Nejste přihlášen/a.
Vy jste živnost nezrušil, ale pozastavil, to je rozdíl. A před 20. lety se muselo udat, na jak dlouho živnost pozastavujete. Vy jste zřejmě pozastavil živnost na 20 let a ten čas utekl, takže nyní už zase podnikáte, aniž to tušíte. Taže musíte pozastavení prodloužit. Dnes už to myslím jde na neurčito.
Přesně, pozastavuje se jen na určitý období.
Taky se mi to stalo, ale já to pozastavení prošvihla asi jen o týden. Na živnostňáku proběhlo vše v pořádku, ale musela jsem i na finanční úřad. To nezanedbejte ať neplatíte pokutu za to, že jste neodevzdal daňový přiznání.
Jo a na tom živnostňáku jsem si pro jistotu nechala přerušit živnost na 50 let, abych na to nemusela myslet.
To mě tedy docela děsíte. Měla jsem živnostenský list, který jsem také pozastavila (ani nevím, v jakém roce to bylo, musím dohledat). Vůbec jsem netušila, že je to na dobu určitou - 20 let. Ale je pravda, že jsem celou dobu (i letos - naposledy) podávala daňové přiznání. Nevíte, ve kterém roce se to "lomilo", ta doba určitá/neurčitá?
Moc děkuju, tak už asi zase podnikám.
Jak mám živnost ukončit? Od té doby už u nás příslušné úřady nejsou... Dá se to nějak na dálku? Dat. schránku nemám.
Vlastně jsem to dlouho nijak neřešila a jsem už dávno v důchodu. Jenom jsem dávala DP, měla jsem příjem z pronájmu.
![]() |
Zmenovy-list.pdf | 152.98 kB |
Moc děkuju. U nás už několik let FÚ není. Vloni byly zřízeny schránky na MÚ, kam šlo hodit DP, letos máme zase podatelnu - uspěla jsem na 3. pokus.
Možná mi to vezme ta podatelna.
Aha, hmmm.
Příští týden jsem objednaná k lékaři v okresním městě, tak se pokusím to tam stihnout a vyřídit.
A taky vysondovat, jestli nevadí, že to ukončím/pozastavím až od března. Třeba budu muset za ty 2 - 3 měsíce ještě udělat daňové přiznání.
Ale děkuju za rady!
Já musela na finančáku podepsat čestný prohlášení, že jsem skutečně v té zapomenuté době nepodnikala a neměla žádný příjem z podnikání.
Ano, jak je to s datem ukončení, to je mi jasné.
A když jsem neměla příjmy z podnikání, tak opravdu podávat DP nemusím? To bych pak ale ani nemusela přerušovat živnost?
Změnový list už jsem si stáhla, vytiskla a vyplnila. Snad to za týden časově zvládnu. Nejsem zdravotně zcela OK a cestování mi nyní dělá potíže.
@m123
Díky za info, aspoň vím, nač se připravit. Potřebuju to všechno vyřídit na 1. pokus, abych nemusela zase někam jezdit.
Aha, takže když už vím, že nebudu dále podnikat, tak:
1) zajdu na ŽÚ a zruším svoje živnostenské oprávnění/požádám o ukončení živnosti k nejbližšímu datu (s tím změnovým listem)
2) v roce 2023 zajdu do konce března zajdu na FÚ s prohlášením, že nemám povinnost DP, protože jsem neměla příjmy z podnikání
A tím to bude celé vyřízeno. Ano?
Jsem jednou z těch matek-samoživitelek, které doplatily na jakousi novelu? zákona spojenou s příjmy z vedlejší činnosti/podnikání (bylo to tuším spojeno se jménem Škromach). Tenkrát (kdysi dávno) jsem totiž pobírala přídavky na děti. A ta novela znamenala, že sice normálně zdaním to, co jsem si přivydělala, ALE do celkového příjmu, ze kterého se počítaly ty přídavky, se to počítalo jinak. Příklad: přivydělala jsem si cca 20 000 Kč, to jsem měla normálně v daňovém přiznání, ale v žádosti o přídavky automaticky stát předpokládal, že asi podvádím či co a do celkového příjmu mi počítal výdělek v zaměstnání + minimální mzdu pro ty, co podnikali/y (většinou matky, co chodily po večerech ještě uklízet apod.), což tenkrát bylo cca 100000, možná 120000. Ovšem já v té chvíli "spadla" do jiného stupně s nárokem na přídavky na děti a při 3 dětech to byla ztráta 12000 Kč za rok. Tedy jako kdybych si přivydělala ten rok jen 8000. A na úřadě mi sdělili, že jsem měla přerušit živnost, aby mi ten "předpokládaný" výdělek počítali pouze za měsíce, kdy jsem podnikala. Nebylo dovolání, tak jsem udělala to, že jsem pokaždé ukončila/obnovila svoji činnost. Postupně bylo přivýdělků méně (bylo to nárazové, sezónní a nejisté) a děti se osamostatnily, dostudovaly. A já to pak už neřešila, moje chyba.
To jen na vysvětlenou, doplnění.
Stav zjistíte na www.zivnostenskyrejstrik.cz, kontakt na váš živnostenský úřad zjistíte na internetu a můžete se s nimi domluvit telefonicky nebo mailem. Asi bude třeba živnost zrušit, když to neděláte. Pokuta asi ne a když, tak je možnost s vysvětlením, které píšete zde v otázce, požádat o její prominutí. Pro informaci si hoďte na google přerušení činnosti a ukončení činnosti. Tak ať se vám daří!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.