Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký dopad by měla měnová reforma?

Od: pavliks odpovědí: 28 změna:
Dobrý den, internetem se šíří pojem měnová reforma.
Vím, že to kdysi za mého dědy v našem státě nastalo, ale chtěl bych aby mi někdo vysvětlil o co přesně jde?
Je pravděpodobnost, že může nastat i u nás?
Rozumím tomu, že by peníze na účtě ztratily hodnotu třeba ze 100Kč by bylo 10Kč?
Co by se stalo s hodnotou nemovitostí a fyzickými věcmi? Co hypotéky?
Děkuji za vysvětlení laikovi

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

8x

Zdravím. Vzhledem k tomu, že současná spoluvláda dělá všechno, co na očích vidí EU a USA, na občana při tom nehledíc) jistě co nevidět přijme euro. No a změna z koruny na euro, to je vlastně měnová reforma jak malovaná. Takže měnová reforma vyhlášená nebude, ale při přijetí eura k reformě dojde. Tudíž k pravidelnému zvyšování cen potravin a zdražování již předražených energií, naše (samoslučovacím způsobem vzniknuvší) vláda na nás uvalí úplně cokoliv, ale s milým úsměvem a poklonou EU a USA. No a jaký dopad to bude mít, brzy poznáte sám. Ida

doplněno 26.03.22 22:25:

Zdravím a děkuji vám za podporu. Tazatelův dotaz cílil na měnovou reformu v našem státě. K tomu jsem se vyjádřila. Tak prosím, aby mi nikdo nepodsouval cokoliv o Rusku, Ukrajině, nebo o zbraních. Ida

k2

Muzete prosim definovat casovou jednotku "co nevidet"? Dekuji.

to je vlastně měnová reforma jak malovaná
to je lež, nebo špatný názor, který může mít každý.

Idanova to je snad poprvé, co s vámi nesouhlasím. Euro už jsme měli mít dávno a je chyba, že se mu vlády vyhýbaly. To proto, že by politici neměli dohled a ztratili by jakoukoliv možnost s korunou manipulovat. Máme zde velkou dovezenou inflaci zvenčí, protože naše koruna je pro investory stejně riziková jako například momentálně rubl. Proč koruna silně posilovala před válkou bylo z toho důvodu, že jsou u nás vysoké úrokové sazby, takže byly v oblibě korunová aktiva a investoři ze zahraničí si mnuly ruce. Jak začala válka, dolar posílil během pár dnů téměř o čtyři koruny, protože investoři z rizikové koruny utíkali z korunových aktiv K tomu šla nahoru ropa, která se obchoduje v dolarech a naše slabá koruna zvedla inflaci více než v EU. Takže já jsem pro euro, jenže už tady mělo být dávno.
007cz
USA,EU prostě západ je špatně, pak tedy máme ještě možnost východ. Být ve svéře vlivu RF má jistě své výhody, můžeme se třeba aktivně podílet na denacifikaci Ukrajiny, mít na svém území atomové zbraně, dovču na osvobozeném Krymu, plyn, ropu a kaviár se slevou. Nepodceňujme flastence, jen oni pracují jen pro blaho občanů.
boomer

Dal bych vám bod, Ido, ale jako neregistrovaný nemohu. Každopádně oceňuji, že v udílení palců jste pravým opakem lakomé jedubabice a promona. Dokonce i nafoukaný jethro udělil nějaké (nemnohé) body, jen ti dva sobci ani jeden. *bum*

007cz
Pokud je za naši těžkou životní situaci, případnou měnovou reformu zodpovědno USA a EU a vláda, tak nevidím žádné podsouvání v možné alternativě. Každá alternativa má své klady a zápory.
Takže aspoň názorně vidíme, proč se máme, tak jak6se máme a proč lidi volí stále stejné politiky a není to jen krátkou pamětí. Naše koruna je silně labilní a nevyhovuje to jak exportu, tak importu a proto máme nejvyšší inflaci. Mít stabilní euro, máme se daleko lépe, o řád nižší inflaci, ale jak říkal Nečas, Topolánek a nejlepší ministr financí na světě Kalousek že je euro špatné a vždy bude, lidi to mají od té doby v paměti a nedají na ty kecy dopustit. Mohli jsme ho mít za 24,ale nechtěli jsme ho ani zadarmo. Proto nikdy nevyhraje volby člověk, který narovinu řekne, že euro je třeba a že pomůže všem a budete si volit stále stejné lidi. Fiala nastolil zpomalování ekonomiky tak jako bylo běžné za vlády ODS, takže nás čeká hezkých pár let, než se z těch sraček zase vyhrabeme. Krátkodobá podpora zastropovanim cen energií a paliv vyjde daleko levněji než uvrhnout obyvatele do stavu deflace. Lidi začnou šetřit, firmy propouštět, však už to tu bylo několikrát.

hodnocení

7x

Hlavně to chce nepanikařit a nešířit nesmysly.

hodnocení

4x

Peníze by skutečně ztratily hodnotu. Tehdy v 50. letech se pan prezident večer bil v prsa, že měna nebude. RÁNO BYLA. Pak věřte politikům. *ee*

Peníze se tehdy dělily na ty v bankovních ústavech a na ty, které lidé měli doma "ve štrozoku." Takových lidí bylo hodně, že bankám nedůvěřovali. Za ty peníze v bankách se přece jen něco málo dostalo, za ty, které měli lidé doma, takřka nic.

