Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to udělat s penězi za práci

Od: pavelpeterka odpovědí: 11 změna:
Potřeboval bych poradit.Kamarád přestavuje starou stodolu.Požádal mě,zda bych byl ochoten mu pomoci s rozebíráním staré střechy.Jelikož mám dost času tak jsem se nabídl že mu pomohu i s bouráním,nakládkou suti a čištěním cihel.On souhlasil a já tam strávil dva týdny po 8 hodinách.Nyní mi řekl že je mu trapné abych u něho dělal zadarmo a abych si řekl cenu.Já to bral jako pomoc kamarádovi (zdarma) takže se dohadujeme jak to udělat s penězi.On naléhá ať řeknu cenu a já peníze nechci.Aby byl klid tak si asi něco vezmu ale nevím kolik.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Nesouhlasím ani s Kapkou, ani s panem JM. Naúčtujte si běžnou taxu, jakou by účtoval kdokoliv jiný anebo o něco málo lepší.. Jde o to, že pokud to uděláte zadarmo anebo za zlomek ceny, toho člověka dostanete do pozice "zavázaného". Až budete něco potřebovat Vy, bude se muset rozhodnout - půjde dělat k Vám zadarmo anebo zlomek ceny anebo půjde na normální kšeft za normální peníze? Tak vznikají problémy a končí přátelství. Za dobrou práci náleží dobrá odměna, to nebyla drobnost, ale strávil jste tam dost hodin.

hodnocení

3x

Píšete, že máte v tuto dobu dost času a mohl jste tam pracovat každý den osm hodin, tak předpokládám, že jste buďto důchodce, nebo nezaměstnaný. A to znamená, že ani v jednom případě se moc v penězích "netopíte". Měli jste se na nějaké odměně dohodnout hned a dneska byste měli oba klid. Já osobně bych teda nechtěla být takto zavázaná nikomu a Vašeho kamaráda chápu. Nechce Vám zůstat za tu práci dlužen, protože to se nevyplácí. Co když budete potřebovat nějakou pomoc Vy, a on nebude moci z různých důvodů vyhovět? Pak si rychle vzpomenete, jak jste mu zadarmo pomáhal Vy, i kdybyste tu pomoc potřeboval za několik let. A takováto situace dokáže "rozkývat" i dobré kamarádství. Nevím kolik si berou za hodinu práce dělníci za podobnou práci, ale být Vámi tak si to zjistím a podle toho bych navrhla nějakou sumu s tím, že pro kamaráda, bych samozřejmě slevila třeba na polovinu. Ale tohle by na druhou stranu mohl klidně udělat i ten kamarád. Jenomže teď jste asi oba v koncích, protože se oba dva obáváte, aby to ten druhý nevzal nějak špatně. Vy, že Vám dal málo, a on, že zase chcete nějak moc. ;) A to je v takovémto případě skoro na 100% jisté. Třeba ne hned, ale pak se to většinou lidem z nějakého důvou rozleží v hlavě, a začnou nad tím přemýšlet, a klidně to může mít vliv i na to kamarádství. Kdepak, peníze jsou "svinstvo". Já být Vámi, tak si připravím nějakou sumu s tím, že si opravdu zjistím kolik by zaplatil cizímu člověku a sumu snížím a s takovým vysvětlením bych mu ho předložila. Nebo mu řekněte, že když Vám chce zaplatit, tak že to necháte na něm, že Vám je to teď trapné si říkat za práci, když jste si to neurčili předem a že přijmete rád, co Vám nabídne, protože jste stejně s penězi dopředu nepočítal. Ono to totiž je 112 hodin a i kdybyste chtěl jenom 60 korun za hodinu, tak to vyjde skoro na 7 tisíc. *co*

joudic*
hodnocení

2x
kilo by bylo fer, ale spis bych vzal 50/h a kdyz to bude moc velka castka, tak jeste snizit. Sam nikomu davno nepomaham, neni to na revans, nikdy s nicim pomoc nepotrebuji a i sadrokartony na strop davam sam, zatimco ostatni by chteli pomoct i s tim, k cemu zadnou pomoc netreba. Zadarmo jsem pomahal vzdy, kdyz to byl zaroven vecirek, tzn od rana do vecera tece pivo proudem, pece se maso, a u toho se dela nejaka prospesna cinnost.

jm
hodnocení

1x
Neřeknu si nic s tím, že mi někdy pomůže. Případně mu řeknu jen částku, jaké jsem měl náklady finanční na materiál a cestování.
Ono to bude totiž ve finále jedno. Když jste se rozhodli něco dělat bez předchozí dohody o financích. Bude to viset nad hlavou třeba 20 let, než se to vytáhne jako výtka při hádce.

hodnocení

1x

Já to dělám tak, když mi někdo řekne, že nic nechce, že dávám půlku toho co bych dala profesionálovi.

Obykle řeknu: Pepo, ty nic nechceš, ale hodinovýmu manželovi bych musela zaplatit 1000, tak si vem 500 a budem spokojeni oba.

Zatím nikdo nic nenamítal.

hodnocení

0x

Zdravím. Pokud si nechcete vzít peníze, tak mu řekněte, ať Vás pozve třeba na oběd a na pivko. Pokud bude trvat na finanční odměně za práci, tak si řekněte třeba např. jen o 2.000 Kč. To ho určitě nezrujnuje a nebude mít pocit, že jste u něho dělal zadarmo. A Vy budete mít také nějakou kačku navíc, což se hodí vždycky. Určitě se dá nějaký kompromis vymyslet..

asd1
hodnocení

0x

Je to dar za pomoc a odmítnout dar je neslušné.. Řekni si třeba o 50 za hodinu, on nebude mít blbý pocit že tě zneužívá a ty na něm nebudeš rejžovat..

Za ty prachy pak můžeš koupit sud + selátko a jeho pozvat na grilovačku...

krtek6
hodnocení

0x

Si řekni něco symbolického a neřeš to...já taky využívám různé kamarády na různé věci, ale dlužný nikdy nezůstanu...když mě pak někdo osloví s pomocí...okamžitě jdu bez keců..

hodnocení

0x

Vzpomněla jsem si, jak jsem já to udělala, když mi kamarádi malovali a pak podruhé, když známý cosi motal o tom, ať mu dám na pivo. Dala jsem na stůl bankovky, tolik, kolik jsem si myslela, že je max, že bych měla dát. A řekla jim, ať si ocení svou práci a vezmou, kolik myslí, že zaslouží. Nikdy si nikdo nevzal všechno a navíc, neměli jsme, ani jeden, pocit dluhu nebo nespradedlnosti. *hej*

jenda22
hodnocení

0x

Polovinu minimální mzdy pro odpracovanou dobu. Je to zároveň ochrana vašeho času, který by pak mohl být opět využit prací pro jiného a to už by se vám určitě nelíbilo. S jídlem roste chuť...

liska5
hodnocení

0x

Tak za každý týden tisícovku, takže celkem dvě. To by byl kompromis.

Jinak je to práce nekvalifikovaného dělníka na dohodu u nás v pohraničí odhadem celkem za 15 - 20 tisíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]