Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem byla v zaměstnání informována certifikátem, že jako dárek k MDŽ se zaměstnavatel rozhodl mým jménem darovat finanční pomoc Ukrajině. Velmi mě tato skutečnost rozhořčila! Neboť se považuji za svéprávného člověka, který je schopen rozhodnout své pomoci sám! Což jsem mimochodem již učinila! Mimo to se domnívám, že tento postup je také v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů. Navíc mi celá situace zavání pokusem o daňový únik, neboť se jedná o dar, o který si zaměstnavatel sníží daňový základ. Pokud uvážím počet žen, které jsou ve firmě zaměstnány, nejedná se o zanedbatelnou částku.
Prosím můžete mi sdělit názor na situaci z více možných pohledů?
Děkuji Ivana
taky mi to přijde poněkud politicky nekorektní než tedy zrovna dańový únik, peníze jako dar se neuznávají, ani když je k nim přiřazeno jméno zaměstnance. Takže spíš nevhodná aktivita zaměstnavatele než úmyslný podvod či za co to paní pokládá.
@tabletka Třeba to je jinak. Zaměstnavatel poskytnul finanční dar nějaké humanitární organizaci. Tím to začíná i končí. Formálně vytiskl nějaký certifikát k MDŽ, kterým jim zřejmě popřál k svátku a současně jim oznámil, že tento rok nedostanou tolik očekávaný rudý karafiát, neboť "jejich jménem" poslal dar za "ušetřené" peníze. Samozřejmě jejich jméno nikde nefiguruje a ony s tím nemají nic společného. Jsem přesvědčen, že newyorské švadleny by nic nenamítaly.
No, po přečtení Vaší otázky a jedné reakce na odpovědi si myslím, že děláte "z komára velblouda". Navíc píšete, že jste nebyla sama a tak ten Váš zaměstnavatel určitě u všech ostatních postupoval stejně. A těm to také tak strašně vadilo, nebo to vadí jenom Vám? A navíc není z dotazu moc jasné, co Vám vlastně vadí nejvíc.
Chápu to správně?
Že, vlastně vy jste darovala a zaměstnavatel vám k tomu vystavil certifikát.
Tak jaký je potom problém, máte doklad (certifikát) o darování, tudíž si ten dar můžete odepsat z daní sama
juraja, to je otázka, jak je to s daněmi pokud ten certifikát měl fungovat jako potvrzení do daní, tak do něj zaměstnavatel musel zadat údaje o konkrétním zaměstnanci - tedy minimálně jméno a bydliště... nevím, jestli i datum narození? a tyto údaje předat charitativní organizaci, která sbírku pořádá. čili z hlediska ochrany osobních údajů to vůbec není v pořádku. potom by ale tazatelka neměla dostat dárkový certifikát, ale běžně užívaný název je potvrzení o daru. pokud je to nazváno "certifikát", tak potom je otázka, co za cár papíru vlastně dostala. pokud zaměstnavatel něco někam sám za sebe daroval v sumě, kterou by jinak vyplatil zaměstnancům, tak zaměstnanci to daní nedají.
a navíc tyhle dárky já nikdy neměla ráda a popravdě je nechápu. vím, že to jeden čas bylo děsně in, ale osobně mi to přijde, že dárce dělá z obdarovaného děsného škrta, který ani sám neumí přispět na charitu, tak to (ten ušlechtilý dárce) musí udělat za něj jako darovat mi někdo certifát, že za mne něco někam daroval, přišlo by mi to hrozně ponižující.
Chápu rozhořčení, když někdo jedná jmeném jiného, aniž by k tomu dostal souhlas. Ale ať čtu úvodní dotaz i následnou (ne)odpověď zepředu zezadu, vůbec nerozumím tomu provedení. Víte, co je to certifikát? To je dokument, který držíte u sebe a dle potřeby na vyžádání někomu předložíte. Že by firma vystavovala 50, možná 100 certifikátů (píšete o větším počtu žen)? On totiž ten certifikát není jen kus papíru, to musí mít určitou formu. Nebo bylo někde na nástěnce sdělení, že A. Adamová, B. Bílá, C. Cihlářová... darovaly každá po 100 Kč? To by byla akce firmy a takovéto veřejné vyjmenování všech pracovnic firmy snad ani není v rozporu s ochranou osobních údajů. a Vás by nemělo rozhodit.
Mně dala nemocnice Certifikát /s mým jménem/, že jsem jí darovala sumu peněz na konkrétní vybavení. Já ten papír donesla v práci do účtárny a něco mi pak odečetli z daní. Je to dávno, nepamatuji si přesné cifry, ale asi to tak funguje dál. Měli Vám to říct předem, ale nic se asi neděje. O nás bez nás je tu zvykem...
Díky všem za reakci,
prvotně mi šlo o to, že někdo využívá mé jméno bez mého vědomí. Považuju se za svéprávnou osobu, která dokáže relevantně rozhodnout o tom jaké kroky učiní. nes je to humanitární dar a co to bude zítra? Nejsem proti pomoci potřebným, sama jsem již dar zaslala a nabídla jsem i jinou formu pomoci. Jde mi o princip, ať každý koná vlastním jménem a hrdě se ke svým činům hlásí!
Tento příspěvek rozhodně není pokusem o rozvíření politické diskuze k situaci na Ukrajině a významu pomoci apod. Jde mi skutečně o právo kohokoliv jednat jménem druhých, pokud k tomu není zmocněn!
Ivana
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.