Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod nemovitosti - darovací smlouva, daně z nabytí nemovitosti

Od: pepa87 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, prosím o vaše názory:

Otec měl už pár let započatou hrubou stavbu RD.

V roce 2020 jsem se rozhodl, že stavbu na své náklady dokončím a nastěhuji se.

Dům je nyní před kolaudací. Peníze, které byly ze strany otce proinvestovány jsem mu také zaplatil.

Nyní řeším, jak nemovitost převést na mou osobu, samozřejmě zaplatit co nejmenší daně (žádné?).

Darovací smlouva? Tady mě trošku straší fakt, že v případě nevděku nebo nouze se může dar odvolat. Vztahy máme naprosto perfektní, ale člověk nikdy neví co v se v budoucnu může stát. Navíc se nejedná fakticky o dar, veškeré náklady jsem nesl já.

Je možnost osvobození od daně z příjmu, v tomto případě, kdy nevznikl žádný zisk?

Jestli tomu dobře rozumím, tak se platí 15% pouze z rozdílu (cena nabytí - prodeje) tedy ze zisku?

Nebo v darovací smouvě nějak uvést, že náklady na RD jsem zaplatil já?

Díky za komentáře.

Pepa

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Daň z nabytí nemovitýdh věcí je zrušená. Dál budete muset zvážit, co je pro vás důležitější. Jestli je riziko nevděku reálné, tak s otcem uzavřete kupní smlouvu a on bude muset z příjmu zaplatit daň. Jestli reálné není, uzavřete darovací smlouvu. Bezúplatné příjmy jsou v přímé linii příbuzenstva od daně z příjmů osvobozeny.

hodnocení

2x
Pokud vám to otec daruje, žádnou daň neplatíte. Jen si příští rok na FÚ přihlásíte daň z nemovitosti na sebe, ale u novostaveb je tam tuším taky nějaké osvobození.

hodnocení

0x
Je ten RD vůbec zapsán v katastru?
Nedalo by se to řešit pouze prodejem pozemku?
Píšete "už pár let započatou"... Kolik je pár let? Je to důležité pro tzv. časový test.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]