Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplota v kancelářích

Od: sametka odpovědí: 28 změna:

Zajímalo by mě, jestli je nějak daná výše teploty v kancelářích. Byli jsme dnes na městském úřadě v okresním městě. Polovina oken otevřena na větračku, některá dokořán a v kanceláři přes 22°C (to nemáme doma ani v koupelně).

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

5x

my máme kancl cca 30m2 a je nás tam 5 a 5 počítáčů + po 2 monitorech...a 25°není problém vytopit počítačema a slunkem...větráme furt..

hodnocení

3x
Aha...no a kde je problém? Já třeba doma mám ještě teď 23 a větrám. Vadí Vám větrání? Teplo?

hodnocení

3x
Na úřadech pořad platí nařízení proti síření covidu, větrat se prostě musí.

hodnocení

2x

A okna na jih a žhavil naplno OSKAR...to se tam měli ti úředníci upéct? Asi tam nemají klimu...Vy jste těch pár minut vydržela...a dotaz na okraj, radiátory byly žhavé?

hodnocení

2x

A něco Vám vadí?

hodnocení

2x

Dobrý den,

nejdříve se zeptám, jak víte, kolik tam bylo stupňů?

Zajímalo by mě, jestli je nějak daná výše teploty v kancelářích.Jak v které a v jakém provozu.

Samozřejmě na to jsou vyhlášky, stará se o to hygiena.

Proč se ptáte? Pokud chcete v koupelně vyšší teplotu, tak si přitopte.

doplněno 29.03.22 11:04:

Kanceláře spadají do pracovní třídy I, kde je energetický výdej vyšší než 80. Minimální teplota v kanceláři by tak měla být 20 °C. Maximální pak 27 °C. Stejné hodnoty platí také pro podobné práce v sedě, například sestavování a třídění drobných lehkých předmětů, laboratoře apod.

bezpecnostprace.info/...

Takže je tam teplota na spodní hranici normy.

Žádné přetápění..

liska5
hodnocení

1x

No nešetří se. Máme nadstandart. Dneska odpoledne v hotelu prázdná restaurace a taky zbytečně hic. / Slunce tam už nesvítilo./

To ty moje Ukrajinky jsou otužilé. Radiátor si zatím nepustily. U nich v Kyjevě prý nemaj víc, jak 18°C.

jarin*

je hodně vidět, že spoustě lidí chybí základy fyziky. Jinak by nebyl vůbec takovýto dotaz. A co teprve třeba u sklářské pece. Panečku tam se plýtvá!*smich*

liska5

Jarine, Vy jste mimo. Sametka píše, že byla ráno na úřadě a ne ve sklárně!

A na to nepotřebuju fyziku, abych poznala, že tam mají přetopeno.

Je hodně míst, kde nám takto letí prachy do luftu.

jarin*

určitě nejsem já ten, kdo je mimo. A není mojí vinou, že lidé nerozumí základním fyzikálním vztahům. Poradil bych tazatelce ať si do té své koupelny posadí několik lidí a počítačů a pak tam taky bude mít pěkné teplíčko. A ještě připomenu, že koncentrace CO2 rozhodně nesouvisí s teplotou prostoru. Větrat je tedy třeba.

A teď si představte, že je v kanclu třeba 5 lidí a dvěma je horko a třem ne. Už jsem zažil i puštěnou klimu a otevřená okna.

krtek6

jarin: já si kdysi položil takovou filozofickou otázku, proč např. někdo kdo potřebuje ke své profesi moc tepla např. zmíněné sklárny nerozdělí o náklady např. s pohřební službou*smich* ...morální a etické hledisko jsem v té době neřešil...šlo čistě o technické řešení a využítí tepla v praxi*haha*

liska5

Taková přidružená výroba... ... a za tím urnový háj *smich*

Jinak zbytkového tepla se mnohde využívá. My měli z ocelárny vedené obalené trubky do baráku od chladičů už před 65 lety. A tady blízko je plavecký bazén, kam jde z kovozávodu přebytečné teplo na ohřev vody přes 50 let..

