Nejste přihlášen/a.
Slyšel jsem někdě o studii, podle které lépe (pro zdraví) dopadlo, když zkoumaní konzumovali fast-food pokrmy v optimálním množství, než když jedli zdravě, ale v nadbytečném množství - tj. nad jejich energetické potřeby.
Proto se ptám na výše uvedenou otázku. S přejídáním mám dlouhodobě problém, je to emoční záležitost, zejména v důsledku nudy (řekl bych): bohužel protože mě v životě jen tak něco nebaví (a když ano, tak jen chviličku) a vůli mám mizivou, asi si dovedete představit, jak to vypadá. V některé dny nemám problém za den spořádat třeba dva pekáče moučníku plus ještě další spoustu věcí, slaných i sladkých. Když není žádné "dobré" jídlo, tak sním klidně čtyři zmražené pizzy plus podobné polo-poživatelné věci (k jedné "svačině"), jen abych se zbavil pocitu nudy...
Už jsem se (po několika letech) trochu posunul (nechci to zakřiknout). Bohužel se tento hrozivý jídelníček na mě už podepsal psychicky i fyzicky. (Váhou až tak ne, kompenzuji to fyzickou aktivitou aj. věcmi.) Vím, že bych měl i z toho důvodu začít jíst zdravě, jenže vzhledem k tomu, že už teď vím, že bych se jistě přejídal i tím zdravým jídlem, říkám si, jestli to má vůbec význam; zda by to nebyla jen zátěž pro peněženku a ztráta času. (Už nyní věnuji jídlu spoustu času, řekl bych, ačkoli se při jídle a po jídle někdy donutím dělat právě ty nejnudnější věci, ke kterým se jinak zaboha nemohu motivovat.)
Děkuji pěkně za názory.
dřív mě alespoň to jídlo motivovalo tak, že jsem poté řadu hodin dovedl rychle dělat produktivní věci, které jsem potřeboval dělat. Dnes už je to složitější: jednak potřebuji k vyvolání takového pocitu větší dávku (nejlépe sladkého jídla), jednak se takový pocit už vůbec nemusí dostavit (nebo jen na kratší dobu), a namísto toho se dostaví třeba hyperaktivita, či naopak ještě větší skleslost a nuda, případně vztek. Takže už i ta prvotní motivace (třebaže jsem schválně s tím jídlem nezačal, neměl jsem to v plánu) je v tahu...
Mě obvykle jídlo, třebaže v obrovském množství, dá energii a, zřejmě tedy, velkou dávku dopaminu. Proto se i po takovémto přejídání cítím obvykle lépe a mnohem šťastněji než předtím. Nevýhodou je, že čím větší pocit štěstí se dostaví, tím větší skleslost se dostaví za pár hodin (obvykle to tak platí).
Navíc nechci být tlustý, takže můj mozek mě automaticky motivuje k tomu, abych se poté pohyboval. Pokud si sednu, jsem nervozní, a navíc obvykle pociťuji různý fyzický diskomfort, který mě tak jako tak přinutí se zvednout a pohybovat se, protože pak zmizí.
Už trochu začínám některým vzorcům chování rozumět, takže se připravuji na různé situace. Díky tomu se mi už párkrát podařilo držet půst téměř dva dny.
Lítáte od zdi ke zdi. Z extrému do extrému. V první řadě zmenšete objemy dávek! Vaše orgány to dlouhodobé přetížení nemusí ustát a začnou protestovat. Jsme silní, jako náš nejslabší článek.
Nejhorší je skutečně nárazové přejídání. Dočasná dieta je k ničemu, chce to soustavné vyvážené stravování. Doporučil bych TV dokument Super size me a YT kanál Rozum v troubě (to není narážka na bena).
Jedno staré přísloví praví: "Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta". Naši předkové nebyli blbci a věděli, proč to říkají. Když se nebudete přežírat a budete jíst pravidelně jen potřebné množství jídla, není celkem podstatné, co jíte. Jen musí být strava pestrá a vyvážená. Přežrat se čímkoliv a pak několik dní hladovět je vůbec to nejhorší, co můžete dělat.
Pokud se nedokážete ovládnout, jedná se už o závislost, máte poruchu příjmu potravy a měl byste navštívit odborníka. Sám se z toho těžko dostanete.
Ta skleslost po totálním obžerství může být způsobena ztrátou energie, kterou tělo věnuje trávení. Nebo taky výčitkami, že jste zase zhřešil. Podle mě jste na dobré cestě už jen kvůli tomu, že si to uvědomujete. Ale dal bych si být vámi větší pozor na příjem cukrů/sacharidů. Jíst zdravě/zdravěji nemusí být zase tak finančně náročné a odpověď na otázku "má smysl se přejídat zdravým vs nezdravým jídlem?" je jasná - klidně se prežírejte dál, ale tím zdravějším jídlem si ublížíte mnohem méně! Zkuste např. na posezení "zvalit" celý balíček (100g) loupaných slunečnicových semínek. No jestli dáte ty balíčky 3 najednou, pak budete machr. U spousty těch nezdravých věcí jsou různé emulgátory a zvýrazňovače chutí, které oblbnou váš mozek a ten pak neví, kdy má dost. Na to pozor. Dovolím si tvrdit, že těch 300g semínek/oříšků vás nasytí ještě více, než ty čtyři "yx-set" gramové pizzy. Ale samozřejmě ani toto není příliš zdravá cesta, už vůbec ne z dlouhodobého hlediska.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.