Nejste přihlášen/a.
Nesouhlasím ani s Kapkou, ani s panem JM. Naúčtujte si běžnou taxu, jakou by účtoval kdokoliv jiný anebo o něco málo lepší.. Jde o to, že pokud to uděláte zadarmo anebo za zlomek ceny, toho člověka dostanete do pozice "zavázaného". Až budete něco potřebovat Vy, bude se muset rozhodnout - půjde dělat k Vám zadarmo anebo zlomek ceny anebo půjde na normální kšeft za normální peníze? Tak vznikají problémy a končí přátelství. Za dobrou práci náleží dobrá odměna, to nebyla drobnost, ale strávil jste tam dost hodin.
Píšete, že máte v tuto dobu dost času a mohl jste tam pracovat každý den osm hodin, tak předpokládám, že jste buďto důchodce, nebo nezaměstnaný. A to znamená, že ani v jednom případě se moc v penězích "netopíte". Měli jste se na nějaké odměně dohodnout hned a dneska byste měli oba klid. Já osobně bych teda nechtěla být takto zavázaná nikomu a Vašeho kamaráda chápu. Nechce Vám zůstat za tu práci dlužen, protože to se nevyplácí. Co když budete potřebovat nějakou pomoc Vy, a on nebude moci z různých důvodů vyhovět? Pak si rychle vzpomenete, jak jste mu zadarmo pomáhal Vy, i kdybyste tu pomoc potřeboval za několik let. A takováto situace dokáže "rozkývat" i dobré kamarádství. Nevím kolik si berou za hodinu práce dělníci za podobnou práci, ale být Vámi tak si to zjistím a podle toho bych navrhla nějakou sumu s tím, že pro kamaráda, bych samozřejmě slevila třeba na polovinu. Ale tohle by na druhou stranu mohl klidně udělat i ten kamarád. Jenomže teď jste asi oba v koncích, protože se oba dva obáváte, aby to ten druhý nevzal nějak špatně. Vy, že Vám dal málo, a on, že zase chcete nějak moc. A to je v takovémto případě skoro na 100% jisté. Třeba ne hned, ale pak se to většinou lidem z nějakého důvou rozleží v hlavě, a začnou nad tím přemýšlet, a klidně to může mít vliv i na to kamarádství. Kdepak, peníze jsou "svinstvo". Já být Vámi, tak si připravím nějakou sumu s tím, že si opravdu zjistím kolik by zaplatil cizímu člověku a sumu snížím a s takovým vysvětlením bych mu ho předložila. Nebo mu řekněte, že když Vám chce zaplatit, tak že to necháte na něm, že Vám je to teď trapné si říkat za práci, když jste si to neurčili předem a že přijmete rád, co Vám nabídne, protože jste stejně s penězi dopředu nepočítal. Ono to totiž je 112 hodin a i kdybyste chtěl jenom 60 korun za hodinu, tak to vyjde skoro na 7 tisíc.
Já to dělám tak, když mi někdo řekne, že nic nechce, že dávám půlku toho co bych dala profesionálovi.
Obykle řeknu: Pepo, ty nic nechceš, ale hodinovýmu manželovi bych musela zaplatit 1000, tak si vem 500 a budem spokojeni oba.
Zatím nikdo nic nenamítal.
Zdravím. Pokud si nechcete vzít peníze, tak mu řekněte, ať Vás pozve třeba na oběd a na pivko. Pokud bude trvat na finanční odměně za práci, tak si řekněte třeba např. jen o 2.000 Kč. To ho určitě nezrujnuje a nebude mít pocit, že jste u něho dělal zadarmo. A Vy budete mít také nějakou kačku navíc, což se hodí vždycky. Určitě se dá nějaký kompromis vymyslet..
Vzpomněla jsem si, jak jsem já to udělala, když mi kamarádi malovali a pak podruhé, když známý cosi motal o tom, ať mu dám na pivo. Dala jsem na stůl bankovky, tolik, kolik jsem si myslela, že je max, že bych měla dát. A řekla jim, ať si ocení svou práci a vezmou, kolik myslí, že zaslouží. Nikdy si nikdo nevzal všechno a navíc, neměli jsme, ani jeden, pocit dluhu nebo nespradedlnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.