Nemohl jsem v noci usnout a tak jsem přemýšlel nad vztahy v rodině mysleno rodné a tak nějak jsem dospěl k tomu,že bych se dopredu vzdal dědictví ve prospěch sestry, protože takové přání mi rekla mamka, údajně jsem to měl sám říct, což si teda ani náhodou nepamatuju. Otázka zní jako kroky udelat. Mám jít za notářem a to zřeknutí ji poslat poštou? doplněno 02.04.22 07:35: Pardon,špatně jsem si přečetl rubriku, já četl společnost.
Dědic se může svého dědického práva předem zříci smlouvou uzavřenou se zůstavitelem, přičemž je možné zříci se dědického práva ve prospěch jiné osoby. Pro tuto smlouvu zákon vyžaduje formu veřejné listiny – notářského zápisu. Tedy nedá se říci, že notář pomůže, nýbrž musí sepsat notářský zápis. Tento zápis pak uloží do registru.
K notáři se tedy dostavíte se zůstavitelem, to je tedy asi vaše mamka.
No já bych si to ještě rozmyslel. Obzvlášť když vám to někdo podsouvá. Koho znám , kdo se vzdal dědictví, tak všichni toho litují. Většinou to udělali pod tlakem, nebo v pohnutí mysli. Co vám brání dědictví přijmout a pak něco /nebo třeba i všechno/ darovat sestře? Budete za frajera a navíc vám odpadnou problémy s notářem.
anony*
Diky za rady. Ono to není o tom že jsem takový lidumil, sestra s manželem jsou o hodné finančně líp než moje rodina(pouhé konstatování) a v moje motivace jen po tom dědictví nedychtim a když ji ji chce mamka dat ať ji má. Kdysi jsme měli se sestrou hezký vztah, dnes již x let žádný není i přes mou opakovanou snahu ho mít. Přestal jsem se snažit.
Pokud to chce mamka darovat vaší sestře, ať si jí dá cokoli za života. Jinak bych to neřešil. Jste neopomenutelný dědic, tak proč byste něco po mamce neměl mít?
Tohle je nějaký divný. Jen uvažuji, čistě teoreticky - pokud by došlo na dědění a tazatel by třeba lítal v dluzích, exekucích, insolvenci a p., dědictví by tam spadlo, že? A jak by to vypadalo, kdyby se dlužník dědictví zřekl, ještě před smrtí matky? Spadlo by to tam stejně, ne? Pokud to tak je, potom tipuji, že řešení ochrany majetku v rodině je, aby nebylo co dědit, čili matka zavčasu vše daruje...
notář sepíše a vyhotoví myslím 3x, jeden budete mít vy a dva on, až se bude projednávat pozůstalost, tak dojdete s listinou a dojednáte ostatní, notář, který řeší pozůstalost si vyžádá dokumenty od notáře, kde jste sepisoval vy
Nebo zadejte na google text vzdání se dědictví a získáte ještě víc informací.
anony*
Tak jsem to přečetl a byl jsem vyděšen informací, že když se dědictví vzdáte, dluhy po zemřelém stejně platit musíte stejnou měrou s tím,který dědictví získal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.