Nejste přihlášen/a.
Poraďte mi prosím jak postupovat při ztrátě občanky? Ještě se mi to nestalo a tak nevím co a jak?
Musím mít nějaké jiné dokady sebou k nové žádosti? Děkuji
zdravim, zajdete na mestek urad s rozsirenou pusobnosti, vezmete si sebou vas rodny list, a tam kde se vyrizujou obcanky nahlasite ztratu vydaji vam duplikat obcanky yby jste se s ni mohl prokazovat po tu dobu nez vam vydaji jinou op, vydani rikaji ze je do 3 tydnu ja mam zkusenost tu ze za 10 dni jsem ji mel jiz hotovou, pokud je strata poprve tak se snad poplatke neplati , pokud je to po nekolikaty tak se plati nejka sankce ale tedka vam nereknu kolik odhaduji okolo 300 kc za vydani jine op,
Už několik let se mi podobný problém nestal, tenkrát na mně chtěli rodný list (asi stále trvá) a vojenskou knížku (tu už asi nepožadují).
Spíše bych Vás rád varoval před zkušenostmi některých mých kamarádů, kteří ztrátu nenahlásili na policii, případně se nechali policií odbýt a netrvali na sepsání protokolu. Bohužel jim dodnes chodí obsílky od dopravních podniků či z různých půjčoven, aby zaplatili pokutu či něco vrátili. Bez policejního protokolu pak těžko dokazují, že jejich ztracenou občanku zneužil někdo jiný. A platí a platí...
doplněno 20.07.10 18:25:...kromě rodného listu ještě foto, ale to třeba na Praze 10 lze udělat u fotografa ve vedlejší kancláři, paradoxně za slušnou cenu bez papíru... (pod svícnem býva tma...)
Budete potřebovat Rodný list a pokud jste vdaná tak oddací list a pokud máte děti tak rodný číslo dětí.Na místě vypíšete dotazník kdy a kde došlo ke ztrátě a to je vše.Na novou občanku musíte mít foto.
jeste myslim pokud vam nebylo 18 let musite mit ssenbou zakoneho zastupce ale to nevim urcite
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.