Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na odstupné při změně zaměstnavatele

Od: pansvacinka® odpovědí: 4 změna:

Může zaměstnavatel zaměstnanci v poměru na dobu neurčitou odepřít zákonné odstupné, když mu zprostředkuje ihned nástup na stejnou pracovní pozici, ale pod jinou firmou? To znamená, že zaměstnavatel se zaměstnancem rozváže poměr, a zaměstnanec může dál pokraočvat v práci s tím, že nastoupí pod jiného zaměstnavatele.

von prostě bude pořád na stejným "fleku" - vystřídaj se jenom firmy, takže hrozí, že zaměstnanec shrábne odstupné a v pohodě bude dál pokračovat v té práci dál.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nesmělo by dojít k ukončení pracovního poměru, k odhlášení zaměstnance, ani k novému přihlášení na OSSZ a k vystavení nové pracovní smlouvy. Muselo by se to udělat tzv.přechodem práv a povinností mezi jedním a druhým zaměstnavatelem. Odhlásila by se a přihlásila pouze ZP. Pak není nárok na odstupné. Původní pracovní smlouva by platila dál, dodatkem by se pouze změnil zaměstnavatel. Tento postup má i další důsledky. Je to § 338 zákoníku práce.

asd1
hodnocení

4x

Nový vlastník přebírá původní pracovní smlouvy, takže se nekoná rozvázání poměru ani odstupné.

Přesně. Měla jsem to taky tak. Nic se pro mne nezměnilo, i benefity zůstali jen se změnil název firmy respektive její majitel.

hodnocení

2x

Podle mne se jedná o pouze přechod na nástupnickou firmu. Měl jsem stejnou situaci a nový zaměstnavatel nás přebral s shodnou výší mzdy, zaměstnaneckými výhodami, vozidly,... Ale jinak cítím, že by vás asi dost nakrklo pokud by někdo jiný dostal odstupné / i když na něj nemá nárok/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]