Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po 55ti letech a amnestii mam porad zaznam

Od: gior* odpovědí: 17 změna:

Zdravim,

utek jsem v 18ti (1967) z CSSR a za to jsem byl odsouzen za me nepritomnosti. Ale rok nebo dva potom byla amnestie. STBaci prijeli za cechama do Kanady, tam byl pohovor kde se vyposital penezni dluh za skoly atd. Po zaplaceni me poslali z CSSR pas (zustal jsem obacenem CSSR). V roce 1986 jsem se prijel podivat na mesice do CSSR a vse bylo fajn.

Ted po 55 letech jsem pozadal o vypis z rejstriku trestu a mam tam zaznam a nemuzu dostat praci . Jsou vsichni padli na hlavu nebo co?

Muze nekdio poradit co stim mam delat a jestli to vubec stoji za to.
Jak dlouho to trva a kolik to stoji (vymazat tu kravinu)

Predem dekuji za inteligentni opovedi,

PS: muzu poslat foto z jestrriku trestu, ale nechci to davat na forum.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Musíte si podat na místně příslušném okresním soudu žádost o zahlazení odsouzení, vzor žádosti najdete např. zde justice.cz/...

Poplatek se neplatí.

Nicméně při této příležitosti je potřeba říct, že výpis z rejstříku trestů je osobní údaj a kromě některých vybraných profesí jej zaměstnavatel nemá právo požadovat. Praxe je ale bohužel jiná a lidé si raději nechají všechno líbit. Pak se akorát divíme, že se nic nezmění.

soudce
Kovis nojo máte na to zajímavý pohled ale je rozdíl mezi tímto slušným a nejspíš i v pohodě pánem autorem otázky a mezi někým kdo někoho napadl,okradl,zabil, vyhrožování,... Takoví lidé tak max security, vrátnice, doplňování zboží,sklad a když jste mimo jeho okruh 100m kolem něj jste velmi rád jelikož z těchto lidí nikdy nic moc inteligentního a normálního nevyleze ale samozřejmě kdysi bylo spousta nevině odsouzených dnes tam je spousta lidí na vyléčení ega a mindráků a tam jsou alespoň kriminálníci na které to mohou zkoušet *ee*
To není můj pohled, ale fakt.
Já naštěstí nezaměstnavám, ani nejsem zaměstnaný, ale pokud bych bral zaměstnance do své firmy, taky bych chtěl raději někoho spolehlivého, který se bude poctivě věnovat práci. Ale faktem prostě je, že na výpis z trestního rejstříku nemám nárok, stejně jako nemám právo zjišťovat od mladé paní, zda náhodou nemá pět dětí, se kterými bude víc doma než v práci. Přitom v případě malé začínající firmy s pár lidmi může takový jeden člověk znamenat poměrně zásadní komplikaci v jejím fungování.
Navíc jsem toho názoru, že aby pracovní poměr fungoval dobře, musí si obě strany vyhovovat a nesmí existovat nějaký zásadní problém mezi nimi. No jo, ale jak to zjistit, když on ani ta zkušební doba někdy nestačí? Byl jsem svědkem několika případů, že dotyčný se prostě těch pár měsíců dokázal úspěšně pretvařovat.

hodnocení

7x

Zajímavá otázka. Byla jsem také odsouzená do vězení na dva a půl roku, za nezákonné opuštení republiky. Já odešla v roce 1978. Ale žádní STBáci za mnou teda do Francie nepřijeli nikdy a naopak jsem se Českému konzulátu, nebo Ambasádě vyhýbala jako čert kříži. Nebo kde jste s nima jednal? Protože tohle se mi moc nezdá. Kdybyste totiž jako politický uprchlík šel třeba na Český konzulát, tak byste se rázem ocitl na českém území a okamžitě byste byl zatčen a odlifrován zpátky do ČSSR. Ve Francii mi po deseti letech přiznali francouzskou státní příslušnost, a pak, po sametové revoluci u nás, jsem musela znova požádat na Českém konzulátě v Paříži o obnovení České státní příslušnosti, i když jsem se nikdy své české státní příslušnosti oficielně nezřekla. Vím, že tu žádost posílali do Prahy a čekala jsem na vyřízení asi dva měsíce. Teprve pak mi vydali český OP a pas. No a nakonec jsem se také vrátila v důchodovém věku domů a také mi je shodou okolností 73 let. Ale já pobírám důchod z Francie a dokonce mi přiznali i malý český důchod, moc jsem toho tady neodpracovala, ale neupřeli mi ho. No a až do této chvíle jsem ani netušila, že bych teda měla mít ve svém trestním rejstříku také záznam *sok*. Zkusím to nějak zjistit. Ale co mne zaráží je to, že tady musíte ve Vašem věku ještě hledat práci, a že máte ten záznam stále v rejstříku, když jste Vy dokonce vyrovnal i dluh za studia, což po mně teda pak už nikdo nechtěl. A to jste v Kanadě nikdy nepracoval, že nemáte nárok na důchod? Nerozumím tomu. *co*

