Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka a moje přítelkyně

Od: martin2 odpovědí: 11 změna:
Ahoj všem. Mám byt na hypotéku a je mi 52let a přítelkyni 50 a bydlíme v mém bytě. Mám strach kdyby se semnou něco stalo, tak přítelkyni by asi banka vyhodila z bytu jelikož smlouva je na mě. Má otázka lze někde právnicky udělat smlouvu pokud má přítelkyně do mé smrti bude přítelkyní jak se patří aby splácení hypotéky převzala ona a stala se jednou majitelkou? Víte mám obavu aby na stará kolena třeba za 10 let musela opustit byt. Když společně opravujeme a ona i investuje do bytu nemalé peníze. Když jsem volal do banky kde hypotéku mám,tak mi řekli nám je úplně jedno kdo ty peníze bude posilat ale já se s touto odpovědí nemohu smířit. Přeci kdyby nahodou se mi něco stalo, tak automaticky u nich jako vlastník zaniknu a přítelkyně by šla na ulici?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Co kdybyte si ji prostě vzal za ženu?

Nejen pro řešení hypotéky a bydlení, ale dnes v nemocnici, jako cizí, nedostanete žádné informace, nedovolí vám návštěvu. Pozůstalý nedostane vdovský důchod a ještě několik věcí. Když už vášně sebral čas, je potřeba začít myslet i hlavou, zapojit rozum!

Tazatel už neodpověděl a mě by ze zvědavosti zajímá, jak to dopadlo. Opravdu mi svatba vychází jako naprosto ideální řešení situace.

mate59
hodnocení

2x

Bance je skutečně jedno,kdo bude splácet úvěr.Pokud nemáte děti/dědice/tak spište závěť a odkažte byt přítelkyni.

martin2
hodnocení

Dědice mám své vlastní děti, které nežijí s námi ale vím sám, že kdybych jim řekl, že v tomhle složitém případě je vydědim,tak mi nebudou dělat problém. Mou přítelkyni mají rádi a ona není zlá a dobře jí znají.

Děti jsou nepominutelní dědicové. Vydědit je můžete pouze ze zákonem definovaných důvodů (§ 1646 Obč. zák.), což zřejmě nepřichází v úvahu.

gjnvf
hodnocení

1x
Být vlastníte vy. Při vaší smrti jde do dědického řízení. Banka nemá co koho vyhazovat, nemá k bytu žádná práva, dokud dědicové budou platit.

hodnocení

0x

Pro tuto úvahu jsou nejdůležitější nepominutelní dědicové. Pokud byste chtěl zajistit přítelkyni podíl ze zákona, museli byste být manželé. Takto spadá do 2. třídy a nemusí dědit nic. Podíl jí také můžete zajistit závětí.

hlava
hodnocení

0x

Málo údajů, Zdravíme, zda máte děti jinou partnerkou a nebo rodiče?

vodítko tu: idnes.cz/...

martin2
hodnocení

Přeci v tomhle případě nejsem sám a někdo už tuto situaci řešil..

jirib
hodnocení

0x
Pokuď máte hypotéku,určitě to má banka pojištěno i životní pojistkou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]