Nejste přihlášen/a.
Pro investici s dlouhodobějším výhledem budou myslím celkem dobré akcie amerických zbrojovek, třeba Lockheed Martin.
Celá Evropa teď bude několik let zbrojit, nakupovat od američanů F-35 a tak.
Ale v posledních dnech letěly tyto akcie celkem nahoru, tak bych asi počkal, až to alespoň o kousíček spadne.
Špatné asi nemusí být ani nějaké ETF zaměřená na americké zdravotnictví a farmacii.
Populace stárne a tloustne, takže v tomto sektoru bych také nečekal nějaké propady.
Krypto je pro dlouhodobější výhled nepředvidatelná divočina. Bitcoin je měna krytá tweetama Elona Muska.
Nejlepsi a overene je investovani pravidelne, bez ohledu na cenu - DCA. Pokud jsi amater, tak bych zvolil pravidelne kupovani SaP500 a Bitcoin. BTC vyberes do par minut, stejne jako index.
Pokud chces vychytat neco, co bude mit extremni zhodnoceni, pak musis studovat dany produkt a mit stesti. O nicem jinem to neni.
S & P 500 soulhlas. Pokud nekrachne amarická ekonomika, tento index by mě růst a i po případném poklesu se dříve či později vzpamatovat.
Ale bitnoin? Ten na dlouhodobější seriozní investice podle mě fakt není. Dokáže během pár dnů spadnout i o 30%. Sice se třeba časem vyšplhá a očekávám, že díky krizi na Ukrajině bude za pár měsíců vejš než dneska, ale pak Musk může kdykoliv plácnout něco na Twitteru a bitcoin zase poletí o 30% dolů.
Bitcoin si občas leda tak zahraju na XTB na den nebo dva s minimální možnou marží, abych vyhrál nebo prohlrál pár stovek.
Opakovaně se setkávám s názory některých diskutérů, investorů, analytiků investičních společnosti apod., že indexovým ETF (SP 500, Nasdaq 100) se ted minimálně rok až dva nemusí vůbec dařit tak, jako v předchozích letech.. a je možné očekávat spíše pokles. Mám Nasdaq 100, a ten tedy poslední dny taky zaznamenává ztrátu, čekám, zda dojde ještě k vyraznějšímu poklesu, a pak zřejmě přikoupím.. ale jestli skutečně neupřít v době vysoké inflace pozornost někam jinam (energie, komodity, zlato atd.). V dlouhodobém horizontu je to asi jedno, pak přijde u indexů vzestupný trend, ale proč se ted vézt nějaký rok na ne moc výnosné vlně...
Dále asi koupím Monetu, KB. Nevím, zda počkat na nějaký pokles?
Zbrojaře, cigarety nechci, a ČEZ s miliardovými kontrakty s Gazpromem momentálně taky kupovat zřejmě nebudu.
Jasně,doba je tak nejistá, že i v USA může přijít recese a s ní se sveze mnoho ETF fondů. Ani tyto fondy nejsou pochopitelně bezrizikové.
I tak ale doufám, že to, co mám v fondu sledujícím S & P 500 bude za nějakých 5 let výš, než kdybych to nechal ležet někde na spoříících účtech.
Pokud člověk na ty finance vyloženě nespěchá, ta podle mě s vhodnejma ETF fondama i případnou krizi nějak vysedí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.