Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomoc... Mám dilema

Od: hanzus* odpovědí: 9 změna:

Zdravím

Mám problém, brzy budu dokončovat Výučný list a po tom bych chtěl jít na další obor abych se zaučil ještě v elektřině, ale s tím už mají problém moji rodiče, nejradši by chtěli abych šel hned do roboty, inak mě vyhodí z bytu...

Mohu jim říkat že budu mít uvolnění a že budu chodit do školy první dva roky jen zhruba 3 - 4 dny v týdnu zbytek mohu chodit do práce jako brigádník, ale Rodiče prostě si trvají na svém, že musím jít do práce hned jinak mě vyhodí a ať se starám sám. Chci se zeptat zda mi tohle mohou udělat, to že to jsou zmrdi už vím dávno... Btw je mi 19 let

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 13. 03. 2022 20:48:07
Prosím mírněte se ve výrazech!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Za toho zm*da, bys už letěl dávno a bez řečí

hanzus*
hodnocení

Když nevíš co tady prožívám, neměl by si odpovídat, také blbosti, chovají se ke mě ako k odpadu, nezaslouží si ani abych je nazval Mamka a Taťka, chci se snimi domluvit že jim budu přispívat na nájem 6 tisíc měsíčně, když půjdu dále studovat ale to oni ne oni, musíš do práce... Tak kde jsme tohle nejsou rodiče když mě nutí jít hned v 19 pracovat když chci jít ještě na elektřinu, ale co tady bdu urikat podle té odpovědi ti bude max tak 22 až 30 viac ne

Juraja přesně.

Tak mně je několikrát víc než 22, ale s odpovědí "juraja" naprosto souhlasím.

Tohle já někdy napsat o svých rodičích, měl bych asi dodnes trvalé následky.

id
hodnocení

8x

Nemáte žádný nárok bydlet u rodičů v 19ti letech a pokud máte ukončené vzdělání, že se dokážete sám uživit. Další školy si můžete udělat při zaměstnání.

hodnocení

6x

Zdravím. Ano, mohou Vám to rodiče udělat, pokud Vás dál nechtějí vyživovat. Budete mít ukončené vzdělání, budete schopen se sám uživit, tak si najděte zaměstnání a další vzdělání si dělejte klidně při práci. Osamostatněte se a najděte si své bydlení (případně spolubydlení) když s rodiči vám to neklape. Bude to tak lepší pro obě dvě strany.

hodnocení

4x

"Chci se zeptat zda mi tohle mohou udělat"

Ano, mohou. A měli by. Pokud jste schopný přispívat 6000 měsíčně, jste také schopný si někde zaplatit podnájem (třeba s několika dalšími podobnými studenty) a starat se sám o sebe.

doil
hodnocení

3x

Když si očividně s rodiči nerozumíte, a pokud máte aspoň něco našetřeno, tak si sbalte saky paky a odejděte z domova, uleví se vám. Na jednu stranu chápu, že vás to k elektřině táhne, na druhou stranu chápu i rodiče, že jim se moc nelíbí, že půjdete "zase" na střední. Trochu to působí jako ti věční vysokoškoláci, co po prváku vždycky zvednou kotvy, protože se jim nikde nelíbí, ale nechávají se vydržovat rodiči, protože oni přece studují. I když to není váš případ, vy k tomu jdete pracovat. Pokud máte aspoň něco našetřeno, odejděte z domova, spolubydlení se dá sehnat kolem trojky. A pokud dokážete, že se připravujete na budoucí povolání, máte právo na výživné. Už jenom z těch pár řádků mi přijde, že to mezi vámi a rodiči asi skřípe delší dobu a tohle nejspíš byla ta poslední kapka.

ltz
hodnocení

0x
Udělat vám to můžou, ale také nemusí. Ono záleží jaký vzájemný vztah jste spolu meli v minulých letech, ale i teď. Podle psaní to vypadá, že jste si asi moc nesedli. Najdete si práci, bydlení a i studovat při tom můžete. Uvidíte, že si zvyknete, prostě se osamostatnite.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]