A ještě bych Vám možná poradila, abyste šel osobně na ČSSZ a pokusil se tam zjistit, jestli nemáte nárok na nějaký důchod, nebo jestli oni nemají nějaké rady, jak se toho zápisu zbavit. Třeba tam oni mají zkušenosti, nejste jediný, kdo se na "stará kolena" vrátil domů a do vězení jsme tenkrát byli odsouzení asi všichni.

tabletka*

Díky, že jste to uvedla na pravou míru, já to z vyprávění kamarádů znám také tak, jak píšete.

hodnocení

6x
18+55=73
Je smutné, že v tomto věku ještě musíte pracovat... Bohužel.
Jsou i taková zaměstnání, kde po zájemci nikdo registr trestů nevyžaduje. Bohudík.
Ale pozor! Jsou také zaměstnavatelé, kde zájemce odmítnou třeba jen na základě písemného projevu. Bohužel.

První, co mě zarazilo, je také Váš věk - 73 let. V tomto věku určitě pobíráte důchod ze zahraničí, kde jste během svého života žil. Proto mi Váš dotaz: "nemohu sehnat práci" připadá, jako když si děláte legraci. 73letý dědoušek nemusí už práci shánět, užívá si důchodu. A tam trestní rejstřík není nutný. Jaga.

tabletka*
hodnocení

5x

Jestli je to pravda, tak v tomhle věku už by mi to bylo absolutně jedno. Kromě toho si nedovedu představit, že by někomu nedali práci za záznam v rejstříku starý přes 50 let, pokud tedy nechce kandidovat do senátu...

joudic*
hodnocení

2x
budete muset pozadat o vymaz, pokud mate datovou schranku, coz je honosne nazvany obycejny mail s 30dny uchovavani.. tak ani nebudete muset opustit dum.

hodnocení

2x

1967 : vek 18

2022 : vek 73

Vypis z registra trestov pozaduje len statna sprava a pod, som velmi zvedavy, kde mate pracovnu ponuku vo veku 73 rokov a z akeho dovodu chcete pracovat. Dochodkovy vek ste dosiahli v lubovolnej krajine, aku poznam. Skuste nam vysvetlit ten rozpor.

Vidíte to, já jsem to nepočítala. Takže jaká studia musel tazatel platit, když opouštěl republiku v 18 letech. Základní a středoškolské vzdělání se snad do toho nazapočítávalo. Ale nejsem si jistá. Ono to bude asi trochu jinak.

kimbert*

Jak jste přišel ,že výpis požaduje jen státní správa?Já jsem musel loni dodat výpis z rejstříku trestu soukromé firmě,abych se dostal do skladu náhradních dílů a to jsem tam pracoval jako ůdržbář a to přitom byly ve skladě kamery v každém koutě.

gior*
hodnocení

Ano, je me 73, ano zil jsem v Kanade pres 20 let. Podnikal jsem tam,ale mel jsem supr ucetniho a ten zajistil ze jsem neplatil dane (nebo nake smesne minimum), To zanamena ze muj duchod v Kanade je 40Can$/m.
Kdyz jsem tam zil tak naky duchod moc lidi neaqzajima. V Kanade se da velmi dobre legane vydelat.

