Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chválím za rozhodnutí a ochotu připojit se k dárcům.
Dárcovství krve či její složky má celospolečenský význam a tento fakt zohledňuje i zákoník práce č. 262/2006 Sb. Dárcovství krve přímým odběrem nebo při aferéze (kdy se odebírají různé krevní složky) je dle ustanovení § 203 zákoníku práce zařazeno mezi překážky v práci, a to z důvodu obecného zájmu.
Odběry proto mohou být prováděny v pracovní době a zaměstnanci za ně náleží pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku (za dobu cesty k odběru, odběru samotného, cesty zpět a zotavení po odběru). Tyto skutečnosti ovšem musí zasahovat do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru.
Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 24 hodin, přísluší zaměstnanci pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za prokázanou a nezbytně nutnou dobu, stále za podmínky, že zasahuje do pracovní doby. Délka zotavení po odběru je individuální, tedy u každého dárce jiná. V praxi však zaměstnavatelé své zaměstnance uvolňují do začátku další rozvržené směny. Více viz: pravoprovsechny.cz/...
S darováním ve směnném provozu osobní zkušenost nemám. V rámci "normální"pracovní doby bývá zvykem, že zaměstnavatel uvolní dárce v ten pracovní den (směnu) v rámci které odběr probíhá. Pokud odběr neproběhne, dárce se vrací do zaměstnání a omluvena je doba na cestu tam + zpět + doba strávená na transfúzní stanici - stejně jako když jde např. k lékaři. Dále pak existují stanice, které mají např. jeden den v týdnu odpolední odběr (typicky čtvrtek), kdy se dárce dostaví na odběr po pracovní době a omluvený má den následující (v rámci 24 hodin o kterých se zmiňuje zákon).
Z osobní zkušenosti mohu říct, že potíže se slabostí jsem nikdy neměl. Lidem s nižším tlakem se to stát může, proto se doporučuje z odběrového lůžka vstávat v klidu, atd. Jakékoliv potíže ihned hlaste sestřičkám, ale o tom Vás určitě poučí před odběrem. 13 hodin před odběrem by se nemělo jíst nic tučného ani mléčného, 3 hodiny před odběrem by se nemělo kouřit. Vy jdete na poledne, takže večer před odběrem můžete normální večeři. Od rána pak jen pečivo suché, nebo s medem, nebo s marmeládou, ovoce, zeleninu. Já osobně před odběrem baštím chleba s marmeládou a dětské přesnídávky. Určitě nechoďte hladová a také dost pijte, ať Vám nezhoustne krev a dobře to "teče".
Vážená autorko otázky, chvályhodná věc, také jsem tak činil. Daroval jsem jak krev, tak plasmu (i krevní destičky, když měli nouzi) - ovšem v nemocnici. Vždy jsem měl raději vše jiné než krev, to jsem se cítil někdy zvláštně, slabý... plasma a destičky jsou (podle mne) lepší v tom, že člověk není potom takový, zas to déle trvá, to je fakt. Ovšem záleží zase, zda jdete do státního zdravotnického zařízení či do soukromého. V soukromém dostanete nějaký peníz a jiného nic, pokud vím, ve státním to je den volna - ve Vašem případě celý ten den - + asi nějaké to občerstvení a potvrzení o daru 3000Kč, myslím - potvrzení můžete pak doložit příští rok k daňovému přiznání - 3000*0,15=450 Kč Vám vrátí pak za jeden odběr. Nemocnice nějakým způsobem proplácela i cestu na odběr, v pohodě. Chodil jsem na odběry plasmy či krevních destiček ráno a pak jsem jezdil normálně do práce (chce to ale hodně pít = plasma je v podstatě zjednodušeně voda), později tedy, ale provozu to nevadilo, v pohodě, akorát to volno jsem napsal na den odběru, na to jsem měl to potvrzení, a volno si vzal třeba někdy jindy, se zaměstnavatelem byla domluva dobrá. Tolik má zkušenost. Záleží, jak to máte se zaměstnavatelem Vy.
Mnoho zdaru, dárkyně!
Dobrý den,
já tedy chodím pravidelně na plnou krev a uplatňuji §203, odst. 2 d) zákoníku práce: zakony.centrum.cz/...
Je to stejné i u plazmy.
Zkušenost s odběrem plazmy nemám (mám z toho strach...)
Hezký den
V podstatě ano. Rozhodně je vhodné to zaměstnavateli oznámit předem a ne mu volat ráno cestou na odběr.
Osobně chodím v pátek a zaměstnavateli to hlásím vždy v pondělí ráno. Mám to s ním takto domluvené. Ale může být, že to třeba bude chtít vědět i dřív.
Jinak jak píše kolega @totak... plazma je tak 45 minut (plus) dle množství a mašiny která to odebírá. Já si sebou nosím čtečku, ale na naší transfúzce mají k dispozici malou knihovnu, kde si můžeš knihu půjčit, vzít, přinést tu co nechceš. K tomu tam je hromada časopisů a na sále několik TV.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.