a ani nemůže, každému vyhovuje něco jiného. Koneckonců běžný účet s úrokem 0,01% p.a. také není k zahození.

Jojo, dědoušek mohutně nakupuje, takže to bude letos taková jistota zisku a nejspíš překoná indexy. Jinak Jenda akciim nevěří, takže mu stačí ten spořák. Nebo možná už všechny peníze utratil za drahé energie, nám to hravě zaplatí dividendy :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]