Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám otázku, když mám živnost a pracuji pod někým, kdo má taky živnost (oba máme IČO na fyzickou osobu), mohu odejít kdykoliv? Jde mi o to, zda někde není zákon o tom, že jsem vázána nějakou výpovědní dobou. V živnostenském rejstříku jsem na IČO jen já, nejsem žádnou spolupracující osobou, smlouvu máme na papíře, ale je tam pouze výše platu, naše jména s IČ a podpis, nemáme napsané podmínky a výpovědní lhůtu. Díky.
Miesate pojmy dokopy. Ziadny "plat" pri vasej spolupraci s inym zivnostnikom nie je. Rovnako z principu nemoze byt ani "vypovedna doba". Vy spisete nejaku zmluvu, napr dodate mesacne X kusov obrobkov zo sustruhu a druha osoba ich pouzije na kompletaciu vyrobku pri montazi. V zmluve mozu byt sankcie za omeskanie, nekvalitu, klauzula o oznameni X mesiacov vopred, ze dodavky koncite atd ...
Je to len na vas dvoch, ako si nastavite podmienky.
Schwarz systém je nelegální, takže žádná oficiální pravidla nemá. Jako OSVČ pak legálně nemůžete dostávat ani žádnou "mzdu". Vy ani jako OSVČ nemůžete mít žádného šéfa. Pokud Vám bude "šéf" dělat problémy, bude mít problémy se zákonem on, celé je to protizákonné.
Pokud můžu radit, tak z takového závazku vycouvejte co nejrychleji, než se dostanete do maléru.
Máte to nějak zmatené. Živnostník nemůže pracovat pod někým. Mezi vámi, jakožto podnikateli, platí dodavatelsko-odběratelské vztahy. Jestli je takto postavená smlouva, tak to není ani zakázaný švarcsystém, ale naprosto nesmyslný blábol, který vás nezavazuje něco dělat ani protistranu něco platit. Zákazník přece nemůže platit podnikateli mzdu. Aby to mělo závaznou formu, museli byste mít uzavřenou smouvu o dílo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.