Co se týká nemovitostí a různých věcí / zlato, šperky.../, to hodnotu neztratilo. Takže v případě měny je lépe mít nemovitosti, než peníze. Ovšem třeba mé peníze by stačily sotva tak na pěkný záchodeček, kam nefouká. Přesto by byla škoda o ně přijít. Jak je to s hypotékami, nevím, nemám, neměla jsem a nechystám se mít.

Pravděpodobnost, bohužel, je. A lapidárně řečeno: Dneska jsme po kolena v žumpě. Drahé energie, drahé pohonné hmoty, drahé potraviny. Drahé všechno. A pokud by do toho ještě přišla měna, byli bychom v té žumpě až po krk.

Teď se jen rozhodnout, zda nás naše vláda před tou žumpou brání, nebo zda nás do ní cíleně postrkuje. Co myslíte? Jaga.

... naše měna je pevná... s. Antonín Zápotocký

k2

Pravděpodobnost, bohužel, je.

Dokazete tuto pravdepodobnost vyjadrit v %?

jabraka*
hodnocení

2x

S měnovou reformou v roce 1953 bylo jasné toto:

Stav financí po druhé světové válce byl takový,že stát neměl vůbec možnost hodnotu koruny řídit.Situaci komplikovalla existence černého trhu.Sám mohu posoudit,když mě rodiče poslali pro chleba,pokud v roce 1950 vůbec byl,pak za ve státním obchodě za 10 Kč /kg.Protože kolikrát v obchodě nebyl,šlo se k sedlákům,na černo bez lístků za 100 Kč /kg.Spořitelny a banky poskytovaly možnost uložit penéze,lidi jim nedůvěřovali.tak končily v polštářích,nebo na půdě..Měna zahubila černý trh.Tam přišlo spoustu lidí o peníze,nakeťasené v kufrech.Peníze se měnily volně 1:50 do nové měny.Pro podporu státní banky a spořitelny se uložené peníze směňovaly 1:5.

Ostatní domácí hotovostdo hodnoty 5000 Kč na osobu 1:5.Po měně stál chleba 2 kč /kg,rohlík 20hal.Máslo do 5 kč.Já si šetřil na fotoaparát,původně za 5 000Kč,po měně za 950 kč.Ve spořitelně mi vyměnili mých 4500 kš a hned jsem se tím stal fotoamatérem.

Po měně byl zruše¨n lístkový systém,takže pro obyčejné lidi se život zlevnil a značně zjednodučil.Já jsem nový finaanční systém přivítal.Ani v rodině se o moc nejednalo,roddiče si polepšili,příjmy byly takto značně zhodnoceny.Myslím že postiženi byli keťasové,chamtivci a zloději.
V dnešní době by přicházela v úvahu jen výměna koruny za euro.Žádná jiná reformna financí by se nekonala.

JABRAKA

el
To myslíš špatně jabrako, postižení byli i slušní lidé. Stát v mnoha případech vyplácel těsně před touto reformou, za vyvlastnění či odškodnění za těžké pracovní úrazy.
Co lidé kteří si zrovna chtěli pořídit bydlení a měli nachystane životní úspory v hotovosti, to byli taky zloději?

Myslím ŠPATNĚ, že postiženi byli keťasové,chamtivci a zloději.
Myslím že postiženi byli keťasové,chamtivci a zloději.
cs.wikipedia.org/...

Pamatuji se, jak dělníkům v ČKD ,vyplatili mzdu o den dříve, aby jim nemuseli vyplácet po novu.

hodnocení

1x
Při těchto úrokových sazbách je obsluha státního dluhu dost náročná, takže měnová reforma by tomu pomohla. Na druhou stranu je inflace tak vysoká, že máme měnovou reformu každé ráno, takže je to úplně jedno:)
25.03.22 14:13

smode2
hodnocení

0x

Dopad je jasný: vysoce efektivní a nebývale rozsáhlé okradení občana :) a ano, dobrým ukazatelem možného blízkého proběhnutí měnové refotmy je když se některý z hlavních politických představitelů dušuje, že nic takového nemůže nastat ;)

hodnocení

0x

No, nebude to fajné, škrtneme nulu a hned je benzín za 5Kč a chleba za 3 *smich*

Ceny jako za komoušů:)

A vydělávat budeš 3000.

kimbert*

Zas to není tak dávno co proběhla v Polsku :Z důvodu vysoké inflace na počátku 90. let byla 1. ledna 1995 provedena v Polsku denominace zlotého o čtyři nuly (1 PLN = 10 000 PLZ). Měna tehdy obdržela nový kód ISO 4217 - PLN.

pavliks
hodnocení

Dobrý večer, děkuji za vysvětlení s příkladama.
V dnešní době však nejspíš většina lidí má své úspory v bance nežli pod polštářem, asi se najdou i takoví, ale asi jich není tolik jako bylo tenkrát v tom 1953 roce.
Já se jen ptám z důvodu, jestli mám začít přemýšlet o tom jestli úspory do něčeho vložit nebo je nechat na spořícím účtu v bance?
Na účtu ty peníze taky nebudou chráněné, je to stejné jak s inflací. Já teda mám peníze v akciích, něco u nás a něco v US v dolarech, takže bych měl být v pohodě :) Ale u naší vlády člověk nikdy neví.
Co jste si zvolili to máte.

hodnocení

0x

idanova

mám stejný názor, jako vy*palec*

proč jí tedy nedáte bod?

Už ho má i ode mne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]