Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám netypický dotaz: pokud se zamilujete do dospělého muže-autisty, který (jak víme z literatury) neumí projevovat emoce, vy jeho "nezájem" máte za bezohlednost, ovšem zřejmě to je "nemoc" neb takový člověk neumí komunikovat, je rád sám, má strojové myšlení a vlastně takový vztah je obrovským trápením (jednostranným), jak toto řešit? Neměl by někdo kontakt na nějakou bezplatnou poradnu psychologa/kineziologa, kam mohu napsat o rady? Díky
Váš problém je v tom, že špatně chápete tuto vývojovou vadu. Vy to chápete jako neschopnost projevů citů. Tak to ale není. Je to chyba ve vývoji mozku, kdy části mozku, které zpracovávají emoce, nefunguje, nefungují sociální vztahy. Nejen projevy, ale hlavně vnímání. Existuje celé spektrum autistických projevů. *** Jestliže ho doopravdy milujete, dovolte mu žít jeho život, nechte ho být šťastným podle jeho představ, ne podle vašich. *** autizmus je z řeckého slova autos, tedy sám. To je jeho svět, jeho život, jeho klid, jeho jistota. Dopřejte mu to! Nikdy, nikdy se to nezmění, nikdy se nestane zázrak. Snad jen ve filmu, jak si to vysní scénárista.
U autistického spektra a zejména těžších projevů je asi důležitá hlavně trpělivost a především i to, že je dobré jim napovědět, co daná emoce znamená, proč ji třeba projevujete a proč se Vám třeba něco od něho nelíbí. Nejhorší možné je být impulzivní, to se většinou autista "zasekne" a nikam přestane vnímat okolí. Jak už tady někdo prohlásil, že je vhodná pomůcka je seriál "Dobrý doktor", tak se taky pod to mohu podepsat a trochu se v Shaunovi Murphy vidím Hodně právě záleží, kde na autistickému spektru se Váš přítel pohybuje, mohou to být lehké anomálie od aspergerova syndromu až po těžší podoby, kdy je to opravdu velmi náročné pro všechny.
Sám to znám na vlastní kůži, jsem ve vztahu se slečnou, která má aspergerův syndrom a já taktéž (já - 26 let, ona - 23 let), zároveň jsme oba heteroromantičtí asexuálové, takže celkem atypické kombo . V praxi to vypadá tak, že to co si tak nějak většinová populace domyslí, tak většinou si pro sichr říkáme explicitně, častěji se dopátáváme, chození spolu jsme si explicitně vyjasnili a v mém případě jsem se vlastně musel "chození spolu" v minulosti naučit podobným stylem jak když jsem se třeba učil programovat. Ona se zase pro změnu učí "jazyku lásky" a takové té hřejivé / něžné komponentě lásky, kterou spíše ovládám já a většinou ji do vztahu spíše vnáší slečny.
Takže držím palce a třeba přeci jen se vám vyklube pěkný vztah
To bych teda hodně zvažovala. A to mám ráda výzvy. Snad jste si o tom něco přečetla. Zkusila bych se pobavit s někým z jeho blízkých. Mluví se o autistickém spektru. Kde se asi dotyčný nachází? Ten kdo má doma děcko autistu, bývá z toho hrozně vyčerpaný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.