hodnocení

1x

Vidím tu několik bodů:
- teplota 22°C je pro kancelářskou práci OK
- to, že se větralo je v pořádku- musí se tam dostat čerstvý vzduch daný hygienickými limity
- to, že se větralo nemusí nutně znamenat, že se topilo a pak se zbytečně teplo vyvětralo. Pokud je v místnosti více osob, PC, monitory, tiskárna , kopírka,... tak je možné, společně se zisky z oken, že prostor je jen těmito zisky vytopen. Tj nedochází k zbytečnému plýtvání energie.
- asi jste dostala fakturu za topení a uvědomila si, že topení stojí peníze a tak chcete poukázat na plýtvání státních úředníků, ale z výše uvedeného se zřejmě mýlíte a neměla byste závidět a tím si škodit, že někdo má v práci zatopeno
- co není v pořádku je vaše teplota v koupelně - norma říká 24°C, ale pokud chcete šetřit - určitě je to chválihodné, také zde nemám trvale 24°C

sametka
hodnocení

My tam byli hned ráno, kdy venku bylo mírně nad nulou a slunko teprv vylézalo. V kanceláři pro 2 pracovnice 2 počítače a 1 tiskárna.

A vy po ránu nevětráte?

sametka
hodnocení

Každé ráno doma větráme, protože jsme v ložnici celou noc, ale kanceláře byly celý víkend bez lidí a neměl je kdo vydýchat.

sametka
hodnocení

Vyvětrám intenzivně a okno zavřu.

Nebudete tomu věřit, ale větrá se i kvůli svinstvům, která "vydechují" koberce, nábytek, elektronika, ..

hodnocení

0x

Že nemáte doma Vy "ani 22°C" to je samozřejmě vaše věc a nikoho jiného..

Vyšší teplota v kanceláři může být z mnoha důvodů. Možná tam svítí sluníčko a nefunguje dobře regulace teploty, možná mají uživatelé kanceláře takový požadavek, možná jsou tam jiné zdroje tepla, možná mají něco v systému ÚT rozbité...možná...možná..

Já mám v kanceláři (pronajaté) občas 14°C občas i 27°C. Ze dvou radiátorů se dá uzavírat (ruční kohout) pouze jeden (a ještě napotvoru ten menší), druhý vůbec zavřít nejde. Majitele budovy to vůbec nezajímá, takže musím také často "topit pánubohu do oken". A to mi bohatě stačí teplota cca 21°C, jenže s tím nic nenadělám.

hodnocení

0x

Řekla bych, že záleží na rozpočtu města. Třeba se snaží jen vyčerpat určenou částku, aby příští rok , pokud by byla větší zima, mohli topit nrmálně. Myslím, že všechno je o penězích. Pokud i doma má někdo levné vytápění nebo vysoké příjmy, proč by netopil třeba na 30°? Já platím plyn , tak topím přiměřeně.

sametka
hodnocení

Teplotu jsem zjistila z nástěnného teploměru v té kanceláři.

Asi Vás vyslyšeli ekologové, požadují přepracování vyhlášky o maximální teplotě a chtějí jí snížit. Aby se snížili skleníkové plyny.

Mám vedle sebe tři pokojové teploměry, každý ukazuje jinak. Vybírám si to, co mi vyhovuje.

guma
hodnocení

0x

Na úřadech jim musí stačit 15 stupňů tepla přes den. Vyhlášky jsou zbytečné.

ale to by se Vám tam nechtělo úřadovat. Kolik máte teplotu doma?

guma

Ještě menší. Mají si vzít svetry.

Co na to říká Vaše manželka?

guma

Je ráda, že šetřím. Je bez práce a nemá ani korunu.

No, až ženské dostanou záněty močových cest a bude to vyhodnoceno jako nemoc z povolání a z viny zaměstnavatele, zas taková úspora to nebude ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]