Z Kanady jsem se prestehoval do CR a tam jsem zil pres 23let. Take podnikal a nahrabal jsem hezke jmeni
pres 8,500,000$ ale prislo male prekvapeni v roce 2008-2011 (vlastne dodnes), uplne nepredvidana obrovska financtni krize kterou vivolalo USA. No a ja jsem presel o vse. Tecka..!

Takze, duchod v Cesku - 0, duchod v Kanade 40C$, duchod v CR - 0, a ten v Kanade jsem si ani nepozadal.
No nice nebrecim, hlady neumru a moc toho nepotrebuju - jsem zdravi a mam klid. Ano chtel jsem pracovat (a jeste chci), protoze bydlim sam, a jsem na PC hodne hodin a zacina me chybet kontakt s lidmy.

Ohledne policie ve Vancouveru
Uz jsem byl kanadan asi 4 roky a bydlel ve Vancouveru. Byla tam takova mensi Ceskoslovenska komunity.
Najednou sme slyseli v radio atd. vyzvu pro Cechoslovaky ze prijede vyprava z CSSR ze budou v urcite dny v hotelu Vancouveru aby urovnaly opusteni z CSSR vyberem ze dvou moznosti 1) chces si zrusit CSSR obcanstvi - ok fajn
2) chces si zachovat CSSR obcanstvi - tak zaplatis co jsme do tebe investovali (u me to bylo asi 700$) a tim budes dodatecne hodnym vystehovalcem ktery muze navstevoval CSSR bez rizika. Jo, v roce 1986 jsem ztravil mesic CSSR.
Vsichni o tom vedeli (i policie) a bylo to na uzemi Kanady, tak nam nic nehrozilo.

Ja si nakou praci najdu kde nebudu potrebovat VRT.

Diky vsem za prispevky.
George

Složitá situace.

A ještě dodám, že chápu, že když je člověk mladý, tak může být někdy lehkomyslný, ale ve Vašem věku už byste asi měl vědět, že i když jste ve svých 73 letech zdravý a máte chuť pracovat, tak to tak nebude až do Vaší smrti. Tak jak to budete dělat až nebudete moc už dělat vůbec nic, nebo když onemocníte. Ale nechci se Vás ptát, proto nepíšu otazník. Já jenom jestli si svou situaci uvědomujete. Jsem stejně stará jako Vy a nedokáži si to představit. A to jsem také zdravá, cítím se celkem mladě a doufám, že to tak ještě dlouho bude. Ale...

mnd®
hodnocení

0x

peter: dnes 10:09

Vypis z registra trestov pozaduje len statna sprava a pod, som velmi zvedavy, kde mate pracovnu ponuku vo veku 73 rokov a z akeho dovodu chcete pracovat. Dochodkovy vek ste dosiahli v lubovolnej krajine, aku poznam. Skuste nam vysvetlit ten rozpor.

peter: tohle možná platí u vás na slovensku.Chtěl jsem pracovat u bratra v jeho skladu a musel jsem ten výpis mít taky.U rozvozu krmiva pro psi a kočky taky.V skladu léků taky.Takže jestli u vás na slovensku je to jinak tak to nepleťte sem do čr.Platíte eurama a mi korunama - to je taky problém pro vás? Kde co převádíte co u vás,ale my jsme čr a vy sr a máme jiné zákony.Jestli opravdu chci a musím a mám sílu pracovat,tak se dle zákonů této země přizpůsobím - ne podrobím.Ten výmaz už mohl mít dávno,ale u policie ho nevymaže.Tam zůstane napořád.Taky ho mám.Udělám si výpis rejstříku a je čistý.Udělělal jsem jsou vlastní blbostí nehodu a je to tam uvedeno.Takže on je to stejně jen výmaz pro osobní použití a ne pro policii i když k tomu nesmí přihlížet ale mají to tam.Takže výmaz je vlastně zbytečnost.

Kolij je vám let? Byl jste někdy za komunistické éry na Lipně? stačilo přeplavat a hotovo.jsem tam jezdil a měl jsem povolení už v devatenácti a nebyl jsem u komančů.Kuva jak ti naléhali ale jsem neodolal.tím taky moje tři moje malé frčky na dráze skončili a pá,pá na pět měsíců.sláva havlovi amnestii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]