Nejste přihlášen/a.
krácení dovolené
Dobrý den,
potřebuji poradit. Smlouvu mám od 1.4. 2021 do 31. 3.2022. Nechávám doběhnout smlouvu do 31.3.2022.
V lednu jsem pracoval celkem 12 dní z 16, z toho 4 dny jsem byl na nemocenské. Pracovní den má 11 hodin(nepřetržitý provoz).V únoru mám po 14 směnách odpracovaných,tudíž celý měsíc. A v březnu jsem odpracoval 11 dní z 16 dní z toho jsem byl 5 dní na nemocenské. Za leden mi bude krátit dovolenou o 4 hodiny? Březen mi bude taky krátit ale nevím o kolik?
Na mzdovce mi bylo řečeno, že se mi bude krátit dovolená. Co jsem se koukal tak od začátku roku 2021 vzešel nový zákon ,že se nemocenská počítá jako kdybych byl v práci.Tudíž by mě neměla krátit dovolenou je to tak?Nebo je potřeba splnit ještě nějaké odpracované hodiny?V jakém poměru se případně krátí?
děkuji Petr
Je to složitější, nechci se do toho úplně detailně pouštět, protože s Vaším rozvržením pracovní doby nemám zkušenost. Ale podle mě by se Vám nemělo krátit nic. Od 1.1.2021 nejde o krácení, ale o přepočet nároku podle odpracovaných celých týdnů. Nemoc se započítává jako odpracovaná doba do 800 hodin (opakuji, nevím, jak je to ve Vašem případě s nižším počtem 11hodinových směn.
Třeba se ozve někdo, kdo je na tuto problematiku odborník, a ne jako já - pouhý nadšený amatér.
jste si tedy opravdu jist?někdo mi říká, že musím odpracovat od začátku roku 12 ti naásobek tydenní doby , aby se mi to počítala nemocenská do pracovní doby. Tak ted jsem na vážkách.
Právě píšu, že si nejsem jistá. Konkrétně je to tak, že nemoc je považovaná za odpracovanou dobu v případě, že zaměstnanec odpracuje minimálně dvanáctinásobek týdenní pracovní doby. Ale normální (základní) týdenní pracovní doba je 40 hodin, a já při Vaší 11hodinovce netuším, jakou máte v pracovní smlouvě stanovenou pracovní dobu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.