Dobrý den byla jsem na brigádě od října do března . Od listopadu jsem šla na neschopenku do února ,zjistilo se že mě zaměstnavatel odhlásil a neplatil za mě zdravotní ,když jdu na neschopenku tohle muze udělat? Musím si na sociálce vyžádat papír o nemocenské ,mohu na které koli pobočce? Jak to bude dál ,přece to nebudu platit já když za to nemůžu
Jakou jste měla smlouvu na tu brigádu - pracovní poměr, nějakou z dohod? A ještě tam pracujete, nebo už ne? Ono totiž zjednodušeně, ale doslova vzato: Pokud zaměstnanec celý měsíc nepracuje (rozuměj - nepobere za ten měsíc žádnou výplatu), tak zaměstnavatel za něj zdrav. pojištění NEPLATÍ. Jeho vyměřovací základ (dá se říci výplata) je totiž nula. Zaměstnavatel takového zaměstnance pro účely ZP pouze eviduje a vykazuje jako zdravotně pojištěného. Tudíž prakticky nemá z hlediska ZP důvod Vás odhlašovat. Nedošlo čirou náhodou ke zrušení prac. smlouvy ve zkušební době? Jenom tipuji, tak se případně nečertěte. Bylo by třeba více podrobností.
Co máte na mysli pod pojmem brigáda? Kdyby šlo o dohodu o provedení práce s výdělkem do 10 000, tak zaměstnavatel nemusel sociální ani zdravotní pojištění odvádět. V tom případě byste nebyla nemocensky pojištěná a tudíž byste ani nemohla žádné plnění z nemocenského pojištění dostat, pokud byste si ho neplatila sama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.