Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje KB klíč?

Od: lukass odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
budu si zakládat účet u KB a bylo mi řečeno, že k účtu je potřeba založit KB klíč tzv. elektronický podpis.
Pořádně tomu nerozumím co to je a k čemu slouží?
To nabízejí všechny banky a musí se zakládat?
Děkuji za vysvětlení

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sparcoo*
hodnocení

4x
My se dodnes na PC přihlašujeme do bankovnictví KB přes zaslaný SMS kód.
Přijde mi to bezpečné a veškeré transakce dělám na jediném PC.

neseto
hodnocení

3x

Zdravím, u Komerčky mám účet taky - KB klíč je aplikace, která vám umožní vstup do intenetového bankovnictví a "odpinkávání" plateb. Nastavíte si v aplikaci přihlašovací jméno, PIN (aplikace vás navede) a tím budete při přihlašování potvrzovat, že jste to vy, když budete platit, potvrdíte v mobilu platbu. Když se budete přihlašovat k internetovému bankovnictví, zadáte přihlašovací jméno, v mobilu se přihlásíte PINem a teprve potom se dostanete do internetového bankovnictví. Je to pro ochranu vašeho účtu. Nevím, jak jiné banky, ale u Komerčky dneska bez toho myslím mít účet ani nejde, zavedli to asi před třemi lety. KB klíč si stáhnete na Google play :)

joudic*
hodnocení

0x
kb klic funguje tak, ze si prohlidnete britky banking KB, zjistite, ze se neprihlasite z jineho pocitace v pripade emergency, a zmenite banku, ostatni banky klice nemaji
petrovic

Tak toto už u komerčky dávno neplatí. Dá se normálně přihlásit z jakéhokoliv PC, tabletu, mobilu. Pak stačí jen potvrdit KB klíč v mobilu a jeto. *tanec*

joudic*
do sve banky se prihlasuju uplne normalne, telefon potrebuju az na bankovni operace nebo pokud se v danem prohlizeci prihlasuju uplne poprve.
KB jsem mel z donuceni a jen jsem nastavil, aby mesicne chodila z jine banky presna castka na hypo, a kdyz chteli, aby na ucet chodila nejaka minimalni castka, ne jen na hypo, tak jsem jim navrhl nula, a ze se rozloucime.. takze nakonec prstickem zahrabali, a hned po fixaci jsem ucet zrusil... cela strapace s KB me stala asi 10 cest do centra Prahy. V me hlavni bance jsem v zivote nikdy osobne nebyl a hypoteku mam presunutou k nim.

hodnocení

0x
Většina bank má nebo přechází na "klíč"; co využívám s "klíčem" je ČSOB a Česká spořitelna...a s přihlašováním nemám po celou dobu využívání problém...
joudic*
mensina bank, hlavne seniorske banky, tzn ty 2 zminene a KB mezi ne take patri

" Seniorské"banky s ID klíčem - identitou
Air Bank
Česká spořitelna
ČSOB
Equa bank
Fio banka
Komerční banka
Moneta Money Bank
Raiffeisenbank
UniCredit Bank

Jak je bankovní identita využívána?

A kdo velí bankám v Česku?

lukass
hodnocení

Děkuji za vysvětlení, je to teda asi povinné?
A když bych to nechtěl mít na telefonu a chtěl využívat internetové bankovnictví pouze na PC, budu KB klíč potřebovat?
neseto

Povinné to asi je, ale jistá si nejsem, zeptejte se na pobočce. KB klíč mít musíte, bez něj se do internetového bankovnictví ani nedostanete, minimálně takovou zkušenost mám já - když na mobilu neodkliknete přihlášení, internetové bankovnictví se ani neotevře. Ale nevím, možná mají nějakou variantu pro klienty bez chytrého telefonu, zkuste se zeptat na pobočce.

Bankovní domy dále umožňují použití osobního certifikátu na čipové kartě, tedy kartu a čtečku, mobil tedy v tomto případě nepotřebujete... kb.cz/...

hodnocení

0x
Můžete to nějak shrnout o co se vlastně jedná a jak je to v praxi uživatelsky funkční ve srování se starou dobrou SMS...
Já to tedy nemá, jen letmo tuším, že půjde o něco co je nutné mít v smartphonu a jde o jiný způsob ověřování (ony ty sms taky něco stojí")

V principu jde o bezpečnost.
Ověřovaní identity uživatele přes SMS je snadno napadnutelný dnes už archaický způsob.
Aplikace KB klíč by mělo být bezpečné prostředí pro identifikaci.
Pro útočníka je určitě o mnoho těžší prolomit zabezpečení KB klíč, než se dostat k SMS v telefonu.

To je PR tvrzení. Jste schopen vysvětlit, jakým mechanismem bude SMS napadnuta když je to na úplně jiném fyzickém zařízení?

lukass
hodnocení

A je prosím vás pravda, že to slouží taky jako elektronický podpis?

V podstatě ano.
Pokud půjdete do banky udělat nějaký úkon, podepíšete se fyzicky.
Pokud nějaký úkon děláte v int. bankovnictví, podepíšete se elektronicky prostřednictvím KB klíč, což v reálu znamená spustit aplikaci KB klíč a buď zadat heslo, nebo pokud mobil umí, otisk prstu. (jestli jde použít i odemykání oblyčejem to nevím).

V reálu použiji KB klíč na přihlášení do bankovnictví a potom znovu na potvrzení nějakého úkonu v něm.
Dále je možné KB klíč použít i při komunikaci se státní správou (bodové konto řididiče, vlastniství v katastru, výpis ze zdravotnické dokumentace vaší zdr. pojišťovny a mnoho dalšího)

Ani to vždy nemusí platit. Pottřeboval jsem jednou rychle zvednout limit na kartě a na přepážce jsem se musel přihlásit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]