Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, firma, kam chci nastoupit jako brigádník na DPČ po mně chce potvrzení o době vedení evidence na ÚP. Není to osobní, dělá to tak rutinně u všech uchazečů při podpisu smlouvy, takže neví jestli tam jsem či ne. Mně se ale odhlašovat zatím nechce, práci potřebuji prvně zkusit jestli na ni budu fyzicky stačit. Může ta firma zjistit, zda-li tam jsem veden, nebo ne? Děkuji
Budete-li v evidenci ÚP a současně budete vykonávat práci na DPČ, jste povinen to na ÚP nahlásit. ÚP si vyžádá znění dohody, nejpozději v den nástupu. Každý měsíc se na ÚP odevzdává výplatní páska. Budete mít menší odvod na ZP, protože v průběhu evidence na ÚP je za Vás plátcem ZP stát. To samozřejmě není zadarmo - pokud si vyděláte víc než polovinu minimální mzdy ( v hrubém samozřejmě, letos je to 8.100 Kč), vyřadí Vás z ÚP. Po dobu práce na DPP nenáleží podpora.
Ani neuvažujte o tom, že byste něco někam nenahlásil Úřady mají nástroje, jak zjistit, co potřebují vědět.
Firma to zjistí, protože jí to potvrzení dáte. Pokud by to nezjistila, může Vám zúčtovat vyšší hrubou odměnu a z ÚP Vás sankčně vyřadí. Je rozumné, že chce aktuální potvrzení.
Je to nejspíš, jak uvádíte, co se týká výplatních pásek.
To DPP je překlep, DPP současně s evidencí na ÚP nelze. Mělo být DPČ.
redbull®: Tazatele nezmátlo nic. Ptal jsem se na to, zda-li může firma zjistit jestli jsem veden na ÚP či ne. Namísto toho dostanu informace jak to chodí při nekolidujícím zaměstnání na ÚP. Všechny tyto informace jsou naprosto všude dohledatelné. A pravděpodobně se mýlíte ohledně potvrzení o výdělku pro ÚP. Před pár lety jsem byl v podobné situaci a to, co jsem dokládal, byly výplatní pásky a smlouva, nic tedy, co by bylo specielně určeno pro ÚP. Tedy jedině, že by se během těch 4 let nějak změnil systém.
inzinyrka®: První odstavec, úplně to samé. Dále, já neuvažuji, že úřadům něco nenahlásím, mně se nechce to ohlašovat firmě. Ta firma to zjistit nemusí, když jí řeknu, že jsem OBZP. Já se prostě jen nechci odhlašovat, pak zjistit po 2 dnech, že fyzicky na tu práci nestačím a pak se jít zase přihlašovat znovu. Proto mě zajímalo, jestli firmy mají nějaké metody jak by se to mohly dozvědět.
Firma nemá jak se to dovědět jinak než od Vás. V osobních dotaznících máme taky kolonku "současná evidence na ÚP", pouze proto, abychom zaměstnance neobírali o zdravotní pojištění a abychom pohlídali podmínky nekolidujícího zaměstnání. Osobní dotazník je určitá forma čestného prohlášení, takže co tam zaměstnanec uvede, podle toho se řídíme a případný problém jde za ním.
Tady nejde o zaměstnavatele, ale o ÚP. Zaměstnavateli zatajte co chcete, ale pracáku zatajit, že jsem nastoupila do práce, bych si netroufla. A jediná možnost souběhu je nekolidující zaměstnání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.