Zdravim, mam v tom zmatek, kdo za me dela danove priznani? Do konce ledna 22 jsem byl zamestnan dlouhodobe u zamestnavatele a na unor jsem nastoupil jinam, pricemz hned v breznu jsem musel jit jeste k jinemu zamestnavateli a ted z rodinnych duvodu menim bydliste a od dubna (doufejme nastoupím uz nastalo). Takze jsem zmenil 3x praci. Leden jeste stary zamestnavatel, unor novy, brezen novy a u nej koncim ke konci mesice. Dela za me tedy tento nynejsi zamestnavatel dane? A mam mu pripadne neco dolozit? Nebo za me dela danove priznani ten zamestnavatel u ktereho jsem koncil v lednu? Pracoval jsem u nej 2018-01.2022
Daňové přiznání se podává na FÚ, když máte i jiné příjmy než jen ze zaměstnání.
Roční zúčtování daně dělá na žádost zaměstnance poslední zaměstnavatel v tom roce, za který se daňové zálohy zúčtovávají. Žádost a všechny související doklady musí být dodány do mzdové účtárny každoročně do 15.2.
Ne, to určitě ne, ale nedělá to zaměstnavatel. Kromě toho nelze pominout, že jsou případy, kdy si zaměstnanec nemusí ani požádat o zúčtování daně, ani podat přiznání na FÚ.
Ten u koho jste končil v lednu, ale jedině, pokud jste o to písemně požádal.
tebi
Daňové přiznání u zaměstnavatele už mělo být podané. Teď si ho udělejte sám, termín do konce března, nebo to výplní daňový poradce, tam je do konce května, zřejmě.
Proč do daňového přiznání za rok 2021 motáte zaměstanavatele, kteří Vás zaměstnávali letos? Přijmy od nich a daňe budete řešit až na začátku příštího roku.
Daňové přiznání za lońský rok by měl podat zaměstnavatel u kterého jste byl zaměstnán do konce ledna. Pokud tak neučinil vyžádejte si od něj potvrzení o zdanitelných příjmech a přiznání podejte sám.
Takze co ja ted resim? Do konce brezna je danove priznani. Cely lonsky rok jsem pracoval u jednoho zamestnavatele. Co mam ted tedy delat? On za me odvede dane nebo si mam zaridit ucetniho nejakeho kdo tom udela?
tabletka*
Takže- pokud jste měl výhradně příjmy od toho jednoho zaměstnavatele, měl u něj podepsaný "růžový papír", tedy prohlášení k dani, že uplatňujete u něj slevu na dani (na kterou má nárok každý), tak on odváděl zálohy na daň ve správné výši a vy se nemusíte o nic starat, ani to vyúčtování nemusíte řešit. Pokud ale máte třeba penzijní připojištění a sám na něj také spoříte, nebo úroky z úvěru na bydlení, případně děti k uplatnění atd., tak se vyplatí to vyúčtování nebo přiznání udělat, berňák by vám mohl část daní vrátit. Jinak vaše povinnost to není - pokud jste neměl jiné příjmy.
urak
V tom případě nechapu proc vsichni hroti ted danove priznani, viz. znami kolegove. Pokud jsem tedy pracoval u jednoho zamestnavatele, ted nic neresim? Zadne jine prijmy ani pojisteni apod, jsem samozrejme nemel. Ruzovy papir jsem mel podepsany vzdy a vsude, tudiz ted nemusim uz nic podavat?
tabletka*
ne, nemusíte. Jděte v pohodě na pivo, daně za vás platil zaměstnavatel.
urak
Nebo tedy pokud uz u nej nejsem zamestnany.
tabletka*
už ty daně platil v průběhu minulého roku v rámci jednotlivých výplat. Kruci
"Všichni" to hrotí proto, že když mají nějaké odčitatelné položky ze základu daně (klasicky dar - třeba krev, nebo penzijňák, životko, úroky z úvěru,,,), tak je šance, že se jim nějaká daň vrátí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.