Nejste přihlášen/a.
Z otázky není patrné, zda vznikne nárok na rodičovský příspěvek (dále jen RP) nebo na peněžitou pomoc v mateřství. U peněžité pomoci v mateřství si nejsem změnami jistá. Nemám ještě všechno prostudované. Změny v poskytování RP (a další, které nás všechny jistě zajímají) , najdete na:
senat.cz/... . Aktuální bude pro vás pravděpodobně část 15.
Pochopila jsem to tak, že v případě RP si rodič po novém roce může zvolit, jak dlouho bude RP pobírat. Jestliže si zvolí, že 2 roky, bude pobírat RP 11 400 Kč měsíčně (RP ve zvýšené výměře). 3 roky 7 600 Kč měsíčně (RP v základní výměře). 4 roky 3 800 Kč měsíčně (RP ve snížené výměře). Neberte však mé vyjádření jako dogma. Jistější bude se informovat přímo ná příslušném úřadu. V případě peněžité pomoci v mateřství na okresní (nebo jiné příslušné) správě sociálního zabezpečení, v případě rodičovského příspěvku na Úřadu práce, odboru státní sociální podpory. K narození miminka vám přeji mnoho štěstí!
Něco jsem udělala asi špatně, že se mi promodřil jako odkaz i ostatní můj text. Proto odkaz ještě jednou:
senat.cz/...
Tato stránka je součástí www stránek Senátu ČR pod odkazem Dokumenty a legislativa, Senátní tisk č. 106. Nový zákon prozatím nemá číslo, nebyl vydán ve Sbírce zákonů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.