Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce v bytě v době dědického řízení

Od: ivik odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,umřel mi otec,matka žije dále v jejich bytě který je ve SJM.Druhá dcera s manželem kdysi dávno zapujčili peníze rodičům na koupi toho bytu od města,nyní v bytě ,kdy ani nezačlo dědické řízení ,provádí rekonstrukci,matka sice souhlasila,ale mne se nezeptali.Myslí si totiž,že byt jim matka převede do vlastnictví po dědickém řízení,protože ji na to kdysi půjčili peníze a mají tak nárok na ten byt.Bude byt uveden v dědickém řízení ,abych mohla podat nesouhlas s převedením bytu?Popřípadě,mohou provádět rekonstrukci,když je vše ještě nevyřešeno dědictvím?Mohu se nějak domoci nároku na dědické právo z toho bytu?Popřípadě nějakou radu?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Půlka bytu po otci se rozdělí rovným dílem mezi manželku a vás dvě. Poté může každý svůj podíl darovat komu chce.

Vysledok bude rozhadana rodina a pripadne sa moze sudit so sestrou, aka suma bola vlozena do zhodnotenia bytu rekonstrukciou. V sucasnej faze by som nechal pravnikovi spisat vyzvu, ze ako neopomenutelny dedic zo zakona ziadate, aby sa nevykonavali na majetku vo vasom spoluvlastnictve ziadne upravy bez vasho suhlasu. Hlavne sestre nic nepodpisujte bez konzultacie s pravnikom.

hodnocení

4x

..ale mne se nezeptali..

to je tžké, páč mamince patří polovina bytu, Vám ještě vůbec nic. Až po dědickém řízení, po rozhodnutí soudu, po nabytí platnosti rozhodnutí se stanete dědicem a budete mít kousek bytu.

Bude byt uveden v dědickém řízení*** Ano, pokud otec vlastnil v době úmrtí část (polovinu) bytu.

nesouhlas s převedením bytu***Ano, můžete nesouhlasit s převodem, ale vůbec Vám to k ničemu nebude. Matka si se svou částí může dělat co chce, sestra taky, Vy rovněž.

Mohu se nějak domoci nároku na dědické právo z toho bytu***Ano, můžete. U soudu, ale Vy máte právo ze zákona a jsem přesvědčen, že Vás notářka osloví..

Popřípadě nějakou radu?***Nevím jakou radu chcete, navštivte právníka, ten Vám vše vysvětlí.

Jen mi nedochází, čeho chcete dosáhnou?

hodnocení

2x

Par 1635 Obcianskeho zakonnika :

V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.

Cize vy ste dedic rovnako ako druha dcera a matka po skonceni dedickeho konania nemoze bez vas s bytom disponovat (predat, previest).

Což ovšem neznamená, že druhá dcera (investorka) přijde během dědického řízení s návrhem, aby se obě dcery vzdaly dědictví ve prospěch matky. Ovšem nezmíní, že s tou už je dávno domluvená na převodu, protože jsme to přece zaplatili, že ano.

hodnocení

2x

Pokud neexistuje závěť a dědictví bude rozdělené podle zákona, bude mít matka 66,7 %. Bude tak většinový vlastník a bude to ona, kdo bude o bytě rozhodovat. Se svými necelými 17 % nemáte žádnou možnost rozhodování. To je nevýhodná pozice, protože prakticky budete muset souhlasit s tím, co vám sestra za podíl nabídne. Pokud se nedohodnete, budete muset podílet se na údržbě a provozu i když nebudete byt používat.

petrm

Zajímalo by mě, kde je psáno, že většinový vlastník si může dělat, co chce. Já naopak vím, že některé záležitosti nelze dělat bez 100% souhlasu vlastníků.

Zákon č. 89/2012 Sb. §1126 a násl.

K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka soud.

petrm

Na vlastní kůži jsem zažil, když se rozhodovalo o půdní vestavbě. Bylo 45 vlasniků v SVJ. Přišel notář, že se bude hlasovat. Jeden vlastník řekl, že nesouhlasí a notář řekl, že není o čem hlasovat, že je třeba 100% souhlas.

inspa*

No však matka disponuje 2/3 (ze SJM jí patří 1/2 bytu a z dědictví 1/6).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]