Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím dítěti vyřídit nový rodný list po změně mého příjmení?

Od: nevesta odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
za svobodna máme s přítelem syna, který má příjmení po otci, ale já jako matka jsem v jeho rodném listě zapsána s příjmením za svobodna. Teď plánujeme s přítelem svatbu - je nutné po svatbě až změním příjmení požádat synovi o nový rodný list, abych tam byla zapsána s novým příjmením? Myslela jsem si, že ne, ale pak jsem narazila na nějaký článek, který mě znejistil.
A ještě doplňující otázka - jak je to s vysokoškolským diplomem? Ten mám se jménem za svobodna. Můžu taky požádat o vydání diplomu s novým příjemním nebo budu muset po svatbě k diplomu například při hledání zaměstnání dokládat vždy i dodací list?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Žádný nový rodný list neexistuje. Můžete požádat o vydání duplikátu, ale údaje (včetně jména) na něm budou stejné, změnit se nedají.

Rodný list je základní doklad o narození dítěte. Jsou v něm údaje, platné v okamžiku narození. Tyto údaje se logicky po celý život člověka nemění, i kdyby se on sám několikrát přejmenoval, oženil, rozvedl... Můžete požádat o změnu synova jména, ale jeho rodné jméno i jméno jeho matky v době narození na rodném listě i pak zůstane původní.

doplněno 28.03.22 11:10:

Ještě doplním, že RL je jeho doklad o jeho narození a vaše pozdější změna jména s ním nemá vůbec nic společného.

Když jsem se podruhé vdávala (1985), měla jsem 5letého syna z prvního manželství. Chtěla jsem druhé dítě a připadalo nám rozumné, abychom měli všichni stejné příjmení. Požádala jsem o změnu synova příjmení, k čemuž jsem musela dodat souhlas synova otce. Ten ochotně souhlasil, protože se domníval, že se tak snadno zbaví placení výživného.

Proběhlo správní řízení, byly posouzeny mé důvody a změna příjmení byla povolena. Synovi byl vystaven nový rodný list, kde jsou původní příjmení moje a jeho otce a syn už tam má příjmení nové.

hodnocení

1x
Dobrý den. Já jsem měnila občanský a řidičský průkaz a pas.
Ostatní doklady měly údaje platné a správné právě pro dobu, ve které byly vydané a údaje na nich jsou tedy pořád i po svatbě stejné, tedy platné pro tu dobu. Rodné jméno pořád zůstává.
Mění se každý průkaz, který má fotku. Oddací list po mě chtěli snad jen při změně OP.
nevesta
hodnocení

Děkuji za odpověď. A ještě se zeptám - za změnu pasu jste zase platila těch 600 Kč jako když si vyřizujete nový pas? Právě zvažuji, že při té ceně bych se na nový pas asi vykašlala

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]