Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat při ztrátě občanky

Od: kacka75 odpovědí: 5 změna:

Poraďte mi prosím jak postupovat při ztrátě občanky? Ještě se mi to nestalo a tak nevím co a jak?

Musím mít nějaké jiné dokady sebou k nové žádosti? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michal958*
hodnocení

1x

zdravim, zajdete na mestek urad s rozsirenou pusobnosti, vezmete si sebou vas rodny list, a tam kde se vyrizujou obcanky nahlasite ztratu vydaji vam duplikat obcanky yby jste se s ni mohl prokazovat po tu dobu nez vam vydaji jinou op, vydani rikaji ze je do 3 tydnu ja mam zkusenost tu ze za 10 dni jsem ji mel jiz hotovou, pokud je strata poprve tak se snad poplatke neplati , pokud je to po nekolikaty tak se plati nejka sankce ale tedka vam nereknu kolik odhaduji okolo 300 kc za vydani jine op,

hop®
hodnocení

0x

Už několik let se mi podobný problém nestal, tenkrát na mně chtěli rodný list (asi stále trvá) a vojenskou knížku (tu už asi nepožadují). ;)

Spíše bych Vás rád varoval před zkušenostmi některých mých kamarádů, kteří ztrátu nenahlásili na policii, případně se nechali policií odbýt a netrvali na sepsání protokolu. Bohužel jim dodnes chodí obsílky od dopravních podniků či z různých půjčoven, aby zaplatili pokutu či něco vrátili. Bez policejního protokolu pak těžko dokazují, že jejich ztracenou občanku zneužil někdo jiný. A platí a platí...

doplněno 20.07.10 18:25:

...kromě rodného listu ještě foto, ale to třeba na Praze 10 lze udělat u fotografa ve vedlejší kancláři, paradoxně za slušnou cenu bez papíru... *nevi* (pod svícnem býva tma...)

jita*
hodnocení

0x

Budete potřebovat Rodný list a pokud jste vdaná tak oddací list a pokud máte děti tak rodný číslo dětí.Na místě vypíšete dotazník kdy a kde došlo ke ztrátě a to je vše.Na novou občanku musíte mít foto.

michal958*

jeste myslim pokud vam nebylo 18 let musite mit ssenbou zakoneho zastupce ale to nevim urcite

hop®

Myslím, že od 15-ti let je člověk oprávněn si tohle zařídit sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]